Επισήμανε ότι η δικαστική ανεξαρτησία δεν απονέμεται ως προσωπικό προνόμιο στους δικαστικούς, δεν είναι δηλαδή προϊόν χάρης ή συναλλαγής, αλλά αποτελεί εγγύηση προς όφελος του λαού και του κράτους.
Τόνισε ότι συνέπεια του περιορισμού της δικαστικής εξουσίας είναι πάντοτε η αύξηση της κυβερνητικής αυθαιρεσίας, ανεξάρτητα από το εάν η υπονόμευση των δικαστών γίνεται μέσω λεκτικής απαξίωσης ή με ωμές πράξεις.
Η τοποθέτηση του κ. Σεβαστίδη έρχεται δύο ημέρες μετά το ψήφισμα που υιοθέτησε η Ένωση στη γενική συνέλευσή της, με το οποίο προειδοποίησε την κυβέρνηση πως επιθέσεις κατά των δικαστών υπονομεύουν το ίδιο το πολίτευμα.
Ο κ. Σεβαστίδης υπογράμμισε ότι η τάση για πολιτικές παρεμβάσεις στην δικαστική εξουσία είναι ένα φαινόμενο με παγκόσμιες διαστάσεις, παραθέτοντας πως παραδείγματα τις εξελίξεις στην Πολωνία και την Τουρκία.
Κούγιας για τις μηνύσεις σε Ακρίτα, Κασσελάκη, Μπιμπίλα: «Ήρθε η ώρα να πληρώσουν» [βίντεο]
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να ενεργοποιήσει την Τετάρτη την επίσημη διαδικασία για την επιβολή κυρώσεων στην Πολωνία λόγω της δικαστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η ευρω-σκεπτικιστική κυβέρνηση, ενώ στην Τουρκία εκατοντάδες δικαστικοί έχουν καρατομηθεί ή και φυλακιστεί την τελευταία 3ετία.
«Υπάρχει μία παγκόσμια τάση υπερσυγκέντρωσης της εξουσίας στα χέρια της εκτελεστικής» και σε βάρος των νομοθετικών και των δικαστικών Αρχών, είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Αναφερόμενος στην κόντρα με την κυβέρνηση για το πόθεν έσχες των δικαστικών, ο κ. Σεβαστίδης εκτίμησε ότι στην πραγματικότητα η όλη αντιπαράθεση αποτελεί προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης.
Διευκρίνισε πως οι δικαστές και οι εισαγγελείς δεν ζητούν προνομιακή μεταχείριση στην υποβολή πόθεν έσχες, ούτε θέλουν να ελέγχονται αποκλειστικά από επιτροπή δικαστικών, αλλά έκαναν κάποιες εύλογες παρατηρήσεις που αποτυπώθηκαν και στην σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.