Χθες, φωτογραφίες-ντροπή από ράντζα είδαν ξανά το φως της δημοσιότητας, αυτή τη φορά από το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, με την κατάσταση που διαμορφώνεται σε κάθε εφημερία στα δημόσια νοσοκομεία να «βαραίνει» το υπουργείο Υγείας.
Για αυτό έχει επιδοθεί σε σειρά συσκέψεων και διαβουλεύσεων προκειμένου να αλλάξει το υφιστάμενο σύστημα των εφημεριών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, μεταξύ υπουργείου Υγείας, 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας και Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) συζητιούνται τρεις προτάσεις:
1. Η πρώτη αφορά στην αλλαγή της ώρας έναρξης της εφημερίας. Σήμερα, ορισμένα νοσοκομεία ξεκινούν τη γενική εφημερία τους στις 14.30 το μεσημέρι και ορισμένα στις 8 το πρωί. Υπάρχει επομένως μια σκέψη να ξεκινά καθολικά η γενική εφημερία στις 8 το πρωί.
2. Η δεύτερη πρόταση αφορά στο να πραγματοποιούνται πιο συχνά γενικές εφημερίες σε κάθε ένα νοσοκομείο και πιο συγκεκριμένα ανά τρεις ημέρες αντί ανά τέσσερις ημέρες, όπως συμβαίνει σήμερα.
3. Η τρίτη σκέψη είναι η ανακατανομή στις ομάδες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που εφημερεύουν μαζί. Σήμερα ο τρόπος που εφημερεύουν τα νοσοκομεία είναι αρκετά περίπλοκος και είναι χωρισμένα σε τέσσερις ομάδες. Οι ομάδες εισήχθησαν το 2005 επί Νικήτα Κακλαμάνη προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα ράντζα.
Αυτό που επιδιώκει το υπουργείο Υγείας είναι να εξασφαλίσει ότι σε κάθε ομάδα εφημερίας θα είναι διαθέσιμες όλες οι ιατρικές ειδικότητες. Να μην χρειάζεται δηλαδή κάποιος να διανύσει χιλιόμετρα για να βρει νευροχειρουργό, για παράδειγμα. Στο σημερινό σύστημα εφημερίας υπάρχει ανεπαρκής κάλυψη στους κατοίκους Πειραιά, νοτίων προαστίων αλλά και της Δυτικής Αθήνας.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο νοσοκομείο «Αττικόν» τα ράντζα αποτελούν μια παγιωμένη κατάσταση σε κάθε μία εφημερία του. Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της διοίκησης του Αττικού Νοσοκομείου, την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου στο νοσηλευτικό ίδρυμα προσήλθαν 810 περιστατικά. Ο διοικητής μάλιστα ανέφερε πως δεν επρόκειτο για κάτι πρωτόγνωρο «καθόσον αντιστοιχεί σε μία τυπική εφημερία χειμερινής περιόδου»!
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το νέο μοντέλο εφημέρευσης των δημόσιων νοσοκομείων αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο να έχει αποφασιστεί και να έχει δοκιμαστεί από το ΕΚΕΠΥ και το ΕΚΑΒ.
Κλήρωση Τζόκερ (24/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Οπως και να έχει όμως, άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τη δημόσια Υγεία και τον τρόπο λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων παραδέχονται πως καμία αλλαγή δεν θα είναι αποτελεσματική εάν δεν αναπτυχθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Και αυτό γιατί πολλοί πολίτες ακόμη και για απλά ζητήματα υγείας καταλήγουν να απευθύνονται στα τριτοβάθμια νοσοκομεία.
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας προχθές σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, χαρακτήρισε «άθλο» όσα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα το υπουργείο Υγείας στην ανάπτυξη των ΤΟΜΥ (Τοπικών Μονάδων Υγείας) και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αναφορικά με τη στελέχωση ο Α. Ξανθός ανέφερε ότι… μαζί με τους γιατρούς που θα επιλεγούν από τη 2η προκήρυξη οι οικογενειακοί γιατροί στις ΤΟΜΥ θα φτάσουν τους 500, ενώ παράλληλα 700 οικογενειακοί γιατροί έχουν συμβληθεί μέσω Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Σημειώνεται ότι το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Υγείας όριζε 1.195 γιατρούς στις ΤΟΜΥ και 2.800 ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς μέσω ΕΟΠΥΥ. Οι υφιστάμενες ΤΟΜΥ ανέρχονται σε 101, ενώ το πλάνο ήταν μέχρι το τέλος του 2017 να έχουν αναπτυχθεί 239 ΤΟΜΥ.
Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι αυτό που ενδιαφέρει το υπουργείο Υγείας είναι ο πολίτης σε «βάθος χρόνου» να έχει πρόσβαση στο νέο μοντέλο Πρωτοβάθμιας Υγείας, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει το σαφές χρονοδιάγραμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από γιατρούς, ακόμη και στις υφιστάμενες ΤΟΜΥ υπάρχει πληθώρα προβλημάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν μεγάλες αναμονές για να κλείσουν ραντεβού οι ασφαλισμένοι στις ΤΟΜΥ, εξαιτίας ανεπαρκούς προσωπικού.
Νοσοκομείο Νίκαιας
Εμπόλεμη ζώνη θύμιζε τη Δευτέρα το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας κατά τη διάρκεια της εφημερίας του. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) προσήλθαν και εξετάστηκαν 1.500 έκτακτα περιστατικά και πραγματοποιήθηκαν 310 εισαγωγές. Πιο αναλυτικά, στη Β’ Παθολογική του νοσοκομείου εισήχθησαν 73 ασθενείς και οι 35 εξ αυτών κατέληξαν να νοσηλεύονται σε ράντζα.
«Τα ράντζα φτάνουν έως τον κήπο. Συγκεκριμένα φτάνουν έως την πόρτα που ανοιγοκλείνει και μπαινοβγαίνουν οι συνοδοί από τη μεριά του κήπου. Ξεπαγιάζουν οι ασθενείς κοντά στην πόρτα!», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της προσθέτοντας ότι έξι διασωληνωμένοι στη Νίκαια νοσηλεύονταν σε κοινούς θαλάμους αναμένοντας κρεβάτι ΜΕΘ. Μάλιστα, η λίστα αναμονής για Εντατική χθες το πρωί έφτασε τα 48 άτομα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]