Βίαιο περιστατικό
Την Πέμπτη, η Αστυνομία κλήθηκε να διαχειριστεί ένα ακόμα βίαιο περιστατικό, που έλαβε χώρα αυτή τη φορά μέσα σε δομή φιλοξενίας στην καρδιά της Αθήνας. Θύμα μια 17χρονη με καταγωγή από τον Κονγκό, η οποία έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από τρεις ανήλικες από τη Σενεγάλη.
Συνολικά 14 συνεργεία της Ασφάλειας, εξορμούν κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή σε στέκια ανήλικης παραβατικότητας της Αττικής. Πρόκειται για αστυνομικούς με πολιτικά από τις υπηρεσίες των Βορείων και των Νοτίων Προαστίων, του Κέντρου της Αθήνας, αλλά και της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων.
Τα στελέχη της Ασφάλειας επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τις κινήσεις και το προφίλ των ομάδων ανηλίκων που πρωταγωνιστούν σε αρκετές από τις βίαιες επιθέσεις που καταγράφονται σε διαφορετικές γειτονιές, άλλες φορές με κίνητρο τη ληστεία και άλλες στα πλαίσια μια αιματηρής διαμάχης επικυριαρχίας. Οι δράσεις της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνουν προσαγωγές υπόπτων ακόμα και απλές συνομιλίες με νεαρούς.
Ανάμεσα στα σημεία που έχουν επισκεφτεί τις τελευταίες εβδομάδες είναι εμπορικά κέντρα στο Μαρούσι και τον Αγιο Δημήτριο, πλατείες στο Παγκράτι, τη Γλυφάδα, το Ηράκλειο, την Κηφισιά και τη Νέα Ιωνία. Αντίστοιχες εξορμήσεις έχουν γίνει μέσα στον Ιανουάριο και στη Θεσσαλονίκη σε Τούμπα, Χαριλάου, με τους αστυνομικούς να χαρτογραφούν τη σύνδεση της ανήλικης παραβατικότητας με την οπαδική βία. Σε όλες τις χαρακτηρισμένες «κόκκινες» περιοχές, υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και με τα σχολεία, σε μια προσπάθεια καταγραφής των ενδοσχολικών περιστατικών.
«Ακόμα δεν έχουμε συγκροτήσει μια οργανωμένη πολιτική ούτως ώστε να καταπολεμήσουμε αυτό το φαινόμενο και να πούμε στους γονείς «τα παιδιά σας από δω και πέρα, όταν θα βγαίνουν έξω δεν θα κινδυνεύουν», παραδέχτηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Οπως προανήγγειλε, ανάμεσα στα μελλοντικά σχέδια, είναι η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα μπορούν να απευθύνονται οι γονείς και οι ανήλικοι για καταγγελίες, παράπονα, αλλά και ένας πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός για την καταγγελία περιστατικών.
Μεγάλη ταλαιπωρία για τους οδηγούς: Χώματα έπεσαν πάλι στον Κηφισό - Ουρά χιλιομέτρων προς Λαμία
Ενα ακόμα σχέδιο περιλαμβάνει… διαδικτυακούς ντετέκτιβ που θα σαρώνουν εφαρμογές στις οποίες υπάρχει προπαρασκευή παραβατικών πράξεων από ομάδες ανηλίκων.
«Με χτύπησαν με πλάστη…»
«Με χτύπησαν με πλάστη ζαχαροπλαστικής…», είπε σε κατάσταση σοκ στους αστυνομικούς η 17χρονη πρόσφυγας από το Κονγκό, περιγράφοντάς τις βίαιες επιθέσεις που είχε δεχθεί τα τελευταία 24ωρα από τρεις ανήλικες σε δομή φιλοξενίας στην Πατησίων. Οι Αρχές κλήθηκαν έπειτα από έναν ακόμα ξυλοδαρμό το απόγευμα της Πέμπτης, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό της 17χρονης στο κεφάλι και το σώμα. Οι τρεις ανήλικες από τη Σενεγάλη συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς, ενώ το θύμα εξετάστηκε από ιατροδικαστή. Οπως είπε στους αστυνομικούς είχε δεχτεί επίθεση ξανά από τις τρεις τρόφιμες της δομής ασυνόδευτων ανηλίκων και την Τετάρτη.
Το νέο περαστικό έρχεται να προστεθεί στην ήδη μεγάλη λίστα που έχει σχηματιστεί μόλις τον πρώτο μήνα του 2024. Τα περιστατικά ανήλικης παραβατικότητας φαίνεται να κινούνται σε ρυθμούς… 2023, όταν σχεδόν δύο παιδιά έπεφταν κάθε μέρα του χρόνου θύματα βίαιων επιθέσεων ή ληστείας. Είναι ενδεικτικό ότι οι μέσα σε 12 μήνες, οι ανήλικοι δράστες ξυλοδαρμών είχαν αυξηθεί κατά 60%, οι ληστείες και οι κλοπές είχαν πενταπλασιαστεί, ενώ οι συμμορίες εφήβων είχαν διπλασιαστεί.
«Κουμπί πανικού» για περιστατικά βίας
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παράλληλα με τα υπόλοιπα μέτρα που σχεδιάζει, προσανατολίζεται και στη δημιουργία ειδικής εφαρμογής στη λογική του panic button για την ενδοοικογενειακή βία, με στόχο την άμεση επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. σε περίπτωση βίαιων περιστατικών με θύματα ανηλίκους. Σε πρώτη φάση, γίνεται μια προσπάθεια να ξεκαθαριστούν οι τεχνικές προδιαγραφές που απαιτούνται, έτσι ώστε το συγκεκριμένο εργαλείο να είναι σε θέση να είναι λειτουργικό σε κάθε σημείο της χώρας.