“Υπάρχει υποστελέχωση στα αστυνομικά τμήματα της τάξεως του 50%”, λένε χαρακτηριστικά στον “Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής” μάχιμοι αστυνομικοί.
Τα ξημερώματα της 19ης Ιουνίου όταν οι διαβόητοι ληστές και διαρρήκτες κατάφεραν να κόψουν τα κάγκελα και να αποδράσουν, υπήρχαν στο αστυνομικό τμήμα μόνο ο αξιωματικός υπηρεσίας και ένας σκοπός, ο οποίος λειτουργούσε ως… βοηθός του. Δεν υπήρχε κάποιος σκοπό κρατητηρίων και οι δύο αστυνομικοί- παρά την μεγάλη προσπάθειά τους- δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τους συλληφθέντες και να μην καταφέρουν να αποδράσουν.
Τότε συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. κατήγγειλαν την υποστελέχωση σε προσωπικό αλλά και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κτίρια όπου στεγάζονται τα αστυνομικά τμήματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι ακατάλληλα.
Είναι ενδεικτικό πως οι αριθμοί μιλούν για ακόμη μία φορά από μόνοι τους. Λόγου χάρη στη Διεύθυνση Νοτιοανατολικής Αττικής της Ελληνικής Αστυνομίας προβλέπονται, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 850 αστυνομικοί σε επίπεδο οργανικών Θέσεων αλλά στην πραγματικότητα η παρούσα δύναμη δεν υπερβαίνει τους 550.
Όπως τονίζουν στον “Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής” αστυνομικές πηγές “η παρούσα δύναμη πρέπει να κατανεμηθει σε 12 Αστυνομικά Τμήματα( μετα την αναδιάρθρωση ) και να αστυνομευσει περιοχές όπως ο Άλιμος, η Ηλιουπολη, η Αργυρούπολη, το Ελληνικό, η Γλυφάδα, η Βάρη, η Βουλιαγμένη και άλλες.Να σημειωθεί ότι η παρούσα δύναμη μειώνεται σε περιπτώσεις αδειών,σε περιπτώσεις ασθενειων Αλλά και με τις φυλάξεις ευπαθών στόχων. Στην περιοχή της νοτιοανατολικής οι ευπαθείς στόχοι είναι 15 και ίσως και λιγο παραπάνω”. Από τα προειρημένα συνάγεται αυτομάτως το συμπέρασμα πως τα αστυνομικά τμήματα στη Νοτιοανατολική Αττική όπου πρόσφατα σημειώθηκε απόδραση επικίνδυνων κακοποιών λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό.
Κρίσεις ΕΛ.ΑΣ: Αναλυτικά οι τοποθετήσεις και μετακινήσεις των Αστυνομικών Διευθυντών
Ακόμη ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα που έρχονται να επιβεβαιώσουν την αρνητική κατάσταση που επικρατεί στα Αστυνομικά τμήματα είναι οι εξής αριθμοί: στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας υπάρχουν 300 οργανικές θέσεις, αλλά όπως μας λένε χαρακτηριστικά αστυνομικές πηγές, υπηρετούν πραγματικά σε αυτό μόλις 161 άτομα.
Αντιστοίχως, στα Εξάρχεια ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 200, η παρούσα δύναμη δεν ξεπερνάει τους 80 αστυνομικούς που κατανέμονται σε διάφορες θέσεις. Οι ίδιες αστυνομικές πηγές επισημαίνουν πως το Αστυνομικό Τμήμα της Καλλιθέας “βγάζει” μαζί με το Αστυνομικό Τμήμα του Παλαιού Φαλήρου μόλις ένα(!) περιπολικό τη νύχτα, στο οποίο επιβαίνουν δύο αστυνομικοί. Αντίστοιχα στο Αστυνομικό Τμήμα της Ακροπόλεως τα κρατητήρια είναι… κλειστά, ενώ στα Εξάρχεια παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα με αυτά και δεν θεωρείται “ασφαλές” να κρατηθεί κάποιος κρατούμενος.
“Τραγική είναι η κατάσταση στα περισσότερα τμήματα της Αθήνας. Σε ότι αφορά φυσικά τη στελέχωση και συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, δίνουμε άνισο αγώνα. Αρκετά αστυνομικά τμήματα σε διάφορα σημεία της Αθήνας λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας Αστυνομικά καταστήματα αγιο παντελεήμονα λειτουργούν με προσωπικά ασφαλείας αφού η μείωση κυμαίνεται μεταξύ 30% και 60%.”, δήλωσε στον “Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής” ο Παναγιώτης Κυριακάκος, αστυνομικός της Άμεσης Δράσης και αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Αθήνας. “Είναι προφανές πως είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη στελέχωσης των εν λόγω αστυνομικών τμημάτων ούτως ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν και να βρίσκονται δίπλα στον πολίτη και να μπορούν να δουλεύουν στον τομέα ευθύνης τους”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Πριν από ένα μήνα αστυνομικοί της Δυτικής Αττικής κατήγγειλαν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και περιπολικά στα αστυνομικά τμήμα της περιοχής, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον άδικο χαμό του μαθητή Μάριου Δημητρίου Σουλούκου, στον προαύλιο χώρο του σχολείου του από «αδέσποτη» σφαίρα που τον τραυμάτισε θανάσιμα,
“Καθημερινά συνεχίζουν να παίρνουν αστυνομικούς από την Δυτική Αττική για εκτέλεση υπηρεσίας στο κέντρο της Αθήνας, για φύλαξη υψηλών προσώπων και υποτιθέμενων στόχων αφήνοντας έτσι την Δυτική Αττική έρμαιο στους κακοποιούς. Τα τμήματα ασφαλείας κλείνουν μετά τις 10 το βράδυ λόγω έλλειψης προσωπικού (για όποιον δεν κατάλαβε, κατεβάζουν τα ρολά)”, ανέφερε χαρακτηριστικά εκείνο το διάστημα σε ανακοίνωσή της η Ένωσης Αστυνομικών Δυτικής Αττικής, η οποία πρόσθεσε πως για να επισκευαστούν ορισμένα χαλασμένα περιπολικά “ικετεύουμε πολίτες και μέχρι κάποιος να βρεθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα”.
Αντίστοιχα προβλήματα παρατηρούνται και στα δεκάδες αστυνομικά τμήματα της Βορειοανατολικής Αττικής, με τους συνδικαλιστές να τονίζουν πως οι περιπολίες είναι ελάχιστες και πως αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις κτιριακές τους εγκαταστάσεις. Σημειωτέον δε ότι στις 20 Νοεμβρίου του 2017 οι Ενώσεις Αστυνομικών Αθηνών, Βορειοανατολικής Αττικής, Πειραιά και Δυτικής Αττικής είχαν συναντηθεί με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ούτως ώστε να την ενημερώσουν για τις “υπηρεσιακές πλημμέλειες, τις οποίες έχουμε κατά καιρούς αναφέρει δίχως αποτέλεσμα και στη Φυσική αλλά και στην Πολιτική Ηγεσία” αλλά και “την τεράστια έλλειψη υλικοτεχνικής υποστήριξης”.