Μάλιστα, μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ κατέγραψαν μείωση στη χρήση της πλαστικής σακούλας κατά 80%, ενώ στα υπόλοιπα καταστήματα το ποσοστό ανέρχεται στο 60%.
Παράγοντες της αγοράς, σχολιάζοντας την εφαρμογή του μέτρου, σημειώνουν πως οι περισσότεροι καταναλωτές αναπόφευκτα έχουν εναρμονιστεί με τα νέα δεδομένα, ωστόσο υπάρχει μεγάλη μερίδα πολιτών οι οποίοι δείχνουν να «σπαταλούν» την ελεύθερη διάθεση που υπάρχει σε μαγαζιά που δεν καταβάλλεται τέλος (περίπτερα, λαϊκές κ.λπ.). Το πόσες όμως σακούλες διακινήθηκαν μέσω των συγκεκριμένων καταστημάτων θα γνωστοποιηθεί τον Μάιο, όπου τα σχετικά στοιχεία θα είναι διαθέσιμα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ξεκίνησαν ήδη οι έλεγχοι στα εμπορικά καταστήματα και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) Δημήτρη Πολιτόπουλο, οι 13 έκτακτοι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν μέσα στον Ιανουάριο από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Επιθεωρήσεων και Ελέγχων δεν απέδωσαν καρπούς.
Οι… αυτοψίες έγιναν σε σούπερ μάρκετ των περιοχών Πατησίων – Κυψέλης, Αμπελοκήπων – Γκύζη και στη Νέα Σμύρνη, με τους ελεγχόμενους να είναι πλήρως συνεργάσιμοι και σχετικά ενημερωμένοι για τις υποχρεώσεις τους. Η κατεύθυνση πάντως που υπάρχει είναι οι επιτόπιοι έλεγχοι να γίνονται σε ανύποπτο χρόνο, με τους παραβάτες να πληρώνουν ελάχιστο πρόστιμο τα 200 ευρώ.
Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε χθες ο αναπ. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, για την εφαρμογή του μέτρου μείωσης της χρήσης λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς, καθώς και των ανταποδοτικών δράσεων του ΕΟΑΝ, ο στόχος που έχει τεθεί από το ΥΠΕΝ είναι να χρησιμοποιούνται 90 πλαστικές τσάντες ανά άτομο έως το τέλος του χρόνου, με το περιβαλλοντικό τέλος φέτος να είναι στα 0,09 λεπτά.
Οπως είπε ο κ. Φάμελλος, οι εκτιμήσεις για τη χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας πριν την εφαρμογή των νέων μέτρων ήταν 242 με 363 σακούλες ανά άτομο.
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Στο πλαίσιο αυτό, το ποσό ύψους 15,5 εκατ. ευρώ που έχει βεβαιωθεί από τα έσοδα περιβαλλοντικού τέλους πρόκειται να διατεθεί για την ανάπτυξη περιβαλλοντικών δράσεων. Ειδικότερα, εντός των επόμενων ημερών ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα διανομής 48.000 τσαντών πολλαπλών χρήσεων, 10.156 πάνινων και 2.380 καροτσιών στους Δήμους Χαλανδρίου, Ναυπακτίας, Βόλβης και Αλοννήσου.
Παράλληλα, προγραμματίζεται να προχωρήσει διαγωνισμός για τη διανομή 10.800.000 τσαντών δωρεάν, σε όλη τη χώρα. Ο σχετικός διαγωνισμός είναι συνολικού ύψους 13 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθεί με σύμβαση σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.
Η περσινή χρονιά, πάντως, ήταν αναγνωριστική για τους καταναλωτές, αφού από τους πρώτους μήνες επέλεγαν να κάνουν τα ψώνια τους είτε με το καρότσι της λαϊκής είτε με σακούλες πολλαπλών χρήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που έχουν πάψει να διαθέτουν πλαστικές σακούλες στους πελάτες τους, καθώς και ορισμένες κατηγορίες, όπως οι περιπτερούχοι και οι ασχολούμενοι με το υπαίθριο εμπόριο.
Σημειώνεται ότι το περιβαλλοντικό τέλος αποτελεί δημόσιο έσοδο, εισπράττεται από την ΑΑΔΕ και αποδίδεται υπέρ του ΕΟΑΝ.
Το τέλος αποδίδεται ανά τρίμηνο στο Δημόσιο, με την ηλεκτρονική υποβολή σχετικών δηλώσεων από τους υπόχρεους τον αμέσως επόμενο μήνα από τη λήξη κάθε τριμήνου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]