Ειδικότερα, το ποσοστό των Ελλήνων που οριακά καλύπτουν υποχρεώσεις και ανάγκες έφθασε το 64% τον Ιανουάριο του 2019, από 60% τον Δεκέμβριο και 57% τον Νοέμβριο του 2018.
Την ίδια ώρα 85% των Ελλήνων, δεν δύναται να αποταμιεύσει, ποσοστό που μειώθηκε μόλις κατά 1% σε σχέση με πέρυσι.
Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις το 12% των ερωτηθέντων κρίνει αρκετά πιθανή την αποταμίευση, μέσα στον επόμενο χρόνο ενώ πολύ πιθανή το 1%.
Σημειώνεται πως οι πολίτες που ήταν σε θέση να πραγματοποιήσουν αποταμίευση,οποιουδήποτε μεγέθους, αποτελούσαν, για τον Ιανουάριο, το 15% του συνόλου (από 14% τον Δεκέμβριο), ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» φθάνουν το 10% , από 12%, που υπολογίζονταν τον Δεκέμβρη του 2018.
Αλαλούμ με το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο - Πώς μπήκε και βγήκε το λουκέτο
Μάλιστα, το 11%, (Λιγότεροι κατά δύο μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος,) έχει αναγκαστεί να καταφύγει στις αποταμιεύσεις του.
Αξίζει να αναφερθεί πως δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες παρέμεινε τον Ιανουάριο στις -68,4 μονάδες.
Την ίδια ώρα, μόλις το 6% των ερωτηθέντων δηλώνει πρόθυμο- θετικό στο ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει ακριβές αγορές, που αφορούν έπιπλα ή ηλεκτρονικά είδη κ.α.
Ειδικότερα, το 92,3% των καταναλωτών στην Ελλάδα δηλώνει ότι δεν είναι πιθανό να αγοράσει αυτοκίνητο το προσεχές 12μηνο, έναντι ποσοστού 95,5% τον Οκτώβριο ενώ μόλις το 0,9% και 9.5% των νοικοκυριών δηλώνει ότι ίσως να προβεί σε αγορά ,κατασκευή κατοικίας οι εργασίες βελτίωσης- ανακαίνισης των χώρων του, τον επόμενο χρόνο (από 1,9% και 10,9% αντίστοιχα τον Οκτώβριο).
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]