Τέτοιο τιμητικό τίτλο είχε ο 53χρονος, αρχηγικό μέλος της γεωργιανής και ρωσικής μαφίας, ο οποίος τα τελευταία 8 χρόνια συντόνιζε σπείρα Γεωργιανών διαρρηκτών που δρούσαν στην Ελλάδα.
Στη γνωστή φωτογραφία, την οποία δημοσιοποιεί ο Ελεύθερος Τύπος, των 32 αρχηγών και υπαρχηγών της μαφίας που είχαν συγκαλέσει «σύσκεψη» για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, ο 53χρονος ακουμπούσε στο πόδι του 62χρονου αρχηγού Dato Kutsaisi, που καθόταν σε αναπηρικό καροτσάκι, ο οποίος και συνελήφθη το 2015, από αξιωματικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, για ανάλογη δράση, στο «στρατηγείο» του, σε μια πολυτελή βίλα στην Ανάβυσσο. Απ’ ό,τι φαίνεται, μετά τη σύλληψή του τα ηνία της μαφιόζικης οργάνωσης πήρε στη χώρα μας ο 53χρονος Valerian Khujadje.
Παρότι οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου εξιχνίασαν 26 κλοπές-διαρρήξεις σε διάφορα μέρη της χώρας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους η ομάδα «ταξιδευτών»-διαρρηκτών, όπως τους είχαν ονομάσει, προέβαινε σε μία διάρρηξη οικίας την ημέρα, περίπου 250 το χρόνο, με το συνολικό αριθμό να πιθανολογείται πως ανέρχεται σε περίπου από 2.000!
Αργκό και διάλογοι διαρρήξεων
Τα μέλη της σπείρας χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες εκφράσεις με σύνθετη ορολογία στις μεταξύ τους επικοινωνίες και λάμβαναν αυστηρά μέτρα αντιπαρακολούθησης στις μετακινήσεις τους.
Δείγμα της λεκτικής αργκό που χρησιμοποιούσαν στις τηλεφωνικές επικοινωνίες τους έχει ως εξής:
Πολυτεχνείο: Σε επιφυλακή 5.500 αστυνομικοί - Όλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ισχύουν
Περιγραφή διαμερίσματος: Στέκεται.
Περιγραφή διαρρηκτικών εργαλείων: Πίσα, ξαπλωμένο, Πεταλούδα.
Περιγραφή κλειδαριάς: Μαύρη καρδιά.
Χαρακτηριστικοί είναι και οι διάλογοι κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων διάρρηξης:
Α: Φέρε το μεγάλο για σπάσιμο και πες στον Mamuka να έρθει.
Β: Δεν μπορώ να καταλάβω τι θες.
Α: Το εργαλείο το μεγάλο για σπάσιμο και ελάτε γρήγορα.
Β: Γιατί πάνω; Τι να κάνω εκεί;
Α: Ναι.
Β: Τι συμβαίνει, φίλε;
Α: Ενα μικρό αγόρι με κοιτάει επίμονα, κάθεται στην πόρτα.
Β: Αν το κάνεις από αυτή την πλευρά θα σε δει;
Α: Δεν αλλάζει κάτι με κοιτά επίμονα. Οταν κάποιος σε κοιτάει επίμονα, πάντα σταματάς.
Β: Τι;
Α: Με πρόσεξε το πρωί και τώρα με κοιτάει επίμονα. Περίμενε ένα δευτερόλεπτο.
Β: Εντάξει.
Αρχηγός με σφαίρα στο κεφάλι
Ο 53χρονος, που είχε πολεμική εμπειρία σε μέτωπα της Αμπχαζίας και… ενθύμιο ένα τραύμα από πυροβόλο όπλο στο κεφάλι, είχε οργανώσει εβδομαδιαίο «εργασιακό πλάνο», καθώς από Δευτέρα έως Παρασκευή τα μέλη της σπείρας άλλαζαν γεωγραφικά διαμερίσματα, από Αττική, Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, ενώ οι στόχοι επιλέγονταν από την πλούσια «όψη» τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο «αρχηγός» κινούταν με διαφορετικό όχημα κάθε φορά κατά τη διάρκεια των ληστρικών επιχειρήσεων, το οποίο στη συνέχεια άφηνε μακριά από το σπίτι του, ενώ και τα κλειδιά του δεν τα έπαιρνε ποτέ στην οικία του για να μην συνδεθεί με αυτό σε περίπτωση που είχε εντοπιστεί από την Αστυνομία.
Το χρονικό διάστημα της παρακολούθησης, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι χτυπούσαν ένα σπίτι την ημέρα σε Μαρούσι, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Ηλιούπολη, Χαϊδάρι, Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Αιγάλεω, Νίκαια, Αργυρούπολη, Αγιο Δημήτριο, Αλιμο, Πάτρα, Τρίπολη, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Αίγιο, Διακοφτό, Λουτράκι, Λιβαδειά, Ιτέα και Θήβα. Ξεκινούσαν κάθε μέρα νωρίς το πρωί διανύοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα προκειμένου να μετακινηθούν έως και δύο επαρχιακές πόλεις την ημέρα για να διαπράξουν κλοπές.
«Ανοιγαν όλες τις εξελιγμένες κλειδαριές»
Ηταν «μετρ» των διαρρήξεων καθώς με ειδικά αυτοσχέδια εργαλεία ακόμη και οι πιο τεχνολογικά εξελιγμένες κλειδαριές ασφαλείας δεν μπορούσαν να τους σταθούν εμπόδιο.
Στις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούσαν τρία οχήματα, το ένα ως προπομπό που ενημέρωνε τον 53χρονο αρχηγό, που μετέφερε τα κλοπιμαία, για τυχόν ύπαρξη αστυνομικών στο οδικό δίκτυο που χρησιμοποιούσαν. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της οργάνωσης, ότι ενώ χρησιμοποιούσαν δύο οχήματα κατά τις μετακινήσεις τους, όταν επισκέπτονταν ξανά την ίδια πόλη ο αρχηγός , άλλαζε όχημα και χρησιμοποιούσε το τρίτο, ώστε να εξασφαλίσει το ενδεχόμενο να έχει εντοπιστεί-«καεί» κάποιο όχημα.
Μετά τις κλοπές είτε αποθήκευαν τα κλοπιμαία, είτε τα μετέφεραν σε ενεχυροδανειστήριο της Ομόνοιας. Στις εννέα κατ’ οίκων έρευνες βρέθηκαν 40.000 ευρώ, κοσμήματα, λίρες, ρολόγια, ηλεκτρονικές συσκευές και οπλισμός.
Παναγιώτης Σπυρόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]