Οι κατηγορούμενοι ζητούν από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών την άρση της προσωρινής τους κράτησης, επικαλούμενοι τα έγγραφα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων βάσει των οποίων και η ανακρίτρια Διαφθοράς που χειρίζεται την υπόθεση, ζήτησε χθες την άμεση απόλυση τους.
Στην προσφυγή του, ο γνωστός ενεχυροδανειστής επαναλαμβάνει πως προφυλακίστηκε καθώς τα επίμαχα έγγραφα της ΑΑΔΕ δεν είχαν φθάσει στο ανακριτικό γραφείο κατά την ημέρα απολογίας του, ενώ την επομένη, οπότε η ανακρίτρια ενημερώθηκε από την Αρχή, όλοι οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι: «Δηλαδή όσοι είχαν την τύχη να απολογηθούν στις 3/12/2018, συνολικά 23 άτομα, αποφυλακίσθηκαν με βάση την απάντηση της ΑΑΔΕ, ενώ εγώ που είχα την ατυχία να απολογηθώ στις 2/12/2018, παραμένω προσωρινά κρατούμενος» .
Ο κατηγορούμενος, που μεταφέρθηκε στις φυλακές Ναυπλίου, υπογραμμίζει επίσης μεταξύ άλλων, πως εφόσον δεν τίθεται καν ζήτημα λαθρεμπορίας χρυσού, «εντελώς παράνομα κατασχέθηκαν οι πλάκες χρυσού και ασημιού που βρίσκονταν στο κεντρικό μου κατάστημα επί της οδού Πατησίων 32 εντός ειδικών κιβωτίων εξαγωγής, καθόσον δεν αποτελούν λαθρεμπόρευμα».
Επιπλέον, σχολιάζοντας τα δεδομένα που απέστειλε στο ανακριτικό γραφείο η Αρχή, ο ενεχυροδανειστής αναφέρει: «Το Ελληνικό Δημόσιο που φέρεται ως παθόν στην υπόθεση, επίσημα δήλωσε ότι δεν έχει απαίτηση δασμών και φόρων από την αποδιδόμενη στους κατηγορουμένους πράξη λαθρεμπορίας, διότι δεν πρόκειται περί λαθρεμπορίας αλλά περί απλής τελωνειακής παράβασης, άρα το Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι παθόν και συνεπώς δεν υπάρχει ούτε ποινικό αδίκημα, ούτε κάποιο δημόσιο συμφέρον που να δικαιολογεί τη συνέχιση της ταλαιπωρίας όσων άδικα προφυλακίστηκαν».
Τονίζει επίσης, ότι με την παράταση της κράτησής του, «ενώ το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει καμία απαίτηση εναντίον μου από τις δικαζόμενες πράξεις, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνουν απλήρωτες οι υποχρεώσεις μου προς το ελληνικό Δημόσιο από την επιχειρηματική μου δραστηριότητα σε περίπτωση συνεχίσεως της προσωρινής μου κράτησης. Συνεπώς, αυτό που προκαλεί αυτή τη στιγμή κίνδυνο βλάβης των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου, δεν είναι οι διερευνώμενες πράξεις μου, αλλά η άδικη και συνεχιζόμενη προσωρινή μου κράτηση».
Τέλος, υπογραμμίζει ότι «δυστυχώς, η τεράστια αρνητική δημοσιότητα που έχω υποστεί αυτές τις ημέρες μετά τη σύλληψή μου, έχει σοβαρές επιπτώσεις στα καταστήματά μου με την ουσιαστική παύση προσέλευσης πελατών, αφού επλήγη η αξιοπιστία και η εντιμότητά μου έναντι του κοινού, και αν δεν ανατραπεί αυτή η κατάσταση με την αποφυλάκισή μου, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να κλείσουν τα καταστήματα, να απολυθεί το προσωπικό και να βρεθούν 100 οικογένειες στο δρόμο».
