Ο Γερμανός πρέσβης στη Μόσχα κλήθηκε και πέρασε χθες το κατώφλι του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις, αλλά το θέμα της συνάντησης ήταν κοινό μυστικό. Η Ρωσία ζητά εξηγήσεις από το Βερολίνο για τους σχεδιασμούς Γερμανών στρατηγών για πιο ενεργή ανάμειξη της Γερμανίας στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο. Την περασμένη βδομάδα δημοσιεύτηκαν σε ρωσικά ΜΜΕ ηχογραφημένες συνομιλίες υψηλόβαθμων αξιωματικών των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων σχετικά με αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς τύπου Taurus στο Κίεβο για ένα ενδεχόμενο πλήγμα σε γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία.
Διαβεβαιώνει ο Σολτς – Δεν θα σταλεί στρατός στην Ουκρανία
Ο διάλογος φέρεται να έγινε, καθώς ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, διαβεβαίωνε πως σε ουδεμία περίπτωση θα σταλούν γερμανικά στρατεύματα σε ουκρανικό έδαφος και το Βερολίνο εργάζεται πάντα για να μην υπάρξει κλιμάκωση και πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Αυτή ήταν η απάντηση του καγκελάριου στη δήλωση-βόμβα λίγες ώρες νωρίτερα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, πως δεν αποκλείεται η ανάπτυξη ευρωπαϊκών-νατοϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία, σημείωνε η Deutsche Welle. Σε αυτό το πλαίσιο, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Σολτς αρνείται και την αποστολή Taurus, πρόσθετε η DW.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία από τις συνομιλίες πως οι Γερμανοί στρατιωτικοί σχεδιάζουν επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος. Το ερώτημα είναι αν είναι εν γνώσει του Ολαφ Σολτς. Ή μήπως δεν έχει τον έλεγχο; Σε κάθε περίπτωση το σενάριο είναι κακό και καταδεικνύει περαιτέρω άμεση εμπλοκή της Δύσης στην ουκρανική κρίση», είπε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Από την άλλη πλευρά, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους, κατηγορεί τη Μόσχα για έναν «υβριδικό πόλεμο παραπληροφόρησης με στόχο να σπείρει τη διχόνοια». Οι γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις επιβεβαίωσαν την υποκλοπή-διαρροή, υπογραμμίζοντας πως δεν έχει αποσαφηνιστεί αν οι συνομιλίες έχουν αλλοιωθεί.
Και καθώς ο Σολτς, οι στρατηγοί και οι υπουργοί του προσπαθούν να διαχειριστούν και το σάλο για την τεράστια τρύπα στο σύστημα ασφάλειας επικοινωνιών κ.λπ., ο Μεντβέντεφ διαμηνύει πως η Μόσχα θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση σε αυτή την περίπτωση, αλλά δεν ξεχνά.
Κατά τα άλλα, η Ουκρανία ανήκει στη Ρωσία, ειρηνευτικές συνομιλίες με τη σημερινή ουκρανική ηγεσία είναι αδύνατες, η όποια νέα ουκρανική κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει τη «νέα πραγματικότητα» επί του πεδίου, λέει ο Μεντβέντεφ.
Και προσθέτει πως η ένταση μεταξύ Μόσχας-Ουάσινγκτον σήμερα είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.
Απελάσεις δεκάδων Ρώσων κατασκόπων
Το Βέλγιο απέλασε δεκάδες Ρώσους κατασκόπους τους τελευταίους μήνες, δήλωσε χθες ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ ντε Κρόο. «Είχαν διπλωματικά διαβατήρια, αλλά γνωρίζουμε καλά πως ήταν άλλη η δραστηριότητά τους, κατασκοπεία με στόχο την αποσταθεροποίηση της δημοκρατίας», είπε στη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL.
Για το οικονομικό κόστος του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, οι Βέλγοι δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς πληρώνει ο Ρώσος πρόεδρος, πρόσθεσε. Το Βέλγιο φορολογεί τα περιουσιακά στοιχεία του Πούτιν στη χώρα.
Ειδήσεις σήμερα
Politico: Το σχέδιο του Ισραήλ για τον εντοπισμό των δολοφόνων της 7ης Οκτωβρίου
Κατέρρευσε εργοτάξιο του μετρό στην Τουλούζη- Ένας νεκρός και τραυματίες