Ο 42χρονος Σούνακ είναι ο τρίτος πρωθυπουργός που αναλαβάνει για φέτος τα «ηνία» της Βρετανίας και θα εισέλθει στην Ντάουνινγκ Στριτ ως ο νεότερος πρωθυπουργός της χώρας, εδώ και δύο αιώνες.
Ποιοι αναμένεται να καταλάβουν ρόλους – «κλειδιά» στην κυβέρνηση Σούνακ
Ο νυν υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ θεωρείται πως θα κρατήσει την θέση του στην νέα κυβέρνηση, αφού πέτυχε να επιφέρει μια σχετική σταθερότητα στις αγορές, ανατρέποντας το μεγαλύτερο μέρος του μίνι – προϋπολογισμού της Λιζ Τρας.
Άλλα ονόματα που αποτελούν φαβορί για την κυβέρνηση Σούνακ είναι αυτά του Ντόμινικ Ράαμπ, πρώην μέλους του υπουργικού συμβουλίου που παρέμεινε πιστός στον Σούνακ, παρά την ήττα του από την Τρας στην προηγούμενη κούρσα για την ηγεσία, καθώς και της Πένι Μόρντοντ, η οποία απέσυρε την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος χθες (24/10), ανοίγοντας τον δρόμο στον Σούνακ για να γίνει πρωθυπουργός. Ονόματα που επίσης «ακούγονται» είναι αυτά του βετεράνου της βρετανικής κυβέρνησης, Μάικλ Γκλόουβ, καθώς και του πρώην προέδρου του κόμματος των Τόρις, Όλιβερ Ντάουντεν.
Λιζ Τρας: Παρέδωσε την σκυτάλη στον Σούνακ – Η αποχαιρετιστήρια ομιλία έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ
Η απερχόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, πραγματοποίησε νωρίτερα μια σύντομη, τελευταία ομιλία μπροστά από το νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ στο Λονδίνο, προτού μεταβεί στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ για να ανακοινώσει επισήμως την παραίτησή της στον βασιλιά Κάρολο.
Η Τρας ξεκίνησε την αποχαιρετιστήρια ομιλία της λέγοντας ότι ήταν «μεγάλη τιμή» να είνααι πρωθυπουργός και να καθοδηγεί το έθνος κατά τη διάρκεια του πένθους για το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄, δηλώνοντας πως χαιρετίζει την άνοδο του βασιλιά Καρόλου στον θρόνο.
Κανονικά, στην αποχαιρετιστήρια ομιλία τους, οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας αναφέρουν ποια θεωρούν ως τα μεγαλύτερα επιτεύγματά τους – πράγμα δύσκολο για την Τρας, η οποία παραδέχτηκε πως δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις, μετά από μόλις 44 μέρες στην πρωθυπουργία.
Η Τρας είπε ότι η κυβέρνησή της ενήργησε «επειγόντως και αποφασιστικά» για να βοηθήσει τις σκληρά εργαζόμενες οικογένειες, τονίζοντας ότι βοήθησε χιλιάδες επιχειρήσεις να αποφύγουν τη χρεοκοπία και αποκατέστησε την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, ώστε «να μην βασιζόμαστε πλέον σε κακόβουλες ξένες δυνάμεις».
«Είμαι πιο πεπεισμένη από ποτέ ότι πρέπει να είμαστε τολμηροί για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», προσέθεσε, αναφέροντας τα λόγια του Ρωμαίου φιλόσοφου Σενέκα: «Δεν τολμάμε επειδή τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά επειδή δεν τολμάμε τα πράγματα είναι δύσκολα».
«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις ελευθερίες που μας δίνει το Brexit για να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά. Αυτό σημαίνει να προσφέρουμε περισσότερη ελευθερία στους πολίτες μας και να αποκαταστήσουμε την εξουσία των δημοκρατικών θεσμών μας.
Σημαίνει χαμηλότερους φόρους, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να κρατούν περισσότερα από τα χρήματα που κερδίζουν. Και σημαίνει ανάπτυξη που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια, υψηλότερους μισθούς και περισσότερες ευκαιρίες για τα παιδιά και τα εγγόνια μας».
Οι δημοκρατίες πρέπει να είναι σε θέση να προστατεύσουν τους δικούς τους ανθρώπους, τόνισε η Τρας, προσθέτοντας: «Πρέπει να είμαστε σε θέση να ανταγωνιζόμαστε τα αυταρχικά καθεστώτα.
Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία. Η Ουκρανία πρέπει να επικρατήσει και εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την άμυνα του έθνους μας».
Η Τρας είπε ότι εύχεται «κάθε επιτυχία» στον Ρίσι Σούνακ, προσθέτοντας ότι ανυπομονεί να περάσει περισσότερο χρόνο στην εκλογική της περιφέρεια και να υπηρετήσει τη χώρα της «από τα πίσω έδρανα».
«Συνεχίζουμε να παλεύουμε μέσα σε μια καταιγίδα, αλλά πιστεύω στη Βρετανία, πιστεύω στον βρετανικό λαό και ξέρω ότι έρχονται πιο φωτεινές μέρες», κατέληξε η απερχόμενη πρωθυπουργός. Η ομιλία της Τρας διήρκεσε μόλις τρία λεπτά και επτά δευτερόλεπτα – λιγότερο από το μισό της αποχαιρετιστήριας ομιλίας του προκατόχου της, Μπόρις Τζόνσον.
Η Τρας αποχώρησε εν μέσω χειροκροτημάτων από την Ντάουνινγκ Στριτ, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της, Χιου και τις δύο κόρες τους. Επόμενος σταθμός της θα είναι το Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ, όπου θα συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο για να επισημοποιήσει την παραίτησή της.
Η Τρας υπήρξε η τελευταία πρωθυπουργός, την άνοδο της οποίας στην εξουσία επικύρωσε η βασίλισσα Ελισάβετ και θα γίνει η πρώτη πρωθυπουργός, που ζητά την παραίτησή της από τον νέο βασιλιά.
Ειδήσεις σήμερα
Ενοίκια: Και όμως υπάρχουν φθηνά [πίνακες με τιμές σε όλη την Ελλάδα]
Έλληνες της Ουκρανίας δίνουν όρκο στον Ε.Τ.: Δεν φεύγουμε, θα μείνουμε εδώ και θα νικήσουμε
Αντριου Πόππας: Ποιος είναι ο Έλληνας στρατηλάτης των ΗΠΑ