Μάλιστα ο ίδιος, σχολιάζει ότι δεν πρέπει να γίνονται προβλέψεις για σεισμούς συγκεκριμένης έντασης.
Διαβάστε την ανάρτηση:
Σεισμοί Σαντορίνης-Αμοργού. Mέχρι τώρα υπάρχουν καταγεγραμμένοι από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο 1213 σεισμοί μεγέθους μεγαλύτερου του 3. Μέγιστο μέγεθος παραμένει το 5,3 στις 10.2.2025. Το ισοδύναμο μέγεθος αυτών των 1213 σεισμών είναι 6,1, δηλαδή το άθροισμα της ενέργειας που απελευθέρωσαν ισοδυναμεί με την ενέργεια που απελευθερώνει ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,1. Αν υπολογίσουμε και τους μικρότερους του 3 προσεγγίζουμε το 6,2. Μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι έχει εξαντληθεί το σεισμικό δυναμικό της διεγερμένης περιοχής ώστε να μη δώσει μεγαλύτερο του 5,3; Και αυτό είναι υπό εξέταση. Η σεισμική δράση εξελίσσεται και δεν είναι καθόλου εύκολο να προσεγγίσουμε με αξιόπιστο τρόπο τέτοια κρίσιμα ερωτήματα. Τις εύκολες δηλώσεις, όπως “μέχρι 6,0”, “μέχρι 6,3”, “μακάρι να κάνει 6,0” κ.λπ., τις βρίσκω παντελώς αντιεπιστημονικές. Συνεχίζουμε την έρευνα.
«Δεν γίνεται όποιος δηλώνει γεωεπιστήμονας να μιλάει δημόσια»
«Οι πολλές γνώμες που ακούγονται καθημερινά από επιστήμονες είναι ο «πυρήνας» του κοινωνικού προβλήματος. Βεβαίως ζούμε σε ελεύθερη κοινωνία και ο καθένας μπορεί να λέει τη γνώμη του, όμως νομίζω ότι εμείς οι επιστήμονες θα πρέπει να τοποθετούμαστε ανάλογα με την ειδικότητά μας. Δηλαδή σε αυτά που έχει δουλέψει ο καθένας επιστημονικά και τα ξέρει καλά. Δεν γίνεται νομίζω, όποιος ασχολείται με τις φυσικές καταστροφές για παράδειγμα, να έχει την ειδική γνώση για να μας πει τις διαδικασίες που γίνονται στο εσωτερικό της γης, ώστε να οδηγήσουν σε μία έκρηξη του ηφαιστείου. Αυτό μπορούν να το πουν οι ηφαιστειολόγοι και όσοι ειδικεύονται, όπως ο σεισμολόγος θα πει για τα σεισμικά φαινόμενα» σημείωσε στο EleftherosTypos.gr και στον Μιχαήλ Παπαβασιλείου πριν λίγες μέρες ο έμπειρος σεισμολόγος.
Παράλληλα, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε και για τη σύγχυση που προκαλείται στους πολίτες όταν δίνεται βήμα σε πολλούς επιστήμονες. «Προκαλείται σύγχυση, διότι δίνεται βήμα σε όποιον δηλώνει γεωλόγος, γεωεπιστήμονας ή σε παραπλήσια ειδικότητα και θέλει να μιλήσει. Αυτό προκαλεί έντονη σύγχυση στον κόσμο και φυσικά δεν είναι πάντοτε έγκυρες οι απόψεις που ακούγονται».
«Δεν υπάρχει όριο στα Ρίχτερ»
Όσον αφορά τη σεισμική δραστηριότητα, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι συνεχίζεται κανονικά, όπως τις προηγούμενες ημέρες, με το δικό του βασικό ερώτημα να είναι εάν ο προχθεσινός 5,3 Ρίχτερ σεισμός μπορεί να ήταν ο μεγαλύτερο της μετασεισμικής ακολουθίας ή θα επακολουθήσει κι ένας ακόμη μεγαλύτερος. «Εγώ και οι συνεργάτες μου εργαζόμαστε πάνω σε αυτό το ερώτημα εντατικά και ελπίζω τις επόμενες ημέρες να έχουν μία πιο σαφή απάντηση».
Ακόμη, ο σεισμολόγος προσθέτει στο EleftherosTypos.gr ότι δεν δίνει μεγάλη σημασία σε αυτά που ακούγονται «περί οροφής» της μετασεισμικής δραστηριότητας. «Τη μία λένε για 5,5 Ρίχτερ, την άλλη 6 Ρίχτερ και την επομένη 6,3 Ρίχτερ. Δεν μπορώ να συμπράξω σε αυτή τη λογική, παρότι είμαι «καθαρόαιμος» σεισμολόγος. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάτι που να δείχνει μία τέτοια σεισμική δράση. Νομίζω ότι είναι πιο ρεαλιστικό το ερώτημα που βάζω εγώ».