Παρ’ όλα όσα υποστηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ότι «άνοιξε» δεκάδες κρεβάτια στις ΜΕΘ, τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) είναι τόσο αποκαλυπτικά όσο και δραματικά: πάνω από 5.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας της έλλειψης ΜΕΘ, διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους με τις λίστες αναμονής να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο!
Τα τεράστια κενά έφερε στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον κ. Πολάκη, καλώντας τον «να δώσει στη δημοσιότητα τον τίτλο εξειδίκευσης που διαθέτει στην Εντατικολογία. (…). Για να πάψουν να διασπείρονται φήμες μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας των ιατρών που φθείρουν το θεσμό του αναπληρωτή υπουργού Υγείας που εκπροσωπεί».
Αυτή τη στιγμή λειτουργούν στα… χαρτιά 540 κλίνες ΜΕΘ, καθώς «στην πραγματικότητα είναι μονάχα 450». Μάλιστα, 150 κλίνες που είναι πλήρως εξοπλισμένες δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.
Καταγγελία
«Ο κος Πολάκης ως εντατικολόγος, που λέει ότι είναι, γνωρίζει ότι είναι αδύνατον ο κόσμος, οι δημοσιογράφοι να τσεκάρουν τα πραγματικά κρεβάτια που λειτουργούν και κάνει αλχημείες. Δεν δίνει στοιχεία για τις ΜΕΘ που κλείνουν για απολύμανση και μεγιστοποιείται το πρόβλημα», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.
Οπως καταγγέλλεται, κάθε ημέρα από τη λίστα αναμονής για ΜΕΘ (30-90 περιστατικά ανάλογα την περίοδο) εξυπηρετούνται κατά μέσο όρο 5-8 περιστατικά.
Κίνηση τώρα: Καραμπόλα 4 οχημάτων στον Κηφισό στο ύψος της Πειραιώς - Καθυστερήσεις προς τον Πειραιά
Η Ομοσπονδία εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία αναφέρει ότι θα έπρεπε να υπάρχουν 3.500 κλίνες ΜΕΘ, καθώς τα διεθνή standards ορίζουν ότι το 10% των νοσοκομειακών κλινών θα πρέπει να είναι ΜΕΘ. «Ελάχιστα περιστατικά βρίσκουν κλίνη ΜΕΘ τα πρώτα κρίσιμα 24ωρα. Πολλοί ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στους θαλάμους, περιμένοντας στη σειρά τους για ημέρες. Το πληρώνουν με τη ζωή τους.
Οι ανάγκες είναι αφενός αυξανόμενες, γιατί σοβαρές λοιμώξεις καθίστανται όλο και πιο επικίνδυνες και αφετέρου η ζήτηση αυξήθηκε στα δημόσια νοσοκομεία 30% εξαιτίας της οικονομικής κρίσης».
Τραγικοί οι αριθμοί
Τις εικόνες παρακμής αποκαλύπτουν και οι αριθμοί. Από την Ηπειρο έως την Αττική, 350 χιλιόμετρα απόσταση, στον ένα εθνικό άξονα λειτουργούν 21 κλίνες ΜΕΘ (16 στα δύο Νοσοκομεία των Πατρών και 5 στο Νοσοκομείο της Κορίνθου). Μάλιστα στον Αγιο Ανδρέα Πατρών λειτουργούν οι 6 από τις 11 που προβλέπονται στον Οργανισμό.
Στον άλλο εθνικό άξονα από τη Θεσσαλία έως την Αττική, 350 χιλιόμετρα απόσταση, λειτουργούν μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο της Λαμίας.
Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας καλύπτεται από 4 κλίνες ΜΕΘ (Γ.Ν. Πτολεμαΐδας). Στη Θράκη οι ασθενείς αναζητούν ιατρικές υπηρεσίες σε ΜΕΘ ακόμη και στην Αδριανούπολη, ενώ στα νησιά των Κυκλάδων δεν υπάρχει ούτε μία κλίνη ΜΕΘ.
Στα Δωδεκάνησα λειτουργεί ΜΕΘ 6 κλινών μόνο στο Νοσοκομείο της Ρόδου, ενώ στα Επτάνησα υπάρχει μόνο η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κέρκυρας με 4 κλίνες.
Το νησί της Κρήτης, με πληθυσμό 621.000 κατοίκους, διαθέτει 2.302 νοσοκομειακές κλίνες και 38 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ.
Βάλια Νικολάου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου