Η Γροιλανδία είναι αυτόνομη περιοχή της Δανίας και πολλοί Γροιλανδοί ένιωσαν προσβεβλημένοι από την ιδέα ότι η πατρίδα τους θα μπορούσε να αγοραστεί ή να πωληθεί σαν ένα κομμάτι ακινήτου. Ο Πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Κιμ Κίελσεν, και άλλοι αξιωματούχοι αντέτειναν άμεσα την πρόταση, τονίζοντας ότι η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση και ότι τέτοιες προτάσεις παραβλέπουν την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που ζουν εκεί.
Εκτός από τις επίσημες αντιδράσεις όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Guardian, υπήρξε επίσης ευρεία δημόσια αμφισβήτηση και χιούμορ. Μερικοί Γροιλανδοί αστειεύτηκαν με την πρόταση, επισημαίνοντας ότι οι τεράστιοι φυσικοί πόροι, η στρατηγική θέση και η δυνατότητα παγκόσμιας επιρροής του νησιού το καθιστούν ελκυστικό στόχο για διεθνείς δυνάμεις, αλλά ότι δεν ενδιαφέρονταν να αγοραστούν ή να τους επιβληθεί εξωτερική εξουσία.
Το γενικότερο συναίσθημα ήταν αντίθετο σε οποιαδήποτε ξένη επιρροή στο μέλλον της Γροιλανδίας, με έμφαση στη διατήρηση της αυτοκυβέρνησης και στη λήψη αποφάσεων με τους δικούς τους όρους.
Έτσι, η πρόταση του Τραμπ θεωρήθηκε ευρέως περισσότερο ως διπλωματική περιέργεια παρά ως σοβαρή ή ευπρόσδεκτη προσφορά.
Η Γροιλανδία ήταν αποικία της Δανίας μέχρι το 1953 και σήμερα είναι αυτόνομος περιοχή της Δανίας. Το 2009 απέκτησε το δικαίωμα να διεκδικήσει ανεξαρτησία μέσω δημοψηφίσματος. Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, η Γροιλανδία καταλήφθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η Δανία καταλήφθηκε από τη Ναζιστική Γερμανία, αλλά επανήλθε στη Δανία το 1945. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν μια στρατιωτική βάση στη βόρεια-δυτική περιοχή της χώρας.
Τα σχόλια του Τραμπ σχετικά με την απόκτηση ή την προσάρτηση της Γροιλανδίας έρχονται εν μέσω μιας συζήτησης γύρω από την πιθανή ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία. Ο πρωθυπουργός Έγκεντε υποστηρίζει την ανεξαρτησία, και μια δημοσκόπηση του 2019 από ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης έδειξε ότι το 67,7% των ενηλίκων στη Γροιλανδία επιθυμεί την ανεξαρτησία από τη Δανία κάποια στιγμή στο μέλλον.
«Η χώρα είναι δική μας – δεν είναι προς πώληση», δήλωσε ο 27χρονος Ole Hjorth, μιλώντας στο βρετανικό μέσο. «Ο Τραμπ λέει πολλά πράγματα που δεν είναι πολύ σοβαρά, αλλά τώρα έχει γίνει πολύ τρομακτικό. Βλέποντας ένα Boeing 757 με γραμμένο το όνομα ‘Trump’ να έχει προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Nuuk δεν μπορούσα να πιστέψω τι συνέβαινε. Ήταν μια πολύ σουρεαλιστική εμπειρία», είπε ο Hjorth, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ στη Γροιλανδία την Τρίτη (7/1).
«Η συζήτηση για την προσάρτησή μας είναι τρομακτική και γελοία. Εάν χρησιμοποιούσε στρατιωτική βία, αυτό θα σήμαινε ότι θα πολεμήσει με το υπόλοιπο ΝΑΤΟ και θα επιβάλει κυρώσεις και δασμούς στη Δανία, και συνεπώς και στην υπόλοιπη ΕΕ», ανέφερε ο 27χρονος Γροιλανδός, ο οποίος εργάζεται ως ελεγκτής κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.
Politico: Ο Φειδίας Παναγιώτου είναι ο άνθρωπος του Έλον Μασκ στο Ευρωκοινοβούλιο
«Ο φόβος μου είναι ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει το ίδιο είδος διχασμού εδώ, με αυτό που υπάρχει στις ΗΠΑ. Βλέπουμε ήδη ανθρώπους να φορούν καπέλα MAGA (Make America Great Again). Και ανησυχώ ότι θα ξεκινήσουν μια προπαγανδιστική εκστρατεία και θα αρχίσουν να προσπαθούν να επηρεάσουν τις εκλογές μας και τον τρόπο με τον οποίο διευθύνουμε τη χώρα μας», τόνισε ο Hjorth.
«Έχοντας κάνει πολλές πρόσφατες συζητήσεις για ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στη Γροιλανδία, θα ήταν πολύ περίεργο αν συμφωνούσαμε να πουλήσουμε τους εαυτούς μας σε άλλη χώρα», πρόσθεσε.
Υπάρχουν βέβαια και ορισμένοι που μπαίνουν στη συζήτηση για να βρεθεί η Γροιλανδία υπό μια διαφορετική σφαίρα επιρροής, «σπάζοντας» το σημερινό δεσμό της με τη Δανία, της οποίας αποτελεί έδαφος. Ίσως αυτό, πιστεύουν, να σημαίνει περισσότερη ανεξαρτησία για τη Γροιλανδία.
«Ως κάποιος που έχει μεγαλύτερους γονείς (στην ηλικία των 60 και 70 ετών), που έχουν περάσει την εποχή της αποικιοκρατίας και τον Ψυχρό Πόλεμο, υπάρχει μια τόσο περίεργη ατμόσφαιρα γύρω από όλα όσα συμβαίνουν», ανέφερε η 22χρονη Paneeraq, από το Sisimiut.
«Το μίσος για τη Δανία δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερο, σε ορισμένα μέρη του πληθυσμού, και η ευγνωμοσύνη για τις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και του Ψυχρού Πολέμου, όσον αφορά τη στρατιωτική προστασία, δεν ήταν ποτέ υψηλότερη. Υπάρχει ελπίδα όσον αφορά τη χώρα μας να είναι πιο ανεξάρτητη από ό,τι με τη Δανία, αλλά και κάποια ελπίδα ότι θα υπάρξει αυξημένη αίσθηση ασφάλειας από τις ΗΠΑ», δήλωσε.
«Δεν θα υποστηρίξω ποτέ τον Τραμπ και ποτέ δεν θα υποστηρίξω αυτό που έκαναν οι αποικιοκράτες Αμερικανοί στους ιθαγενείς Αμερικανούς, αλλά πάντα θα υπάρχει ελπίδα για κάποιο είδος συμφωνίας και από τις δύο πλευρές που θα ωφελούσε τον λαό της Γροιλανδίας», πρόσθεσε.