Οι Ελληνες στα «κάγκελα» της ανέχειας και της οργής. Απογοητευμένοι, αφού με άδειες τσέπες αναγκάζονται να πληρώνουν διαρκώς χαράτσια και εισφορές και θύματα της γραφειοκρατίας -απόρροια της (κυβερνητικής) εγκατάλειψης και της διάλυσης των δημοσίων υπηρεσιών- στέκονται στις ατέλειωτες ουρές στις ΔΟΥ, στα ασφαλιστικά ταμεία και στα εφημερεύοντα νοσοκομεία για να εξυπηρετηθούν.
Πολλοί «λυγίζουν», όπως ο 65χρονος που την περασμένη Τρίτη αυτοτραυματίστηκε, μπροστά σε υπάλληλο του ΟΑΕΕ, στη Λαμία. Κάποιοι, δε, ξεσπούν (ακόμη και βίαια) τα νεύρα τους στους εργαζόμενους οι οποίοι, όπως δηλώνουν στον Ελεύθερο Τύπο, «αδίκως έχουμε γίνει σάκοι του μποξ».
Στην Ελλάδα των Μνημονίων, πελάτες και υπάλληλοι αναζητούν ταυτόχρονα (και) τρόπους διαχείρισης του θυμού στο εργασιακό περιβάλλον, με μια σειρά από σεμινάρια και προγράμματα που αναλαμβάνουν να κάνουν ειδικοί επιστήμονες.
Αλλωστε, τα τελευταία χρόνια, ως φαίνεται, έχουν αυξηθεί τα περιστατικά λεκτικής και σωματικής βίας εις βάρος υπαλλήλων, όπως και διάφορες άλλες ενέργειες απελπισίας από πολίτες και μάλιστα κατά τη διάρκεια συναλλαγής τους με δημόσιο φορέα.
Οι περισσότερες «εκρήξεις» καταγράφονται στις εφορίες. «Τελευταία, η κατάσταση αυτή έχει επιδεινωθεί», σχολιάζει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ-ΔΟΥ), Ρένα Υφαντή.
«Οι πολίτες -εξηγεί- είναι εκτός εαυτού. Ομως, σε πολλές περιπτώσεις έχουν δίκιο. Η γραφειοκρατία είναι μεγάλη, όπως και η ανέχεια λόγω της αύξησης της φορολογίας. Και την ίδια στιγμή, το προσωπικό έχει μειωθεί σημαντικά. Παρ’ όλα αυτά, οι εργαζόμενοι αισθάνονται πως είναι ‘‘σάκοι του μποξ’’ για κάθε εξαγριωμένο άτομο. Θέλω, ωστόσο, να τονίσω ότι εμείς είμαστε απλώς τα εκτελεστικά όργανα, οι αποφάσεις λαμβάνονται στη Βουλή. Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τους νόμους και θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι εάν δεν το πράξουμε τότε αυτομάτως περνάμε από πειθαρχικό».
Η πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ στέκεται ιδιαίτερα σε ορισμένα περιστατικά που έχουν σημειωθεί κατά καιρούς σε εφορίες.
«Πέρυσι, στη διάρκεια των προληπτικών ελέγχων, υπάλληλοι δέχτηκαν επιθέσεις από θυμωμένους πολίτες. Παράλληλα, ένας άλλος συνάδελφος, στο Μητρώο, ξυλοκοπήθηκε την ώρα όπου έκανε τη δουλειά του, ενώ στην Κρήτη είχε σταλεί σε ΔΟΥ ένας φάκελος με σφαίρες. Το 2013, στην Εφορία Γλυφάδας και εν ώρα αιχμής, εντοπίστηκε μια χειροβομβίδα. Ευτυχώς δεν εξερράγη. Φανταστείτε, έχουμε λάβει και απειλητικά e-mails. Καταλαβαίνετε, από όλα αυτά σε τι ψυχολογική κατάσταση βρίσκεται το προσωπικό».
Μικρές ή μεγαλύτερες οι «εκρήξεις» του κόσμου, οι εργαζόμενοι τρομάζουν. Η ΠΟΕ-ΔΟΥ επανειλημμένα έχει ζητήσει αστυνομική φύλαξη. Για την ώρα δεν έχει λάβει καμία απάντηση.
Στα νοσοκομεία
«Εφιαλτικές» είναι και οι εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Γιατροί και νοσηλευτές εργάζονται κάτω από πραγματικά δύσκολες συνθήκες, αφού σχεδόν κάθε ημέρα γίνονται αποδέκτες της οργής των πολιτών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις πέφτουν θύματα ξυλοδαρμού.
Το τελευταίο περιστατικό συνέβη, σύμφωνα με όλα όσα καταγγέλλει το Κίνημα Νέων Ιατρών, στο Κέντρο Υγείας Σερβίων όπου ένας επιμελητής Β’ δέχτηκε, εν ώρα εργασίας, σωματική επίθεση από ένα θυμωμένο ασθενή.
«Οι γιατροί, που παρά τις δύσκολες συνθήκες και το απάνθρωπο των απανωτών εφημεριών, επιμένουν να παραμένουν στην Ελλάδα και να αγωνίζονται για να κρατήσουν όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας, είναι τελείως απροστάτευτοι», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Νέοι Γιατροί.
Σύμφωνα με την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη «τελευταία, έχουν αυξηθεί τα κρούσματα βίας εις βάρος του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Σε πολλές περιπτώσεις ο κόσμος έχει δίκιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι φταίνε οι γιατροί. Τα σοβαρά αυτά προβλήματα πρέπει να τα επιλύουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων και το υπουργείο Υγείας».
Τονίζει δε: «Οι γιατροί δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς. Παρ’ όλα αυτά, πολλά άτομα εξοργίζονται και διαμαρτύρονται αφού περιμένουν στην αναμονή έως και 7 ώρες. Περιμένουν, διότι δεν έχουν χρήματα να πάνε σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Οι γιατροί αισθάνονται την οργή των ανθρώπων, παραμένουν, ωστόσο, ψύχραιμοι. Και αυτό οφείλουν να κάνουν, αφού έχουν να εξετάσουν δεκάδες ασθενείς».
Η αιτία του κακού για όλη αυτή την («δραματική») κατάσταση, λέει η κ. Παγώνη, είναι οι ελλείψεις που παρουσιάζονται στα δημόσια νοσοκομεία. «Ολοι οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. Για να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία και να αισθάνεται ο ασθενής ότι αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια, χρειάζονται περισσότερο προσωπικό και χρηματοδότηση. Για κάθε κυβέρνηση η Υγεία θα πρέπει να είναι μια από τις πιο βασικές της προτεραιότητες».
Σε ασφαλιστικά ταμεία
«Βρίσκονται διαρκώς σε μια κατάσταση κρίσης», σχολιάζει για τους πολίτες και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, Αντώνης Κουρούκλης
«Είναι άνθρωποι που είτε έχασαν τις ρυθμίσεις και τώρα αναγκάζονται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά είτε περιμένουν χρόνια ώστε να βγουν σε σύνταξη. Ολοι τους επιβαρύνονται ψυχολογικά, μιας που πλέον δεν έχουν άλλες αντοχές. Περιμένουν στα Ταμεία για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και απελπίζονται. Καθημερινά σημειώνονται εντάσεις και βίαιες επιθέσεις εις βάρος των υπαλλήλων. Θυμάμαι, το 2013, κάποιος στα Πατήσια πήγε να κάψει μια υπάλληλο με πετρέλαιο».
Ομως, το πρόβλημα για τον κ. Κουρούκλη είναι η μείωση του προσωπικού κατά 50% στα ασφαλιστικά ταμεία. «Και όλα αυτά, χωρίς να έχει υπάρξει κανένας εκσυγχρονισμός ακόμη και των συστημάτων».
Σεμινάρια
«Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, έχουν ενταθεί στο εργασιακό περιβάλλον οι απειλές, οι συγκρούσεις, οι ύβρεις, η επίμονη κριτική, η κακοποίηση ακόμη και η σωματική, αλλά και οι απειλές».
Αυτό διαπιστώνει η Ιωάννα Σούχλα, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια της HR PSYCHOLOGY-TODAY, εταιρίας που εξειδικεύεται σε προγράμματα υποστήριξης και ανάπτυξης των εργαζόμενων με σκοπό την προαγωγή της συναισθηματικής υγείας.
Η κ. Σούχλα εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο: «Ο χώρος εργασίας αποτελεί πολύ συχνά ένα στρεσογόνο παράγοντα και αυτό αυξάνει τη δυσκολία του να διατηρήσουμε την ψύχραιμη αντιμετώπιση που απαιτούν οι επαγγελματικές καταστάσεις. Ακόμα και αν το εργασιακό περιβάλλον χαρακτηρίζεται ήρεμο, είναι φυσικό να παρουσιάζονται διαφορές ή να συμβαίνουν λάθη και καθυστερήσεις που δημιουργούν εντάσεις, άγχος και τεταμένο κλίμα, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την αποδοτικότητα και την ψυχολογία. Πόσο μάλλον σε μια εποχή παρατεταμένης οικονομικής κρίσης».
Η ίδια αναφέρεται και στα σεμινάρια διαχείρισης θυμού που παρέχει η εταιρία HR PSYCHOLOGY-TODAY σε περισσότερες από είκοσι επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζεται και γενικότερα στη χρησιμότητά τους.
Ο σκοπός τους, σημειώνει, «είναι η αποτελεσματική επίλυση της σύγκρουσης, γιατί έτσι το ζήτημα που σας έχει αναστατώσει δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον. Τα σεμινάρια ήταν πάντοτε χρήσιμα. Πόσο μάλλον σήμερα, όπου με την οικονομική ύφεση τα άτομα βιώνουν υψηλό βαθμό στρες με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι εντάσεις».
BAΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου