Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι, χορηγώντας άσυλο στον «πραξικοπηματία» -όπως τον χαρακτηρίζει- Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσί, παραβιάζονται οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας αναφέρει πως «το Ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας,, παραβιάζοντας τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου,, χορήγησε άσυλο στον πραξικοπηματία Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσί.
Ως εκ τούτου, επιβεβαιώθηκε εκ νέου από τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που προστατεύει και δίνει καταφύγιο στους πραξικοπηματίες. Καταδικάζουμε έντονα αυτή την απόφαση που προσβάλλει βαθιά τη συνείδηση του τουρκικού έθνους. Ελπίζουμε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα αποφύγει να επαναλάβει τα ίδια λάθη λαμβάνοντας παρόμοιες μεροληπτικές αποφάσεις στο μέλλον».
Καλαμάτα: Προφυλακίστηκε ο 35χρονος Τούρκος για τη δολοφονία του εργοδότη του
Η Αγκυρα με κάθε απόφαση δικαστηρίου εκδίδει ανακοινώσεις και αντιδρά στις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης, για τους Τούρκους αξιωματικούς. Για τους «8» υπάρχει μια διαφορά σε σχέση με άλλους στρατιωτικούς που βρίσκονται σε χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με την Τουρκία. Οι υπόλοιποι κατηγορούνται για σχέσεις με το τάγμα Γκιουλέν που θεωρείται πως βρίσκεται πίσω από την απόπειρα του πραξικοπήματος χωρίς όμως να έχουν ενεργό δράση τη νύχτα εκείνη. Οι 8 κατηγορούνται πως συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος απογειώνοντας ελικόπτερα ενώ κάποιοι από αυτούς κατηγορούνται για απόπειρα δολοφονίας του Ταγίπ Ερντογάν. Οι τουρκικές Αρχές ισχυρίζονται πως έχουν δώσει τα απαραίτητα στοιχεία στις ελληνικές Αρχές.
Η ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει ασχοληθεί με την υπόθεση πραξικοπήματος αλλά έχει εξετάσει το ενδεχόμενο της δίκαιης δίκης στην Τουρκία και έχει απορρίψει το αίτημα της Αγκυρας για την έκδοσή τους. Τώρα η χορήγηση ασύλου με την έγκριση του ΣτΕ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές διαφορές.
Επίσημα ο Τούρκος πρόεδρος στις 22 Απριλίου είχε μιλήσει για το ενδεχόμενο της ανταλλαγής των 8 Τούρκων αξιωματικών με τους 2 Ελληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας από την 1η Μαρτίου.
Κωνσταντινούπολη, ανταπόκριση Μανώλης Κωστίδης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]