Στα 60 στρέμματα του πρώην λατομείου κοντά στο χωριό Μεγαλοχώρι οι μελετητές προκρίνουν να κατασκευαστεί ένας σύγχρονος χώρος επεξεργασίας κομποστοποίησης αστικών αποβλήτων, τα υπολείμματα των όποιων θα μετατρέπονται από τη ΔΕΗ σε ηλεκτρική ενεργεία. Αν και το σχέδιο αυτό έχει βρει αντίθετη την τοπική κοινότητα, ωστόσο ο φιλόδοξος στόχος της δημοτικής αρχής είναι τον Απρίλιο του 2019 το έργο να έχει δημοπρατηθεί με όλες τις μελέτες και τις αδειοδοτήσεις έτοιμες, ώστε να μη χαθούν οι προθεσμίες για τα απαραίτητα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Το black out 40 ημερών που βίωσε το νησί το 2013 παραμένει σημείο αναφοράς προς αποφυγή, για αυτό ο δήμος προσπαθεί να προετοιμαστεί απέναντι στις αυξημένες μελλοντικές ανάγκες σε ηλεκτρική κάλυψη. Είναι ενδεικτικό ότι τις μέρες της συσκότισης το νησί είχε ενεργειακές ανάγκες κοντά στις 32,5 μεγαβατώρες ενώ πλέον έχει ήδη φτάσει τις 48, με την τάση να είναι αυξητική. Την ίδια στιγμή ο όγκος σκουπιδιών ειδικά τους θερινούς μήνες ξεπερνά κάθε δυνατότητα αντιμετώπισης, με αποτέλεσμα να καταλήγουν σε χώρο ανεξέλεγκτης ταφής 20.000 τόνοι αστικών αποβλήτων.
Αυξημένες ανάγκες
«Πρέπει να δούμε το μέλλον. Μονό το νέο εργοστάσιο αφαλάτωσης 5.000 κυβικών νερού που θα κατασκευαστεί χρειάζεται 3 μεγαβατώρες. Η τουριστική αύξηση είναι ενδεικτική των νέων προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει η Σαντορίνη στο θέμα της υπερανάπτυξης που έχει να διαχειριστεί. Πλέον έχουμε τουρισμό όλο το χρόνο. Το 2013 με 2014, την περίοδο Δεκεμβρίου με Φεβρουάριο, ήταν ανοιχτά 35 ξενοδοχεία ενώ φέτος το αντίστοιχο διάστημα θα είναι περισσότερα από 150», επισήμανε χθες ο δήμαρχος Σαντορίνης Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος.
Στη βοήθεια της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για το έργο αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλός Ηλίας Μοναχολιάς. «Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα συμβάλει στη μελέτη και διαχείριση των αστικών απορριμμάτων της περιοχής, καθώς και στην ανάπτυξη και κατασκευή μονάδας αξιοποίησής τους με το βέλτιστο περιβαλλοντικά και οικονομικά σύστημα διαχείρισης που θα αποβλέπει στην παραγωγή ενέργειας. Ετσι, όχι μόνο θα αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα διάθεσης των αστικών αποβλήτων, αλλά και θα αναδειχθεί η Σαντορίνη ως πρότυπο νησί που εκμεταλλεύεται τα απόβλητα, αντί να τα διαθέτει, εκτός πλαισίων εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής», τόνισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου με θέμα το μνημόνιο συνεργασίας του δήμου, του υπουργείου Ναυτιλίας και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για τη διαχείριση των σκουπιδιών.
Κίνηση τώρα: Νέο κύμα εκδρομέων - «Μπούκωσε» η Αττική Οδός, μεγάλες καθυστερήσεις
Γεωθερμία
Την ίδια στιγμή αποφασίστηκε η συνεργασία των τριών φορέων για το ζήτημα της γεωθερμίας, δηλαδή της εκμετάλλευσης της θερμοκρασίας της γης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τον κ. Μονοχολιά, η Σαντορίνη μπορεί εξολοκλήρου να τροφοδοτείται μόνο μέσω της γεωθερμίας, ενώ μετά την ψήφιση των νέων νομοσχεδίων για τις αδειοδοτήσεις στις γεωτρήσεις έρευνας, ο Δήμος Θήρας θα πάρει το πράσινο φως για να προχωρήσει το πρωτοποριακό σύστημα εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ανάπτυξη γεωθερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής με αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού έχει ως στόχο την κάλυψη των σημερινών και μελλοντικών αναγκών του νησιού, ακόμα και σε περίοδο αιχμής, εξασφαλίζοντας την ενεργειακή αυτονομία και σταθερότητα του δικτύου του.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]