Στην προσφυγή για αποφυλάκισή της, η γραμματέας του ενεχυροδανειστή, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, χαρακτηρίζει «άκρα αδικία» την εξακολούθηση της προσωρινής της κράτησης, ενώ τονίζει πως είναι εργαζόμενη στην εταιρία του, «αμειβόμενη με μηνιαίο μισθό και παρέχουσα τις απολύτως νόμιμες υπηρεσίες της, με τους απαιτούμενους νόμιμους τύπους, σε νόμιμες δραστηριότητες κατά τη λειτουργία της επιχείρησης αυτής…χωρίς να έχει διαπιστώσει ή αντιληφθεί κάποια δήθεν ‘μη νόμιμη’ δραστηριότητα, ούσα τελείως άμεμπτος».
Στις φυλακές Ναυπλίου ο Ριχάρδος για το κύκλωμα χρυσού
Η μεταγωγή του Ριχάρδου στις φυλακές Ναυπλίου έγινε αφού δεν είχε φτάσει στην ΓΑΔΑ όπου κρατείτο το αποφυλακιστήριο και έτσι με βάση το έγγραφο που είχαν στα χέρια του οι αρμόδιοι αξιωματικοί έπρεπε να ακολουθηθεί η διαδικασία της μεταφοράς του στις φυλακές Ναυπλίου όπως είχε οριστεί από το δικαστήριο.
Την ίδια ώρα για αδιανόητη και εντελώς παράνομη επιλογή -από την οποία διαπράττονται ήδη ποινικά αδικήματα- κάνει λόγο ο συνήγορος του ενεχυροδανειστή Αλέξη Κούγια σχολιάζοντας την απόφαση για τη συνέχιση της κράτησής του. Ο ενεχυροδανειστής μεταφέρθηκε τα ξημερώματα από τη ΓΑΔΑ στις φυλακές Ναυπλίου.
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Ταλαιπωρία η Τετάρτη - Ποιοι απεργούν, τι θα γίνει με ΜΜΜ και σχολεία
«Η κ. Ανακρίτρια μπορεί να αποφυλακίσει τον εντολέα μας σύμφωνα με το νόμο και είναι μη δεσμευτική η γνώμη του Εισαγγελέα» τονίζει ο κ. Κούγιας.
«Από το περιεχόμενο της δικογραφίας δεν προκύπτει το παραμικρό εις βάρος του εντολέα μας» σημειώνει.
Θρίλερ με την αποφυλάκιση και τη δικογραφία
Eνα πολιτικό-αστυνομικό-δικαστικό φιάσκο πίσω από έναν… Ριχάρδο! Νομικές αβλεψίες, κακές ή διφορούμενες ερμηνείες του νόμου, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εκτιμά ότι δεν υπάρχει λαθρεμπόριο χρυσού σε βαθμό κακουργήματος αλλά φορολογικές -τελωνειακές παραβάσεις, ενώ δικαστικοί λειτουργοί με γνώση της δικογραφίας διαφωνούν και… πετούν την απόφαση της αποφυλάκισης ή μη των προφυλακισμένων στο Δικαστικό Συμβούλιο.
Για άλλη μία φορά δικαστικές και αστυνομικές Αρχές ψάχνουν «ένοχο», επιρρίπτοντας ευθύνες η μία στην άλλη για τους πιθανούς λανθασμένους χειρισμούς της υπόθεσης, στην οποία… αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.
Η δικογραφία για λαθρεμπόριο χρυσού πλημελημματικής ή κακουργηματικής μορφής φαίνεται πως χάθηκε στη… μετάφραση από αστυνομικούς και δικαστικούς λειτουργούς. Και αυτό γιατί η αναφορά δύο τελωνειακών υπαλλήλων για παράνομη εξαγωγή χρυσού σε «τρίτη χώρα» και η ποινική μεταχείρισή της, συμπεριέλαβε ως… τρίτη χώρα και την Τουρκία παρά το ειδικό και αδασμολόγητο καθεστώς στην εξαγωγή χρυσού προς τη γειτονική χώρα από κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Δυο καταθέσεις
Στην ογκωδέστατη δικογραφία αλλά και στο διαβιβαστικό υποβολής της προς τον εισαγγελέα επισυνάπτονται και τονίζονται δύο καταθέσεις τελωνειακών υπαλλήλων όπου ερμηνεύουν τη νομοθεσία και τις ποινές που επιβάλλονται. Ο ένας από αυτούς αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η παράνομη εξαγωγή χρυσού σε τρίτη χώρα σύμφωνα με την από 19-11-2018 Εκθεση Ενορκης Εξέτασης Μάρτυρα του Σπυριδάκου Μιχαήλ συνιστά λαθρεμπορία. Συγκεκριμένα σε περίπτωση εντοπισμού παράνομου εμπορεύματος (τοποθετημένο εντός κρύπτης και μη δηλωμένο στην αρμόδια Αρχή) επιβάλλονται επί της αξίας του εμπορεύματος δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις ΦΠΑ 24% σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό/Εθνικό Δασμολόγο (TARIC CODE) και σχηματίζεται δικογραφία για λαθρεμπόριο Πλημ/τικής ή κακουργηματικής μορφής ανάλογα με το ύψος των απωλειών του κράτους».
Μάλιστα αναφορικά με τη δραστηριότητα της 1ης εγκληματικής οργάνωσης επισημαίνεται πως «εξήγαγε παράνομα χρυσό στην Τουρκία αποδεδειγμένης αξίας βάσει της επισύνδεσης 3.019.000 ευρώ και εκτιμώμενης αξίας βάσει του συγκεντρωθέντος προανακριτικού υλικού περί τα 5.419.000 ευρώ, με απώλειες για το κράτος, στην πρώτη περίπτωση 724.560 ευρώ και στη δεύτερη περί τα 1.300.560 ευρώ».
Για την περίπτωση της 2ης εγκληματικής οργάνωσης βάσει των καταθέσεων των τελωνειακών, στο διαβιβαστικό αναφέρεται: «…εξήγαγε παράνομα χρυσό στην Τουρκία αποδεδειγμένης αξίας βάσει της επισύνδεσης 2.488.965, 45 ευρώ με απώλειες για το κράτος 597.371, 70 ευρώ».
Τονίζεται πως ο υπολογισμός των παραπάνω ποσών έγινε με βάση το δελτίο τιμών της 23-11-2018 της ΤτΕ και παραπέμπουν ξανά στις από «19-11-2018 Εκθέσεις Ενορκης Εξέτασης Μάρτυρα και την από 26-11-2018 εκθεσης Υπολογισμού Αξίας Παράνομα Εξαχθέντος Χρυσού στην Τουρκία και Απωλειών του Κράτους από το Λαθρεμπόριο».
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καλύπτει την ΕΛ.ΑΣ. για το κύκλωμα
«Κάλυψη» στην ΕΛ.ΑΣ. δίνουν με non paper κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για την υπόθεση του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού.
Όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησε την επιχείρηση μετά από έγκριση που έλαβε από τους εισαγγελείς που είχαν γνώση της υπόθεσης.
Οι εισαγγελείς είχαν επί της ουσίας τον έλεγχο όχι μόνο στην αρχή, αλλά και σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, όπως αναφέρουν.
Το non paper:
Για την πρόοδο της δικογραφίας υπήρχε συνεχής ενημέρωση των αρμοδίων εισαγγελέων, οι οποίοι επόπτευαν την προανακριτική έρευνα και διαδικασία σε όλα τα στάδια.
Η επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε μετά το «πράσινο φως» των εισαγγελέων, οι οποίοι προηγουμένως ενημερώθηκαν για το σύνολο του προανακριτικού υλικού της δικογραφίας, συγχαίροντας μάλιστα τόσοι οι ίδιοι, όσο και η αρμόδια ανακρίτρια τους αστυνομικούς για τον άρτιο χειρισμό της υπόθεσης.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]