Σχεδόν δύο στα τρία έλατα (περίπου 50.000) προέρχονται από το χωριό Ταξιάρχης στη Χαλκιδική. Ενα μικρό χωριό, «χωμένο» στις πλαγιές του Χολομώντα, το οποίο επάξια αποκαλείται το «χωριό των Χριστουγέννων». Το 95% των κατοίκων του ασχολείται -έμμεσα ή άμεσα- με την καλλιέργεια της ελάτης. Η κοπή των δέντρων από τα φυτώρια-οικογενειακές επιχειρήσεις της περιοχής έχουν ήδη ξεκινήσει. Οι καλλιεργητές, αναγνωρίζοντας την οικονομική στενότητα, εύχονται η αγορά χριστουγεννιάτικων δέντρων να κινηθεί τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα, γεγονός που θα τους ικανοποιήσει, όπως σημείωσε ο πρόεδρος των παραγωγών ελάτου Ταξιάρχη, Γιάννης Ξάκης. «Είμαστε κι εμείς επιφυλακτικοί, ο κόσμος είναι σφιγμένος, το γνωρίζουμε αυτό και δεν ξέρουμε πώς θα πάει η φετινή χρονιά. Ευελπιστούμε να πάμε καλά», είπε. «Οι τιμές πρέπει να είναι προσιτές στον καταναλωτή για να μπορεί και ο κόσμος να αγοράσει και εμείς να πουλήσουμε δέντρα στον κόσμο. Θα βρεις έλατο και με 20 ευρώ και ανάλογα με το μέγεθος και το ύψος ανεβαίνει η τιμή», σημείωσε.
Από το χωριό Ταξιάρχης στη Χαλκιδική προέρχονται δύο στα τρία έλατα (50.000)
Στο «χωριό των Χριστουγέννων», τα κέρδη από τα έλατα δεν είναι πάντα αρκετά για τη διαβίωση μιας οικογένειας. Ωστόσο, όπως λέει ο κ. Ξάκης, «με αυτό το εισόδημα, ή βοήθημα αν θέλετε, κρατάμε τη νέα γενιά, τη νεολαία στο χωριό μας. Δεν φτάνουν τα χρήματα ως εισόδημα, αλλά είναι ένας καλός λόγος για να μείνουμε εδώ».
Σε ό,τι αφορά τις περιορισμένες -πια- αντιδράσεις για την κοπή των δέντρων, οι παραγωγοί απαντούν: «Οπως κάποιοι καλλιεργούν στα χωράφια τους διάφορα αγροτικά προϊόντα όπως σιτάρι, καλαμπόκι λουλούδια κ.λπ., έτσι και κάποιοι άλλοι καλλιεργούν τα έλατα για χριστουγεννιάτικα δένδρα».
Η συγκεκριμένη καλλιέργεια ξεκίνησε γύρω στα μέσα της δεκαετίας του ’60, στο πλαίσιο ενός προγράμματος ορεινής οικονομίας του υπουργείου Γεωργίας με τους αγρότες ορεινών περιοχών. Στη Χαλκιδική η πρωτοβουλία είχε μεγάλη απήχηση στα χωριά του Χολομώντα και ιδιαίτερα στον Ταξιάρχη. Εκατοντάδες ιδιόκτητα στρέμματα άγονων εκτάσεων που είχαν εγκαταλειφθεί, καθώς οι νέοι έπαιρναν το δρόμο της μετανάστευσης, άρχισαν να ξαναπαίρνουν ζωή και να προσφέρουν το οξυγόνο τους και την ομορφιά τους. Το φυσικό δέντρο κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του απορροφά από την ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα και άλλα βλαβερά αέρια και εκλύει οξυγόνο. Οι περιοχές όπου καλλιεργούνται τα χριστουγεννιάτικα δέντρα συνήθως δεν μπορούν να δεχθούν καμία άλλη καλλιέργεια, οπότε καλύπτονται με βλάστηση εκτάσεις που μέχρι πρότινος ήταν χέρσες. Επίσης, με τον τρόπο αυτό προστατεύεται η περιοχή από την επιφανειακή διάβρωση του εδάφους και εμπλουτίζεται ο υδροφόρος της ορίζοντας.
Νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα: Τι κατάθεσε η μητέρα του Παναγιωτάκη για την Ειρήνη
Τα ζωντανά έλατα όχι μόνο δεν βλάπτουν τη φύση, αλλά τη βοηθούν. Επίσης τα φυσικά έλατα δίνουν μία πιο ζωντανή αίσθηση στο σπίτι. Μυρίζουν έντονα και όμορφα, με αποτέλεσμα να τονίζουν το εορταστικό και ζεστό κλίμα των γιορτών. Η φυσική ομορφιά και η μυρωδιά τους δίνουν μία ζωντανή αίσθηση και φυσική ατμόσφαιρα.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, εκτός των καλλιεργούμενων χριστουγεννιάτικων δέντρων, δίνεται η δυνατότητα απόληψης για χρήση τους κατά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο: 27.030 ελάτων από ιδιωτικά καστανοπερίβολα ή καστανοτεμάχια, 4.671 ελάτων από ιδιόκτητους αγρούς, 1.500 ελάτης από διακατεχόμενα δάση και 1.220 ελάτων από ιδιόκτητους δασωμένους αγρούς.
Αγγελος Αγγελίδης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου