Μια παραίτηση που, ως φαίνεται, δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, μια που τα τελευταία χρόνια και με αφορμή τις καταγγελίες για οικονομικά σκάνδαλα, τα οποία και απείλησαν την Αρχιεπισκοπή Αμερικής με το «φάντασμα» της πτώχευσης, ασκούνταν πιέσεις στον κ. Δημήτριο να παραδώσει τα ηνία.
Το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στην «επόμενη ημέρα» και στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για την εκλογή νέου ποιμενάρχη στη σημαντική αυτή εκκλησιαστική επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου.
Εκκλησιαστικές πηγές αναφέρουν ότι η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιούνιο και όχι την ερχόμενη Πέμπτη, που ξεκινά τις εργασίες της η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Πάντως, τόσο το παρασκήνιο της παραίτησης του κ. Δημητρίου όσο και αυτό της διαδοχής του είναι έντονο.
Είναι αλήθεια, λένε κύκλοι της ομογένειας, ότι η απομάκρυνση του 92χρονου κ. Δημητρίου από τον αρχιεπισκοπικό θώκο στον οποίο, σημειώνεται, βρισκόταν από το 1999 μετά την παραίτηση για προσωπικούς λόγους του τότε Αρχιεπισκόπου, Σπυρίδων, ήταν αναμενόμενη.
Αν και ο κ. Δημήτριος από την πρώτη στιγμή κατάφερε να δημιουργήσει καλές σχέσεις με την ελληνορθόδοξη κοινότητα της Αμερικής και να ξεπεράσει διάφορα σοβαρά προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί, τα τελευταία χρόνια, ως φαίνεται, είχε ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την αντικατάστασή του.
Στην ουσία, οι φωνές που ζητούσαν την παραίτησή του αυξήθηκαν μετά (και) από δημοσιεύματα του ομογενειακού Τύπου που μιλούσαν για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής.
Ελλειμμα 8,5 εκατ. δολ.
Αυτό που οδήγησε, μάλιστα, στην αμφισβήτηση του κ. Δημητρίου ήταν τα στοιχεία που έκαναν λόγο για ένα οικονομικό έλλειμμα της τάξεως των 8,5 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ το κλίμα δυσαρέσκειας ενισχύθηκε και από την καθυστέρηση που παρατηρούνταν (αν και είχαν διατεθεί τα απαιτούμενα κονδύλια) στην ανέγερση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, δίπλα στους Δίδυμους Πύργους, που «έπεσαν» μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός για το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν» είχε υπερδιπλασιαστεί και οι εργασίες για την ανέγερσή του είχαν σταματήσει μετά από καταγγελία της σύμβασης από την κατασκευάστρια εταιρία.
Πιέσεις
Εξαιτίας όλων αυτών, ισχυροί οικονομικοί παράγοντες της ελληνορθόδοξης κοινότητας της Αμερικής άρχισαν να ασκούν πιέσεις για την παραίτησή του, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι λόγω και του προχωρημένου της ηλικίας του δεν δύναται να ασκήσει επαρκώς τα καθήκοντά του. Στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής «χρέωναν» λάθος επιλογές τόσο σε πρόσωπα όσα και σε ενέργειες.
Παρόλα αυτά, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής -ο οποίος στο βιογραφικό του αναφέρεται, ανάμεσα στα άλλα, το πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό του έργο- προσπάθησε να ξεπεράσει την κρίση. Προχώρησε σε οικονομικο-διοικητικές αλλαγές, μείωσε λειτουργικά έξοδα και προσωπικό.
Ομως η ενόχληση στους κόλπους της Ομογένειας αλλά και του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, ήταν μεγάλη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ.κ. Βαρθολομαίος από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής δεν έκρυψε τον προβληματισμό και την ανησυχία του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε ζητήσει τουλάχιστον τρεις φορές την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής. Εκείνος αρνούνταν να το πράξει και ζητούσε «χρόνο», ο οποίος τελείωσε το περασμένο Σάββατο. Ο κ. Δημήτριος μετέβη στο Φανάρι και συναντήθηκε με τον κ.κ. Βαρθολομαίο, στον οποίο τελικά παρέδωσε γραπτώς την παραίτησή του. Δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις, όμως κύκλοι αναφέρουν ότι η απόφασή του να παραιτηθεί ήταν «μονόδρομος».
Τα ονόματα
Τώρα, αυτό που μένει είναι το εάν ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, επιλέξει να «τρέξει» τις εξελίξεις για τη διαδοχή στην προσεχή Σύνοδο στο Φανάρι ή αυτή να πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιούνιο
. Ο κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος πέρα από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής επιθυμεί να προχωρήσει σε αλλαγές και στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, αλλά και στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, θα καταθέσει την παραίτηση του κ. Δημητρίου στην Αγία Ιερά Σύνοδο που θα συνεδριάσει από τις 9 έως τις 11 Μαΐου.
Πληροφορίες λένε ότι στη Σύνοδο θα ορίσει τοποτηρητή της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν να οριστεί τοποτηρητής ο μητροπολίτης Τορόντο, Σωτήριος.
Ενώ με τα μέχρι στιγμής στοιχεία το όνομα που ακούγεται ότι θα είναι υποψήφιος και φαβορί στην κούρσα διαδοχής που θα γίνει, πιθανότατα τον Ιούνιο, είναι ο μητροπολίτης Προύσης και ηγούμενος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, Ελπιδοφόρος.
Επίσης, ακούγονται τα ονόματα των μητροπολιτών Σουηδίας, Κλέοπα, Σικάγου, Ναθαναήλ, Δαρδανελίων, Νικήτα και Χριστουπόλεως Μακάριου.
Οσον αφορά στο μητροπολίτη Γαλλίας, Εμμανουήλ, που μέχρι πρότινος εκκλησιαστικές πηγές τον εμφάνιζαν να «τρέχει» στην κούρσα της διαδοχής, λέγεται ότι τελικά δεν θα συμμετάσχει.
Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία της διαδοχής έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια που η Αρχιεπισκοπή Αμερικής θεωρείται σημαντική εκκλησιαστική επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ηδη, στην ελληνορθόδοξη κοινότητα οι συζητήσεις για το ποιος θα είναι ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έχουν «φουντώσει». Κατάλληλο πρόσωπο για τον αρχιεπισκοπικό θώκο θεωρείται για την Ομογένεια ένα πρόσωπο που θα έχει όραμα και σχέδια για την επόμενη ημέρα.
Από την έντυπη έκδοση