«Δεν ήθελα να διακινδυνεύσω την ασφάλεια των μαθητών που μετακινούνται με λεωφορεία, γιατί οι δρόμοι έγιναν απροσπέλαστοι από τις πλημμύρες. Από αύριο θα λειτουργήσουν κανονικά όλα τα σχολεία, δεδομένης της ύφεσης των φαινομένων και της πτώσης της στάθμης του νερού. Ήδη μεταβαίνει κλιμάκιο των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου στο σχολείο της Εργάνης, προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχει θέμα ζημιών, να ελέγξει από πού εισήλθε στο κτίριο το νερό και να έχουμε μία πιο σαφή εικόνα συνολικά για την κατάσταση του κτιρίου» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μαρώνειας-Σαπών, Γιάννης Σταυρίδης.
Ο δήμαρχος κάνει λόγο για «ένα πρωτοφανές γεγονός» και ένα φαινόμενο που «σύμφωνα και με μαρτυρίες κατοίκων μεγάλης ηλικίας έχει να εμφανιστεί εδώ και 60-70 χρόνια».
«Ως δήμαρχος έχω αντιμετωπίσει τις μεγάλες πλημμύρες του 2014, αλλά ο όγκος νερού που κατέβηκε το προηγούμενο 24ωρο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα τότε πλημμυρικά φαινόμενα, γιατί τώρα ήταν πολύ μεγαλύτερος» αναφέρει ο κ. Σταυρίδης. Όπως διευκρινίζει,«υπάρχει μία ιδιαιτερότητα στην περιοχή, στην οποία κάναμε αρκετές παρεμβάσεις κατά καιρούς και το πρόβλημα είναι έντονο στην εκεί λεκάνη. Το θέμα είναι ότι ο όγκος του νερού ήταν υπερβολικός, με το ύψος της βροχής να αγγίζει τα 75 χιλιοστά, ποσότητα που ούτε τα δύο ποτάμια που διασχίζουν τον δήμο μπορούσαν να χωρέσουν».
Σκιαγραφώντας το χρονικό των πλημμυρών, ο κ. Σταυρίδης σημειώνει πως η κινητοποίηση τόσο της δημοτικής Αρχής, όσο και της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ άρχισε τα ξημερώματα της Κυριακής, με επίκεντρο τον οικισμό των Αμαράντων. «Ενημερώθηκα, 3 τα ξημερώματα, από τον πρόεδρο της κοινότητας, πως σε ανύποπτο χρόνο και χωρίς να υπάρχει μεγάλη και έντονη βροχόπτωση στον οικισμό των Αμαράντων, ότι τα κανάλια και τα ποτάμια κατέβασαν νερό. Άμεσα κινητοποιήσαμε το προσωπικό του δήμου και στείλαμε τα μηχανήματα για τους απεγκλωβισμούς. Υπήρχε ένας πολύ καλός συντονισμός με την Πυροσβεστική και την ΕΜΑΚ, έτσι ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μεταφερθούν από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους στο κτίριο της τοπικής κοινότητας των Αμαράντων, όπου και φιλοξενήθηκαν για κάποιες ώρες» τονίζει.
Χανιά: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος οδηγός για το θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 22χρονο
«Υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση και από τους συγχωριανούς και σε ό,τι αφορά τις ανάγκες σε ένδυση, γιατί όλοι ήταν βρεγμένοι. Αρκετοί κάτοικοι φιλοξενήθηκαν μέχρι το μεσημέρι σε συγγενικά τους πρόσωπα και μόνο τέσσερα άτομα παρέμειναν στην κοινότητα, μέχρι τις 6 το απόγευμα. Κάποιοι επέστρεψαν στα σπίτια τους που δεν είχαν μεγάλες ζημιές, γιατί έγιναν και αντλήσεις νερών από την Πυροσβεστική, το απόγευμα που υπήρχε και ύφεση των φαινομένων. Περίπου 25 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές στον οικισμό Αμαράντων, περίπου δέκα οικίες στον οικισμό του Ισάλου και δύο στον οικισμό του Βάκου. Το νερό σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις έφτασε εντός των κατοικιών και στους 80 πόντους, λόγω κλήσης και γιατί τα σπίτια είναι χαμηλά» προσθέτει ο δήμαρχος.
Γλίτωσε οριακά ένας οικισμός
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Σταυρίδης, «οριακά γλιτώσαμε τον οικισμό Λοφάριο, όπου το νερό είχε φτάσει στο ύψος του αναχώματος και σε συνεργασία με την Τροχαία διακόψαμε την κυκλοφορία σε τμήματα επαρχιακών, περιφερειακών και διαδημοτικών οδών που ενώνουν τα χωριά του οικισμού Αμαράντων, γιατί υπήρχε νερό και δεν θέλαμε να διακινδυνεύσει κανένας. Επίσης, από τα ξημερώματα της Κυριακής έως και το απόγευμα διεκόπη και η κυκλοφορία του σιδηροδρομικού δικτύου από τον Φύλακα προς το Ίσαλο και από Φύλακα προς Αμάραντα. Κλειστός παραμένει και σήμερα, λόγω κατάπτωσης, ο δρόμος από Ξυλαγανή προς Ίμερο και η κυκλοφορία των οχημάτων πραγματοποιείται μέσω παραλίας».
Ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαππών επισημαίνει ότι «ήδη έχει γίνει μία προεργασία από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου όσον αφορά την καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί κατοικίες και εμπορικά καταστήματα». Ωστόσο «σήμερα, στις 12:30, θα πραγματοποιηθεί έκτακτο συντονιστικό για να αποτυπώσουμε την πραγματική εικόνα της καταστροφής και να δούμε πώς μπορούμε ν’ αποκαταστήσουμε τις ζημιές. Έχει ειδοποιηθεί και ο ΕΛΓΑ και περιμένουμε το κλιμάκιό του εντός της ημέρας για την καταγραφή των καταστροφών σε αγρούς και χωράφια, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, δεδομένου ότι και τώρα που μιλάμε τα χωράφια είναι πλημμυρισμένα» συμπληρώνει. «Θέματα έχουμε και με τους κτηνοτρόφους. Υπήρχαν κάποια προβλήματα με τα μαντριά που ήταν σε χώρους προς λιβαδικές εκτάσεις, εκεί όπου «έσπασαν» τα ποτάμια και πλημμυρίσανε. Γι’ αυτό καλέσαμε και τον ΕΛΓΑ, για να δούμε αν μπορούν να διαπιστώσουν και σήμερα εάν υπήρχαν πνιγμένα ζώα και το τι μέλλει γενέσθαι με τις ζωοτροφές και τις αποθήκες που έχουν υποστεί καταστροφές» αναφέρει ο δήμαρχος.
Το θετικό είναι ότι δεν κινδύνευσε καμία ανθρώπινη ζωή, κι αυτό χάρη στις πολύ συντονισμένες ενέργειες από πλευράς ΕΜΑΚ και Πυροσβεστικής» καταλήγει ο κ. Σταυρίδης.