Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, στην κατάθεσή του στις αρχές μετά τη σύλληψή του υποστήριξε πως ήταν μέλος της Πολιτικής Αστυνομίας στη Συρία αλλά πως διέκοψε την εργασία του λόγω της εμπόλεμης κατάστασης. Οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση ανέφεραν επίσης πως παρατηρήθηκε ανισορροπία στον λεγόμενά του, γεγονός που εξετάζεται. O 32χρονος άνδρας φέρεται αρχικά να ομολόγησε στους αστυνομικούς πως είναι μέλος της ακραίας ισλαμιστικής ομάδας, ωστόσο το πρωί της Παρασκευής είπε ενώπιον του εισαγγελέα πως δεν έχει καμία σχέση με τον ISIS, αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν και έλαβε προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί τη Δευτέρα.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
Οι καταγγελίες και η παρακολούθηση
Ολα ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο μήνες, όταν η γυναίκα πήγε στην Αστυνομία για να καταγγείλει πως ο σύζυγός της, με τον οποίο έχει δύο παιδιά, την κακοποιεί. Παράλληλα με την καταγγελία για την ενδοοικογενειακή βία αποκάλυψε στους αστυνομικούς που της έπαιρναν κατάθεση πως ο 32χρονος είναι τζιχαντιστής με αρκετές επαφές και πως επιδιώκει να ταξιδέψει μελλοντικά στη Γερμανία. Εκείνο το διάστημα σήμανε «εσωτερικός» συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. και κατόπιν εντολής της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου της Αστυνομίας στήθηκε ένα ολόκληρο «δίκτυο» για τη χαρτογράφηση των κινήσεων του Σύρου, την παρακολούθηση των επαφών αλλά και των τηλεφωνικών συνομιλιών του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο δεκαήμερο η στενή παρακολούθηση μετατράπηκε σε εντολή απαγόρευσης εισόδου στη χώρα σε περίπτωση που ο 32χρονος τζιχαντιστής κατάφερνε να φύγει από την Ελλάδα.
Την Πέμπτη, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, εμφανίστηκε στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να δώσει συνέντευξη για το άσυλο στο πλαίσιο της αίτησης που είχε κάνει, αλλά τελικά συνελήφθη από τους αστυνομικούς και φέρεται να ομολόγησε πως είναι μέλος του ISIS. Κατά τον έλεγχο που έκαναν οι έμπειροι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκαν στο κινητό του τηλέφωνο βίντεο και φωτογραφίες με βασανιστήρια και εκτελέσεις. Σε κάποια μέρη από το υλικό, που είθισται να διατηρούν στα κινητά τους και να καυχιούνται για αυτό οι τζιχαντιστές, εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο ίδιος. Αναφορικά με κάποια άλλα βίντεο στα οποία αποτυπώνονται διάφορα άτομα-μέλη του ISIS, εκτελέσεις και άλλα, παραμένει άγνωστο αν είναι ο κατηγορούμενος εκείνος που έκανε τις λήψεις ή εάν τα έχει «κατεβάσει» από το Διαδίκτυο.
Το βράδυ της ημέρας που συνελήφθη ο 32χρονος άνδρας, όπως λένε οι ίδιες πηγές, όταν πληροφορήθηκε πως επρόκειτο να παραπεμφθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική δράση προσπάθησε να αυτοκτονήσει μέσα στο κελί του, κάνοντας βρόχο την κουβέρτα του, αλλά τελικά τον πρόλαβαν οι αστυνομικοί που τον φρουρούσαν. Με τη συγκεκριμένη υπόθεση ασχολείται επίσης και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ενώ την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε ενδελεχής έρευνα στο σπίτι όπου διέμενε στην Αθήνα. Εκεί εντοπίστηκαν και εξετάζονται πλέον από τις αρχές ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και άλλα αντικείμενα του 32χρονου κατηγορουμένου, ούτως ώστε να διαπιστωθεί αν είχε εμπλοκή με τους τζιχαντιστές αλλά και σε ποιο βαθμό υπάρχει η συμμετοχή του στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται.
Μανούσος Μανουσάκης: Θλίψη και συγκίνηση στην κηδεία του αγαπημένου σκηνοθέτη [φωτό]
Στο «μικροσκόπιο» της ΕΛ.ΑΣ. πάντως έχουν μπει και τα πολλά «εσωτερικά» ταξίδια που έκανε στην Ελλάδα, γεγονός που προξένησε αρκετές υποψίες σχετικά με τις εγχώριες επαφές του.
Πώς έφτασε στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν αστυνομικές πηγές, ο 32χρονος Σύρος μπήκε στην Ελλάδα μέσω της Λέρου, μαζί με την οικογένειά του, τον Ιούνιο του 2016, εκμεταλλευόμενος τις χιλιάδες «καραβιές» που μετέφεραν πρόσφυγες εκείνο το διάστημα. Από την πρώτη στιγμή υπέβαλε αίτημα ασύλου, για το οποίο ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία. Τον πρώτο καιρό διέμενε σε δομές σε Αθήνα και Αλεξανδρούπολη. Ταυτοχρόνως όμως, από την πρώτη στιγμή που έφτασε στην Ελλάδα, εκδόθηκε το διοικητικό μέτρο της διακριτικής παρακολούθησης. Ο φερόμενος ως εξτρεμιστής διατηρούσε επίσης σπίτι στην Αθήνα, ενώ ως τόπο διαμονής είχε δηλώσει το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, όπου είχε έρθει σε επαφή με μια ΜΚΟ για να προετοιμαστεί για τη χρονοβόρα διαδικασία του ασύλου.
Η συνήγορος υπεράσπισής του, Φιλιώ Τσιούλπα, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ανέφερε πως ο πελάτης της αρνείται πως είναι τζιχανιστής και ότι συμμετείχε στον ISIS. «Μελετάμε τη δικογραφία προκειμένου να απολογηθεί τη Δευτέρα. Ο πελάτης μου αρνείται όλες τις κατηγορίες που αφορούν την ένταξή του σε τρομοκρατική δράση και όχι τη συμμετοχή», μας είπε χαρακτηριστικά η κ. Τσιούλπα.
Οπως είχε αποκαλύψει ο Ελεύθερος Τύπος από τον Οκτώβριο, επρόκειτο να ξεκινήσει και το δεύτερο μέρος της άσκησης «Τυφώνας» που αφορούσε ενδεχόμενες επιθέσεις τζιχαντιστών με οχήματα, οπλισμό και βόμβες στην οδό Ερμού, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στην Πλάκα και την Ακρόπολη, σε σταθμούς του μετρό και άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς. Την ίδια στιγμή οι αυξητικές τάσεις των ατόμων που έρχονται από τις επίμαχες περιοχές όπου υπάρχει εκτενής «δραστηριότητα» από τον ISIS προκάλεσαν έντονη ανησυχία στις διωκτικές αρχές, υπό τον κίνδυνο εγκλωβισμού τους στη χώρα μας. Η Αστυνομία ερευνά αν η υπόθεση του 32χρονου συλληφθέντος είναι μία από αυτές και το τοπίο πρόκειται να ξεκαθαρίσει τις ερχόμενες μέρες από την εξέταση των ευρημάτων στο σπίτι του αλλά και από την αποκωδικοποίηση των βίντεο και των τηλεφωνικών του συνομιλιών. Αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΛ.ΑΣ., εκτός από τις ασκήσεις για ενδεχόμενη επίθεση μελών του ISIS, είχε εκδώσει και ειδικό εγχειρίδιο για τον εντοπισμό και την αναγνώριση τζιχαντιστών, θρησκευτικά φανατισμένων, εξτρεμιστών, ακροδεξιών, αναρχικών και τρομοκρατών, με σκοπό να διανεμηθεί σε «επαγγελματίες πρώτης γραμμής» της Αστυνομίας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής