Ετσι, μόνο τη «λίστα» με τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις αυθαιρεσιών, που βρίσκεται στο συρτάρι των υπηρεσιών εδώ και δεκαετίες, αναμένεται να ενεργοποιήσει από αύριο το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου ανάγκασε την πολιτική ηγεσία να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της και να προχωρήσει εν τέλει στην εφαρμογή όσων κρύβονταν επιμελώς κάτω από το χαλί. Το υπουργείο πρόκειται να εκτελέσει 50 τελεσίδικες αποφάσεις στην Ανατολική Αττική που βρίσκονται εντός αιγιαλού και σε δεύτερο χρόνο να συνεχίσει τον προγραμματισμό της σε κτίσματα, περιφράξεις, προβλήτες και στέγαστρα μέσα σε δασικές εκτάσεις.
Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι το ίδιο αισιόδοξα και για το νόμο των οικιστικών πυκνώσεων, ο οποίος λαμβάνει συνεχώς παρατάσεις. Μπορεί το ΥΠΕΝ να διεμήνυσε ότι θα κατατεθεί μέχρι το τέλος του μήνα και οι διατάξεις που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας να είναι τελείως διαφορετικές με αυτό που τελικά θα παρουσιάσουν, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, η 17μελής επιτροπή, που έφτιαξε το προσχέδιο, δεν έχει συναντηθεί από τον Ιούλιο και συγκεκριμένα πριν από τη φονική φωτιά που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 99 ανθρώπους.
Εύλογα λοιπόν, προκαλούνται ερωτήματα για το πόσο είναι εφικτό να κατατεθεί εντός του μήνα αλλά και ποιος τελικά θα δρομολογήσει τις… επικείμενες αλλαγές, με δεδομένο ότι αυτό δεν το πράττει η ομάδα εργασίας, οι οποίες δεν προβλέπονταν πριν από την τραγωδία στο Μάτι. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο έλαβε μία ακόμη παράταση για την εκδίκαση του νόμου Τσιρώνη από το Συμβούλιο της Επικράτειας και λήγει στις αρχές Οκτώβρη. Σε κάθε περίπτωση, μέλη της επιτροπής δηλώνουν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ότι πρέπει πράγματι να αλλάξουν οι διατάξεις και να ενσωματωθούν στοιχεία με τα οποία θα αποφευχθούν ανάλογες τραγωδίες.
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Στο κομμάτι των κατεδαφίσεων, η κυβέρνηση επιχειρεί να «παίξει» μπάλα σε σίγουρο γήπεδο και να γκρεμίσει ιδιοκτησίες που είτε έχουν ήδη παραδώσει τα κλειδιά οι ιδιοκτήτες τους είτε είναι τελεσίδικες οι αποφάσεις για αυτές.
Την περασμένη Δευτέρα υπογράφηκε η σύμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος με τον εργολάβο που μειοδότησε στο σχετικό διαγωνισμό για την κατεδάφιση των τελεσίδικα αυθαιρέτων κτισμάτων και εγκαταστάσεων που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο Αθηνών-Σουνίου (35ο-70ό χλμ.). Πρόκειται δηλαδή για την πρώτη «φουρνιά» αυθαιρέτων, την κατεδάφιση των οποίων αναλαμβάνει να υλοποιήσει το ΥΠΕΝ, εφαρμόζοντας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επιτάχυνση της κατεδάφισης περίπου 3.200 αυθαιρέτων σε αιγιαλό και δάση στην Αττική.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πρώτη κατεδάφιση σε κατασκευές που βρίσκονται εντός αιγιαλού θα ξεκινήσει αύριο το πρωί και οι κατεδαφίσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες σε άλλες αυθαίρετες κατασκευές (κτίσματα, περιφράξεις, προβλήτες, στέγαστρα κ.λπ.). Σημειώνεται ότι η εκτέλεση των συγκεκριμένων κατεδαφίσεων αφορά σε πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν συνταχθεί από την Κτηματική Υπηρεσία Ανατολικής Αττικής. Σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να κατεδαφιστούν κατασκευές σε δημόσιες αναδασωτέες εκτάσεις στους Δήμους Σαρωνίδας, Κρωπίας και Λαυρεωτικής. Παράλληλα, συνεχίζονται οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που ξεκίνησαν προ δύο εβδομάδων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση σε δημόσιες αναδασωτέες εκτάσεις στην περιοχή της Αγριλέζας του Δήμου Λαυρεωτικής, καθώς και η κατεδάφιση αυθαιρέτων στην περιοχή Μαραθώνα και Διονύσου.
Μπουλντόζες για 500 κτίσματα
Την επόμενη εβδομάδα εκτιμάται πως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα δημοσιοποιήσει πρόσκληση διαγωνισμού για την εκτέλεση κατεδαφίσεων στα ρέματα στην περιοχή της Μάνδρας, μετά την έγκριση σχετικού αιτήματος χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο. Πρόκειται δηλαδή για τις αυθαιρεσίες που είχε επισημάνει η Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης, με το τελευταίο πόρισμα να έχει εντοπίσει 27 αυθαιρεσίες εντός και πλησίον των ρεμάτων.
Οπως λένε υψηλόβαθμες πηγές του ΥΠΕΝ, οι διαδικασίες των κατεδαφίσεων θα επιταχυνθούν το επόμενο χρονικό διάστημα με νέες προκηρύξεις διαγωνισμών για πάνω από 500 αυθαίρετα κτίσματα και κατασκευές.
Σε αυτή τη φάση, η Κτηματική Υπηρεσία Δυτικής Αττικής έχει ήδη διαβιβάσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος 300 φακέλους με πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων σε αιγιαλούς της Δυτικής Αττικής, για τα οποία υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις. Αντίστοιχα, τα δασαρχεία έχουν αποστείλει 220 φακέλους με πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων που βρίσκονται σε δημόσιες αναδασωτέες δασικές εκτάσεις και εθνικούς δρυμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στους εν λόγω φακέλους αναμένεται να γίνει κατηγοριοποίηση και έπειτα να συνεχιστεί η διαδικασία. Κατόπιν αυτού, το ΥΠΕΝ και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα προχωρήσουν σε διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό, ύψους 500 χιλ. ευρώ, για την εκτέλεση των παραπάνω κατεδαφίσεων. Θα ακολουθήσει ένας ακόμα διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός, ύψους 2 εκατ. ευρώ, για τα επόμενα πρωτόκολλα κατεδάφισης στην Αττική.
Στο μεταξύ, το υπουργείο φαίνεται πως έχει συλλέξει από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της υπόλοιπης χώρας τα πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων που εκκρεμούν ενώ προγραμματίζει τη χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, προκειμένου να εξασφαλιστούν πόροι και για αυτές τις κατεδαφίσεις.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]