Ο συγκεκριμένος πρόεδρος χρησιμοποιούσε άτομα ιδιαίτερης σωματικής διάπλασης για τη… βόλτα του στη λαϊκή. Ο ένας ήταν ο «Ιγκόρ» από τη Ρωσία και αρκετοί άλλοι από το γυμναστήριο που διατηρεί ο αδερφός του «προέδρου» στην Αγία Βαρβάρα.
Στις 13 Μαρτίου 2019, όταν πωλητής ήρθε σε αντιπαράθεση μαζί τους, ο πρόεδρος άρχισε να απειλεί: «Οταν γυρίσει ο Αθ… θα δείτε τι θα πάθετε… Αυτό το φίδι ο Μ… θα δεις τι θα πάθει… Εγώ έχω καθαρίσει δύο κακουργήματα, σε αυτό θα κολλήσω; Εχετε ήδη χάσει δύο δικαστήρια. Με τις άκρες που έχω, θα χάσετε και τώρα».
Λίγο αργότερα έρχεται και ο «εισπράκτορας» για να ακολουθήσει ένας ακόμη διάλογος που αναδεικνύει τη δράση της «μαφίας» των λαϊκών αγορών:
– «Σεκιούριτι»: Ενα ευρώ.
– Αστυνομικός-«Πωλητής»: Γιατί; Είστε;
– «Σεκιούριτι»: Σεκιούριτι.
– Αστυνομικός-«Πωλητής»: Ααα σεκιούριτι.
– «Σεκιούριτι»: Ο Φίλιππας σου είπε να έρθεις εδώ;
– Αστυνομικός-«Πωλητής»: Οχι, μίλησα με τον Φίλιππα, και μου είπε κάτσε εδώ για σήμερα και άλλη φορά θα σε βάζω εδώ. Ενα ευρώ; Αυτό θα το πληρώνω κάθε φορά;
– «Σεκιούριτι»: Ναι.
– Αστυνομικός-«Πωλητής»: Κάθε φορά ένα ευρώ ε;
– «Σεκιούριτι»: Οποτε έρχεσαι.
– Αστυνομικός-«Πωλητής»: Σε εσένα;
– «Σεκιούριτι»: Σε εμένα. Ακουσε, άμα δεις άλλον δεν θα του δώσεις.
– Αστυνομικός-«Πωλητής»: Οχι μωρέ, απ’ το Μενίδι είμαι καιιι… είμαι άνεργος δεκαπέντε χρόνια, ήρθαμε να πάρουμε ένα μεροκαματάκι.
Οι κατηγορούμενοι φαίνεται να μην είχαν καμία συστολή να αποσπάσουν χρήματα από εράνους για νεκρούς συναδέλφους τους, να ζητούν χρήματα από πωλητές που είχαν κερδίσει στο… στοίχημα, από λαχνούς ανύπαρκτων χοροεσπερίδων, χρήματα για την αγορά κινητού τηλεφώνου σε γυναίκα ελεγκτή γιατί της το… έκλεψαν, να στέλνουν μπράβους για εκφοβισμό και ελεγκτές προκειμένου να επιβάλλουν δυσβάσταχτα πρόστιμα. Τα παραδείγματα που προκύπτουν από καταθέσεις, ηχητικό και βιντεοληπτικό υλικό, που εμπεριέχονται στην ογκωδέστατη δικογραφία, δείχνουν εμφατικά την ανεξέλεγκτη δράση των μελών του κυκλώματος.
ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ
Ο «Βέγγος» και η… μίζα από έρανο για συνάδελφο που απεβίωσε
Πριν από δύο χρόνια ο 67χρονος τέως πρόεδρος σωματείου λαϊκής αγοράς, γνωστός με τα ψευδώνυμα «Βέγγος» ή «Κοντός», πληροφορήθηκε πως ένας παράνομος πωλητής είχε κερδίσει κάποια χρήματα από το «Στοίχημα». Τον πλησίασε και του είπε πως εάν του έδινε 30.000 ευρώ θα μπορούσε να του εκδώσει άδεια. Του ανέφερε μάλιστα πως τα 20.000 θα τα έπαιρνε εκείνος και τα υπόλοιπα 10.000 ευρώ εκείνοι που θα την υπέγραφαν. Ο πωλητής έδωσε τα χρήματα αλλά η άδεια δεν εκδόθηκε με αποτέλεσμα την οικονομική καταστροφή του. Ο «Βέγγος» έφθασε στο σημείο να τον μηνύσει επειδή διέδιδε ότι του είχε καταχραστεί χρήματα.
Κρίσεις στην ΕΛΑΣ: Αυτοί είναι οι αστυνομικοί διευθυντές που προάγονται σε ταξίαρχους
Ο «Βέγγος» είχε αποσπάσει από τον συγκεκριμένο πωλητή συνολικά 60.000 ευρώ για να λειτουργεί τον πάγκο του, να παίρνει προσκλήσεις χοροεσπερίδων, λαχνούς και να δίνει χρήματα για την πολυπόθητη άδεια που ποτέ δεν πήρε. Ο παράνομος πωλητής πέθανε, αλλά λίγο πριν είχε πει σε φίλο του πως τον είχαν εξοντώσει οικονομικά. Μετά τον θάνατό του άτυχου πωλητή, ο «Βέγγος» είχε το θράσος να κάνει έρανο για τη χήρα του, όπως και για μία ακόμη άτυχη γυναίκα που είχε χάσει τον σύζυγό της. Η πρώτη έλαβε 920 ευρώ και η δεύτερη 900. Ο «Βέγγος» όμως είχε συγκεντρώσει 2.120 ευρώ από τον πρώτο έρανο και 1.800 από τον δεύτερο, κρατώντας για τον εαυτό του 2.100 ευρώ!
Μάρτυρας καταθέτει πως από τα «μαύρα» χρήματα της λαϊκής, ο «Βέγγος» είχε αγοράσει αυτοκίνητο στον ερωτικό του δεσμό και της πλήρωνε τους προσωπικούς της λογαριασμούς. Σε μία αντιδικία για τους πάγκους μήκους 20 μέτρων για πώληση… ξηρών καρπών, ο «Βέγγος» παρενέβη: «Θα σου κόψω τα πόδια αν ξαναμιλήσεις, θα διώξω και το παιδί σου και τον γαμπρό σου από τις θέσεις τους, για να μη βγάλουν μεροκάματο. Θα εισηγηθώ στο υπουργείο να φύγετε, να μη σας βλέπω»…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑ
«Δεν θα φτιάξουμε εμείς την Ελλάδα. Θα με βρεις μπροστά σου…»
Το 2000 προκηρύχθηκαν περίπου 1.000 επαγγελματικές άδειες για όλες τις λαϊκές αγορές, για τις οποίες έγιναν χιλιάδες αιτήσεις. Σε επίσκεψη σημερινού προέδρου σωματείου διαπιστώθηκε ότι οι άδειες αυτές πωλούνταν προς 3.500.000 δραχμές για τα οπωροκηπευτικά και 6.000.000 δραχμές για τα νωπά ψάρια. Παρατηρήθηκε ότι πήρε άδεια πρωταθλητής στίβου με την ένδειξη «ανάπηρος» και ανύπαντρος με την ένδειξη «πολύτεκνος».
Εκείνη την περίοδο (2002) είχε εντοπιστεί και λίστα 80 ατόμων που δίπλα σε κάθε όνομα υπήρχε και η ένδειξη 500.000 δραχμές για συγκεκριμένη θέση στη λαϊκή του Παγκρατίου. Σε μία τυχαία ανακάλυψη «διπλών» βιβλίων εσόδων-εξόδων, στο πρώην Ταμείο Λαϊκών Αγορών εντοπίστηκαν κάποιες σημειώσεις χρηματικών ποσών και δίπλα τους η ένδειξη «για τους από πάνω».
