Τραγική ειρωνεία ότι ο θάνατος του κοριτσιού έρχεται ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του 11χρονου, Μάριου Σουλούκου, στις 8 Ιουνίου 2017, από αδέσποτη σφαίρα στο Μενίδι.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν καταθέσει οι συγγενείς της ανήλικης Ρομά που έχασε τη ζωή της, αφορμή για τον τσακωμό των Ρομά με τον επιχειρηματία ήταν η… προτεραιότητα στο δρόμο μέσα στον καταυλισμό!
Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αστυνομικές πηγές, ο ιδιοκτήτης κρεοπωλείου κινούταν με το όχημά του μέσα στον καταυλισμό το απόγευμα της Δευτέρας, με κατεύθυνση το στάβλο του. Ωστόσο, άτομα Ρομά ήταν στη μέση του δρόμου, με αποτέλεσμα -όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι- να προκληθεί ένταση ανάμεσά τους, η οποία οδήγησε σε χειροδικίες. Ο επιχειρηματίας έφυγε από το σημείο, αλλά γύρισε πίσω με μία… καραμπίνα.
Τότε άρχισε να πυροβολεί στα… τυφλά, με αποτέλεσμα να χτυπήσει ένα άτυχο κορίτσι στο κεφάλι, ενώ ακόμη ένας Ρομά τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι. Η 13χρονη κοπέλα άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο της πόλης όπου μεταφέρθηκε άμεσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης στη συνέχεια διέφυγε και γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό του. «Είναι θέμα χρόνου να εντοπιστεί, να συλληφθεί και να πει τη δική του εκδοχή για το τι ακριβώς έγινε και άρχισε να πυροβολεί κατ’ αυτόν τον τρόπο με αποτέλεσμα να σκοτωθεί η 13χρονη κοπέλα», λένε στον «Ε.Τ.» αστυνομικές πηγές, ξεκαθαρίζοντας πως πιθανότερο σενάριο είναι να έχει βρει καταφύγιο σε κάποιο κοντινό βουνό.
Μετά το έγκλημα, πάντως, επικράτησε ένταση, καθώς άτομα Ρομά ξεσηκώθηκαν, του έκαψαν το αυτοκίνητο το οποίο είχε παρατήσει κοντά στο σημείο του εγκλήματος, ενώ του έσπασαν και το κρεοπωλείο που διαθέτει στην πόλη. Ταυτόχρονα, έφτασαν στο σημείο να απειλήσουν ακόμη και την οικογένειά του, γεγονός που προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση των αστυνομικών αρχών.
Για την υπόθεση διενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Ασφαλείας Αμφισσας – Δελφών, ενώ στην περιοχή έχουν φτάσει ενισχύσεις από ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα, καθώς υπάρχει φόβος για κλιμάκωση των επεισοδίων. Η περιοχή θυμίζει καζάνι που βράζει, καθώς ανάμεσα στα άτομα του καταυλισμού υπάρχουν αρκετοί που λένε πως θα «καεί η πόλη» μετά την κηδεία του άτυχου κοριτσιού. Οι αστυνομικές αρχές της περιοχής έχουν εκφράσει το φόβο τους για νέα επεισόδια, ενώ έλαβαν χθες και σχετικές ενισχύσεις. «Είναι μία δύσκολη επιχείρηση όλη αυτή που εξελίσσεται από χθες το βράδυ», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων της Φωκίδας, Παρασκευάς Δρόσος, προσθέτοντας πως «ακόμα δεν γνωρίζουμε την εξέλιξη των πραγματικών περιστατικών».
Οπως τόνισε ο κ. Δρόσος, «αυτή τη στιγμή είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητούμε το δράστη στα σημεία διαφυγής του, να παίρνουμε προληπτικά μέτρα για την οικογένειά του και τα συγγενικά του πρόσωπα, αλλά και ευρύτερα μέτρα για αποφυγή επεισοδίων εντός της πόλης. Ηταν μία εφιαλτική νύχτα αυτή που περάσαμε».
Καιρός - Τσατραφύλλιας: Η «ψυχρή λίμνη» ενδέχεται να φέρει βροχές, χιόνια και κρύο το Σαββατοκύριακο
Θλίψη και οργή για τον άδικο χαμό του κοριτσιού
Σοκ και οργή προκαλεί στην κοινωνία της Άμφισσας ο θάνατος του 13χρονου κοριτσιού από σφαίρα καραμπίνας κατά τη διάρκεια συμπλοκής στον καταυλισμό Ρομά όπου και ζούσε με την οικογένειά της.
«Θλιβερό» χαρακτήρισε στον Ελεύθερο Τύπο το γεγονός ο δήμαρχος Δελφών, Θανάσης Παναγιωτόπουλος, λέγοντας πως τέτοιου είδους περιστατικό έχει να συμβεί πολλά χρόνια.
Μάλιστα, ο Δήμος Δελφών με μήνυμά του, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδά του, προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους, διαμηνύοντας σε κάθε κατεύθυνση ότι «σε τίποτα δεν συμβάλλουν ομαδικές ενέργειες αντεκδίκησης ή κοινωνικής έντασης ένθεν κι ένθεν. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι ακραίες φωνές κάποιες φορές και υπό ορισμένες προϋποθέσεις οδηγούν σε ακραίες πράξεις και αυτό στο τέλος το πληρώνουμε όλοι μας και ιδίως τα παιδιά μας».
Στην Αμφισσα, σήμερα υπάρχουν περίπου 450 Ρομά, εγγεγραμμένοι στο δήμο. Επίσης, άλλα 250 άτομα ζουν, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, κάτω από εξαιρετικά άθλιες συνθήκες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον καταυλισμό στην Αμφισσα υπάρχει σχέδιο μετεγκατάστασης των 250 Ρομά σε οργανωμένο χώρο με σκοπό την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, το οποίο εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε (ΑΠΕ) η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, «στη μνήμη των παιδιών που χάθηκαν, αλλά και στη μνήμη του παιδιού που χάθηκε στην ’Αμφισσα, εμείς με μεγαλύτερο πείσμα θα ολοκληρώσουμε όλα τα βήματα για τη μετεγκατάσταση του οικισμού στην Κάμινο και θα διαμορφώσουμε τις κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέψουν την πλήρη κοινωνική ένταξή τους».
Η κ. Φωτίου είπε ότι την Παρασκευή ο Δήμος Άμφισσας θα προχωρήσει στην έγκριση όλων των σχεδίων μετεγκατάστασης. «Αυτός είναι μονόδρομος. Θα δουλέψουμε με πείσμα γι’ αυτήν την κοινωνική ένταξη».
Υπογράμμισε δε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάθε τρόπο η παραβατικότητα των Ρομά αλλά και η εγκληματικότητα από όπου και αν προέρχεται, ανοίγοντας, παράλληλα πόρτες ευκαιρίες για ενσωμάτωση και κοινωνική επανένταξη. «Πρέπει να επιμείνουμε στη συμβίωση πληθυσμών Ρομά με Ελληνες μη Ρομά», σημείωσε.
Τη θλίψη της εξέφρασε και η ειδική γραμματέας Κοινωνικής Ενταξης των Ρομά, Κατερίνα Γιάντσιου.
«Τέτοια γεγονότα μάς καλούν όλους, Πολιτεία και πολίτες, να αναλογιστούμε με ψυχραιμία το περιβάλλον γέννησης αυτών των φαινομένων και τη συμβολή όλων μας για την ανατροπή μίας απαράδεκτης κατάστασης περιθωριοποίησης, αποκλεισμού, αλλά και εχθρότητας», ανέφερε.
Μίλτος Σακελλάρης
Βάλια Νικολάου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]