Συγκεκριμένα, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ζακύνθου απέρριψε το αίτημα της Εκκλησίας και των τοπικών αρχών να ακυρωθεί το συμβόλαιο βάσει του οποίου οι Καταριανοί είχαν αγοράσει έκταση 15.000 στρεμμάτων πάνω από τη μαγευτική παραλία του Ναυαγίου.
Την εγκυρότητα του συμβολαίου αμφισβητούσαν με αγωγή τους η τοπική Μητρόπολη και η Μονή Αγίου Γεωργίου του Κρημνών που διεκδικούν μέρος της έκτασης. Με την αγωγή είχαν συνταχθεί 22 ιδιώτες, ο Δήμος, η Περιφέρεια και τελευταίο το Δημόσιο, τον Οκτώβριο του 2016, λίγο πριν ξεκινήσει η δίκη, προκαλώντας την αναβολή της. Τελικά η δίκη ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2017 και ολοκληρώθηκε μετά από επτά μαραθώνιες συνεδριάσεις, ενώ χθες -ενάμιση χρόνο μετά- εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου.
Οι δικαστές απέρριψαν όλες τις πρόσθετες παρεμβάσεις του Δήμου, της Περιφέρειας, των κατοίκων της περιοχής και του Δημοσίου, δεν άναψαν ωστόσο το πράσινο φως για την απεμπλοκή της επένδυσης αφού σχετικά με την απαίτηση της Εκκλησίας αποφάσισαν να οριστούν πραγματογνώμονες που θα κρίνουν τη νομιμότητα των αξιώσεων της Μονής του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών σε ένα τμήμα της έκτασης και συγκεκριμένα στο σημείο όπου βρίσκονται τα ερείπια της παλαιάς Μονής.
Αποκάλυψη από τον Ελεύθερο Τύπο
Με την υπ’ αριθμόν 20/2018 απόφαση που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ε.Τ.» ορίζονται πραγματογνώμονες ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου και ένας πολιτικός μηχανικός, οι οποίοι καλούνται «να επισκεφθούν την αναφερόμενη στο σκεπτικό παλαιά Μονή του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών και στη συνέχεια να προβούν -με ειδικά αιτιολογημένη έκθεση- στον προσδιορισμό της θέσης της έκτασης και των ορίων της ως άνω παλαιάς Μονής και του περιβάλλοντα χώρου αυτής». Μετά την έκθεση των πραγματογνωμόνων θα εκδοθεί η τελική απόφαση του δικαστηρίου.
Τα σχέδια που… ναυάγησαν
Ο «πόλεμος» για το Ναυάγιο ξέσπασε σχεδόν ταυτόχρονα με την αγορά από τους συνεργάτες του Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι της έκτασης 15.000 στρεμμάτων έναντι ποσού 9 εκατ. ευρώ, τον Μάρτιο του 2014.
Οι επενδυτές σχεδίαζαν να αξιοποιήσουν την περιοχή μετατρέποντάς τη σε πόλο έλξης για το διεθνές jet set. Το φιλόδοξο πλάνο περιλάμβανε πολυτελείς επαύλεις που θα νοικιάζονταν σε κροίσους από κάθε γωνιά του πλανήτη και αστέρες του Χόλιγουντ ώστε να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
Η επένδυση, προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, όμως, πάγωσε μετά την αγωγή της Μητρόπολης σύμφωνα με την οποία ο πωλητής Γιώργος Χάρος, τελευταίος απόγονος της γνωστής ζακυνθινής οικογένειας Φλαμπουριάρη, ουδέποτε υπήρξε ιδιοκτήτης της έκτασης που πούλησε, για την οποία διαθέτει μόνο ενετικούς τίτλους.
Προσλήψεις 600 ειδικών φρουρών
«Απ’ την επίκληση του “τίτλου κυριότητας” του έτους 1783 στο επίμαχο πωλητήριο συμβόλαιο ως δήθεν δωρεάς απ’ την Ενετική Πολιτεία προς Στ. Φλαμπουριάρη, προκύπτει δίχως αμφισβήτηση πως η επίμαχη “αγοραπωλησία” έχει σαν βάση της έναν απολύτως ψευδή ισχυρισμό, δηλαδή, ότι παραχωρήθηκε δήθεν ως δωρεά η κυριότητα της εκτάσεως…», αναφερόταν συγκεκριμένα στην αγωγή. Σε έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, όμως, με ημερομηνία 21/5/15 που υπογράφει η τότε αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη ξεκαθαρίζεται η γνησιότητα της διαθήκης βάσει της οποίας πουλήθηκε η έκταση. «Η διαθήκη τεκμαίρεται ως γνήσια λόγω παρέλευσης πενταετίας από την κήρυξή της ως κυρίας…», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Οι διεκδικήσεις και η δίκη-θρίλερ
Η Μητρόπολη Ζακύνθου διεκδικούσε 3.056 χιλιάδες στρέμματα γύρω από τη διάσημη παραλία του Ναυαγίου, κάτοικοι της περιοχής διεκδικούσαν περίπου 1.500 στρέμματα και ο Δήμος Ζακύνθου ισχυρίζεται ότι έχει καταγράψει ως δασικά τουλάχιστον 10.000 στρέμματα από την επίδικη έκταση.
Στη δικαστική αίθουσα η υπόθεση είχε πάρει διαστάσεις θρίλερ με βαριές καταγγελίες για απειλές και εξαγορά συνειδήσεων, εξαφάνιση μαρτύρων, ακόμα και βεβαιώσεις… ψυχιάτρων. Μάρτυρας-κλειδί στην υπόθεση ο Θεοδόσιος Ταρκαζίκης, ηγούμενος της Μονής Αγίου Γεωργίου των Κρημνών, είχε «αδειάσει» τη Μητρόπολη ξεκαθαρίζοντας με επιστολή του που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο ότι δεν ανήκουν στην Εκκλησία τα 3.000 στρέμματα περίπου που διεκδικεί. Η επιστολή προκάλεσε την οργή των εναγόντων, που υποστήριξαν ότι ο ιερωμένος δεν έχει πια τα λογικά του και επικαλέστηκαν σχετική βεβαίωση από το Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρείο, το οποίο εμφανιζόταν να έχει επισκεφθεί.
Ο ηγούμενος πάντως εξαφανίστηκε από το προσώπου γης και δεν ξαναπαρουσιάστηκε στο δικαστήριο μέχρι την τελευταία συνεδρίαση. Αλλος μάρτυρας, εξάλλου, είχε λιποθυμήσει στη δικαστική αίθουσα από την πίεση των ερωτήσεων των δικηγόρων των Καταριανών και είχε καταλήξει με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.
Η επιστολή του ηγούμενου πάντως προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, με την πλευρά της Εκκλησίας να καταθέτει στη συνέχεια μηνυτήρια αναφορά στην οποία κάνει λόγο για ηθικούς αυτουργούς.
«Ζητάμε να διερευνηθεί μέσω τίνων αδιαφανών συζητήσεων, αγνώστων και στην Τριμελή Διοικούσα Επιτροπή της Ιεράς Μονής Αγ. Γεωργίου των Κρημνών αλλά και της Προϊσταμένης του Αρχής, με ποιο υποκρυπτόμενο κίνητρο και παραπειθόμενος από ποια ακριβώς πρόσωπα, ο ιερομόναχος Θεοδόσιος Ταρκαζίκης προχώρησε κρυφίως από τη Διοίκηση της Εκκλησίας της Ζακύνθου στην αποστολή προς την αντίδικο εταιρία ΠΙΜΑΝΑ Α.Ε. του από 5/4/2016 χειρογράφου του, με τη μορφή δήθεν εξωδίκου απαντήσεως, το οποίο κατά το περιεχόμενό του συνιστά προσπάθεια σοβαρής βλάβης των νομίμων ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της Ιεράς Μονής», γράφει στην αναφορά του ο μητροπολίτης Ζακύνθου Διονύσιος και προσθέτει: «Η ανωτέρω ενέργεια του ιερομόναχου Θ. Ταρκαζίκη πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσον στοιχειοθετεί το αδίκημα της απιστίας σε βάρος της Ι. Μονής του Αγ. Γεωργίου των Κρημνών και ποιοι τον παρέπεισαν -ως ηθικοί αυτουργοί- να προχωρήσει στη σύνταξη και αποστολή του εγγράφου αυτού».
Την ίδια ώρα, πάντως, έρημη παραμένει η Οξειά, το νησί που αγόρασε το Εμιράτο του Κατάρ το 2013 στο Ιόνιο για να το μετατρέψει σε art island, αφού και αυτή η επένδυση έχει κολλήσει σε δικαστικές περιπέτειες, μετά από αγωγή του γνωστού αρχιτέκτονα Στέλιου Αγιοστρατίτη κατά των επενδυτών. Μόνο στο ιστορικό ξενοδοχείο «Miramare» στην Κέρκυρα τα έργα προχώρησαν έστω και μετ’ εμποδίων αλλά οι επενδυτές αποφάσισαν πρόσφατα να παραχωρήσουν τη διαχείρισή του σε τουριστική εταιρία, όπως έχει ήδη αποκαλύψει ο Ελεύθερος Τύπος.
Αθανασία Αγγελοπούλου
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]