Επιπρόσθετα υπήρχαν πολλά έξοδα σε γεύματα, δώρα και χορηγίες στον τότε υπουργό Εμπορίου, ο οποίος ήταν και κουμπάρος του προέδρου σωματείου πωλητών, για τον οποίο υπήρχαν καταγγελίες «εξυπηρετήσεων» κάθε ανομίας ιδιοκτήτη πάγκου, από διαγραφή προστίμων έως και διορισμούς στο Δημόσιο.
Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης δίκης, ο τότε υφυπουργός Εμπορίου είχε καλέσει δύο φορές στο γραφείο του έναν καταγγέλλοντα και σημερινό πρόεδρο σωματείου μεγάλης λαϊκής αγοράς και του συνέστησε να σταματήσει τις καταγγελίες του σχετικά με την πώληση των αδειών, λέγοντάς του χαρακτηριστικά: «Δεν θα φτιάξουμε εμείς την Ελλάδα. Βρωμάει από το Ορμένιο έως τη Γαύδο». Οταν ο καταγγέλλων αρνήθηκε, ο υφυπουργός είπε: «Θα με βρεις μπροστά σου».
Λίγες ημέρες αργότερα όταν ο καταγγέλλων εργαζόταν σε λαϊκή των Ιλισίων, εμφανίστηκαν και τα… οκτώ κλιμάκια ελέγχων, συνοδεία καμερών τηλεόρασης και δημοσιογράφων. Δύο μέλη του σωματείου ζήτησαν από τα κλιμάκια να κάνουν ελέγχους αλλά όχι με τρομοκρατικό τρόπο. Ο έλεγχος διακόπηκε και έγινε αναφορά σε βάρος των δύο μελών του σωματείου και τους επιβλήθηκε ποινή αφαίρεσης της άδειας για ένα χρόνο. Προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη όπου αθωώθηκαν καθώς η βασική μάρτυρας κατηγορίας, υπάλληλος του πρώην Ταμείου Λαϊκών Αγορών, κατέθεσε ότι δεν παρεμποδίστηκε κανένας έλεγχος και όλα ήταν ένα «στημένο πολιτικό παιχνίδι».
ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ
«Αλμυρή» η… ταρίφα
Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, 108 πωλητές-θύματα κατέθεσαν αναλυτικά τα ποσά που είχαν καταβάλει στην «Καμόρα» των πάγκων. Κάποια παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά. Σε έναν πωλητή επιβάλλεται «εκδικητικό» πρόστιμο 700 ευρώ και κάπως έτσι από το 2013 έως το 2018 έδινε κάθε Δευτέρα τρία ευρώ και κάθε Παρασκευή από 2 έως 5 ευρώ, δηλαδή από 20 έως 32 ευρώ τον μήνα. Εδωσε 10 ευρώ λόγω… κλοπής κινητού τηλεφώνου επόπτριας, 5 ευρώ για εράνους, 25 ευρώ για χοροεσπερίδες και μία φορά την εβδομάδα έδινε δωρεάν προϊόντα.
Ο αλλοδαπός πωλητής, γνωστός με το προσωνύμιο «Τζίμης», από τον Φεβρουάριο του 2013 έδινε 120 ευρώ τον μήνα, μετά 190 ευρώ τον μήνα, στη συνέχεια 240 ευρώ μηνιαίως. Αργότερα έδινε και επιπλέον 100 ευρώ σε προϊόντα του, τουλάχιστον 20 φορές έδωσε χρήματα για εράνους και αγόραζε 65 ευρώ λαχνούς και προσκλήσεις ετησίως. Από τον Μάρτιο του 2013 έδινε εκβιαστικά 400 ευρώ τον μήνα για να του επιτρέπει ο «μπράβος» να εργάζεται…
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής