«Η κληρονομιά της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής έχει γεφυρώσει ηπείρους και γενιές και συνδέει δύο διαφορετικούς αιώνες και πολιτισμούς», τόνισε ο Αμερικανός διπλωμάτης, ενθυμούμενος συχνά τη διαδρομή της οικογένειάς του από την ορεινή Ναυπακτία. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υποστήριξη των Η.Π.Α. προς την Ελλάδα μέσω του Σχεδίου Μάρσαλ. «Τα μεταπολεμικά προγράμματα ανήλθαν σε περίπου δύο δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα άξιζαν σήμερα περισσότερα από 21 δισεκατομμύρια. Τα κεφάλαια χρησιμοποιήθηκαν για την αποκατάσταση και επέκταση της γεωργικής και βιομηχανικής παραγωγής», είπε και δεσμεύτηκε ότι οι Η.Π.Α. θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Αμερικανική Γεωργική Σχολή διότι πιστεύουν στη συνολική φιλοσοφία της. «Η Σχολή είναι πολύ σημαντική για τις Η.Π.Α., διότι -μεταξύ άλλων- θέτει στάνταρ αριστείας και παρέχει εξαιρετικές εκπαιδευτικές δυνατότητες και προοπτικές στους μαθητές της. Είναι ένα Ίδρυμα που αντιπροσωπεύει με το καλύτερο δυνατό τρόπο τα ιδανικά των Η.Π.Α. και τη συνεχή συνεργασία με την Ελλάδα. Εύχομαι να συνεχίσετε το σπουδαίο έργο σας, διότι οι επόμενες γενιές θα έχουν πολλές ευθύνες. Είναι το μέλλον του κόσμου και χαίρομαι που θα έχουν στο πλευρό τους ως καθοδηγήτρια τη Σχολή», κατέληξε.
Εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, εξέφρασε τον θαυμασμό του για το έργο που επιτελεί για 120 χρόνια η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, την οποία χαρακτήρισε «πρότυπο» για την Ελλάδα. «Βρισκόμαστε σε συνεργασία με τη Σχολή με στόχο την αναβάθμιση της αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης μέσα από τη δημιουργία ενός πιλοτικού πρότζεκτ στη Μεσαρά Ηρακλείου, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο. Δημιουργούμε στα χνάρια και τα πρότυπα της ΑΓΣ, μία δομή σύγχρονη, η οποία θα αποτελέσει ένα καινοτόμο κέντρο αγροτικής οικονομίας που θα εμβαθύνει στην έρευνα και την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων παραγωγής προς όφελος των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα. Δεν λειτουργούμε φοβικά απέναντι σε επιτυχημένα πρότυπα. Αναπτύσσουμε συνέργειες και αναδεικνύουμε πρότυπα σαν αυτό της Σχολής. Είμαστε συνοδοιπόροι και απόλυτοι υποστηρικτές του οράματός της», κατέληξε.
Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Εφόρων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Στέφανος Παντελιάδης. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αρχές που διέπουν την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και στο γεγονός ότι ο αείμνηστος πατέρας του, Παντελής Παντελιάδης, ήταν απόφοιτος της τάξης του 1954. «Η Σχολή άλλαξε τη ζωή του πατέρα μου και τον βοήθησε να μεταμορφωθεί από ένα φτωχό παιδί σε έναν ισχυρό επιχειρηματία. Κάθε φορά που απόφοιτοι της Σχολής επιτυγχάνουν στη ζωή, νιώθω περήφανος και με κάνει να πιστεύω ότι ασχολούμαι με κάτι πολύ σημαντικό», είπε.
Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Dr.Jeff Lansdale αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα της, τονίζοντας ότι η καλύτερη δασκάλα της είναι η φύση και ενημέρωσε τους προσκεκλημένους για την αποστολή, το έργο και τις αξίες του Ιδρύματος. Μία ιστορική αναδρομή της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, με τίτλο: «120 χρόνια προσφοράς» πραγματοποίησε η επικεφαλής της βιβλιοθήκης «Δημήτρης και Αλίκη Περρωτή» του Ιδρύματος, Δαμιάνα Κουτσομίχα. «Σήμερα, καθώς βρισκόμαστε στο κατώφλι του μέλλοντος, ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις και ευκαιρίες. Καθώς γιορτάζουμε μαζί σας τα 120 χρόνια, το ταξίδι μας απέχει πολύ από το να τελειώσει. Φυτεύουμε μαζί με εσάς τους σπόρους για τον επόμενο αιώνα ανάπτυξης και ανακάλυψης», υπογράμμισε.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συγκινητική ομιλία της απόφοιτης της Σχολής (τάξη 2012) Δήμητρας Χήνα. «Κατάγομαι από ένα μικρό χωριό της Φθιώτιδας και από μία καθαρά αγροτική οικογένεια. Στη Σχολή, μου μεταλαμπαδεύτηκαν αξίες με τις οποίες πορεύομαι μέχρι και σήμερα. Βρήκα ένα σύνολο ανθρώπων που δούλευαν εντατικά για να έχουμε πρόσβαση σε ευκαιρίες, πίστευαν σε εμένα και είχαν αναλάβει να με καθοδηγήσουν. Η Σχολή αγκαλιάζει τα παιδιά της επαρχίας, όπως εγώ, αναγνωρίζει το ταλέντο τους, την εργατικότητα και την όρεξή τους να πετύχουν, τους δίνει πρόσβαση σε ευκαιρίες, την ώθηση, τα εφόδια και τους πόρους ώστε να χαράξουν το δικό τους μονοπάτι με τόλμη. Προσωπικά να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς», κατέληξε καταχειροκροτούμενη.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»