Ειδικότερα, πέρσι ο αριθμός εισακτέων ήταν 4.557 θέσεις, ενώ φέτος αναμένεται να κινηθούν υψηλότερα. Και δεν είναι μόνο οι θέσεις για τους υποψήφιους από τα γενικά λύκεια που θα έχουν αυξημένες πιθανότητες εισαγωγής στο νέο Πανεπιστήμιο, αλλά και οι υποψήφιοι των επαγγελματικών λυκείων που ειδικά για φέτος έχουν δικαίωμα εισαγωγής σε ποσοστό 10% επιπλέον του αριθμού εισακτέων. Υπάρχουν οι δομές και το διδακτικό προσωπικό να υποστηρίξει το νέο κύμα πρωτοετών τον Σεπτέμβρη του 2018;
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, οι δομές διπλασιάστηκαν μέσω της συγχώνευσης των δύο ΤΕΙ, το προσωπικό «μοιράστηκε» από 42 τμήματα και κατευθύνσεις ΤΕΙ σε 26 νέα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ενώ παράλληλα λόγω της πανεπιστημιοποίησης τα εργαστηριακά μαθήματα μειώθηκαν, επομένως δεν θα υπάρχει πρόβλημα παρακολούθησης για τους φοιτητές. Ο αριθμός εισακτέων αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες και η κατάθεση μηχανογραφικών τον Ιούλιο θα δείξει αν το νέο πανεπιστήμιο έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των υποψηφίων εκτοξεύοντας παράλληλα τις βάσεις του.
Βέβαια, το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν έχει ξεχαστεί, με τις πολυτεχνικές σχολές να υπενθυμίζουν ότι θα πρέπει να διαφυλαχθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους. Ειδικότερα, σε ανακοίνωση της Συγκλήτου, το ΕΜΠ εκφράζει την αντίθεσή του στις αλλαγές που έρχονται στις σπουδές των μηχανικών, με το μήνυμά του να έχει πολλούς αποδέκτες. Κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας ότι αγνόησε τις προτάσεις του, όμως η συζήτηση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής έχει ανοίξει κι άλλα μέτωπα σχετικά με το επάγγελμα του μηχανικού. Η Σύγκλητος απευθύνεται και στο ΤΕΕ, καθώς οι προτάσεις για αλλαγή θεσμικού πλαισίου και περιορισμό στους νέους μηχανικούς για την άδεια άσκησης που έχουν διατυπωθεί τη βρίσκουν αντίθετη.
Αμαλιάδα: Η ερώτηση του Κατερινόπουλου που «αιφνιδίασε» τη μητέρα της Ειρήνης - «Το αποκλείετε;»[βίντεο]
Το επόμενο βήμα μετά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής είναι η συγχώνευση τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Κάποια τμήματα θα απορροφηθούν εκ νέου από το Πανεπιστήμιο (σ.σ.: όπως τα τμήματα ΤΕΙ Λογοθεραπείας και Φυσικοθεραπείας, τα οποία επανιδρύονται και εντάσσονται στην Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων) κι άλλα απλά θα καταργηθούν. Σε δέκα μέρες, σύμφωνα με τον κ. Γαβρόγλου, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η τελική πρόταση, η οποία θα θεσμοθετηθεί το ερχόμενο καλοκαίρι.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]