Εκτιμήσεις
Η σιγή του παλατιού έδωσε το «δικαίωμα» σε ογκολόγους και γιατρούς συναφών ειδικοτήτων να ιχνηλατήσουν τον καρκίνο του Βρετανού άνακτος με τα ελάχιστα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, βάσει του γνωστού ιστορικού του και των στατιστικών στοιχείων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο ουρολόγος δρ Κρίστιαν Πάβλοβιτς εκτίμησε ότι τα ευρήματα πρέπει να ήταν κοντά στην περιοχή του προστάτη, όπου χειρουργήθηκε ο βασιλιάς για καλοήθη υπερπλασία. Από τη στιγμή που διευκρινίστηκε πως η κακοήθεια δεν αφορά το συγκεκριμένο όργανο, ο δρ Πάβλοβιτς «υπέδειξε» την ουροδόχο κύστη ή την ουρήθρα. Την ίδια άποψη εξέφρασε ο ογκολόγος του NHS, καθηγητής Ρόμπερτ Τόμας. «Εάν τα πρώιμα καρκινικά κύτταρα δεν αφαιρέθηκαν κατά την εγχείρηση του προστάτη και ο όγκος δεν έχει εξαπλωθεί στον ουρηθρικό μυ ή στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστεως, το σχήμα προβλέπει έγχυση χημειοθεραπείας στην κύστη μία φορά την εβδομάδα, επί έξι εβδομάδες. Κάτι τέτοιο εξηγεί γιατί ανακοινώθηκε πως ο βασιλιάς θα λείψει από τα καθήκοντά του για έξι εβδομάδες», σχολίασε ο καθηγητής Τόμας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό το θεραπευτικό σχήμα προκαλεί κυστίτιδα, αλλά η πρόγνωση είναι πολύ καλή.
Ιατρικά στατιστικά
Στο μεταξύ, ο καθηγητής Καρκινικής Επιδημιολογίας του King’s College, Μίκελ Φαν Χεμεράικ, παρατήρησε ότι στα άτομα άνω των 75 οι συχνότερες μορφές καρκίνου αφορούν κατά σειρά τον προστάτη, τους πνεύμονες και την ουροδόχο κύστη. Βάσει των ιατρικών στατιστικών, το 25% των καρκίνων σε Βρετανούς άνω των 75 ετών αφορά τον προστάτη, το 16% τους πνεύμονες με κύρια αιτία το κάπνισμα (πλην όμως ο Κάρολος δεν καπνίζει), το 14% το έντερο και το 6% την ουροδόχο κύστη. Στην τελευταία περίπτωση, αν η κακοήθεια διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών είναι πάνω από 5 χρόνια στο 80% των περιπτώσεων. Αν όμως η ασθένεια έχει προχωρήσει, το ποσοστό πέφτει στο 10%.
Σε γενικές γραμμές, με τις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους το 60% των ανδρών άνω των 70 ετών, που διαγιγνώσκονται με καρκίνο της ουροδόχου κύστεως ή του εντέρου, έχει προσδόκιμο ζωής πάνω από 5 χρόνια.
Δύο ξένοι Γουίλιαμ και Χάρι
Η «ιστορική» φράση «annus horribilis», που είχε πει η βασίλισσα Ελισάβετ για το 1992, φαίνεται ότι θα χαρακτηρίσει και το 2024, που έχει ξεκινήσει ανάποδα για το Μπάκιγχαμ. Η αείμνηστη Ελισάβετ είχε εκφραστεί με αυτόν τον τρόπο για να περιγράψει τους κλυδωνισμούς στο παλάτι, μετά τα τρία διαζύγια των παιδιών της (περιλαμβανομένου του Καρόλου), που τη λύγισαν σε προσωπικό επίπεδο και έπληξαν το προφίλ της μοναρχίας της. Ο νυν βασιλιάς Κάρολος έχει όμως να αντιμετωπίσει πιο σοβαρά προβλήματα, που αφορούν στην υγεία του, στη βασιλεία και το μέλλον της, καθώς και στο αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στους γιους του.
Συνταγματικά καθήκοντα
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που κρατούσε ομήρους τους εργαζόμενους του
Εκτός από την αγωνία για την πορεία της υγείας του, ο βασιλιάς Κάρολος έχει να επιλύσει τον δύσκολο γρίφο της παρακολούθησης των συνταγματικών καθηκόντων του αλλά και της ανάθεσης ορισμένων από αυτά στον διάδοχό του, Ουίλιαμ, και σε άλλα μέλη της οικογένειας. Το εγχείρημα θα ήταν πιο εύκολο αν στην εξίσωση περιλαμβανόταν και ο δευτερότοκος γιος του, Χάρι, που θα μπορούσε να επωμιστεί κάποιες υποχρεώσεις, δεδομένου ότι ο Ουίλιαμ είναι απασχολημένος με την υγεία της συζύγου του, Κέιτ, η οποία αναρρώνει από ένα δύσκολο χειρουργείο. Ο έκπτωτος πρίγκιπας, όμως, παραμένει το «μαύρο πρόβατο» για το Μπάκιγχαμ και, κυρίως, για τον αδελφό του.
Ο Χάρι έσπευσε να δει για λίγο τον ασθενή πατέρα του, αλλά δεν έμεινε παρά μία μέρα στη Βρετανία και επέστρεψε αμέσως στο Λος Αντζελες, όπου κατοικεί μόνιμα, χωρίς να συναντηθεί με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ.
«Μην ξεχάσεις να κλείσεις την πόρτα φεύγοντας!», έγραψε η εφημερίδα «Daily Mail», μεταφράζοντας με τον δικό της τρόπο το μήνυμα που έλαβε (ή δεν έλαβε) ο Χάρι από το παλάτι. Κοντολογίς, το σενάριο της αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ των αδελφών εξανεμίστηκε. Ο Ουίλιαμ είναι ανένδοτος στο ενδεχόμενο προσέγγισης με τον αδελφό του και τη Μέγκαν («τους Σάσεξ», όπως τους ονομάζουν, από τους τίτλους που τους είχε απονείμει η βασίλισσα Ελισάβετ).
Ουίλιαμ-Κέιτ και Χάρι-Μέγκαν είναι πια ξένοι συναισθηματικά και, όπως υποστηρίζουν οι βασιλικοί συντάκτες στη Βρετανία, το χάσμα μεταξύ τους έχει διευρυνθεί τόσο που είναι αδύνατον να γεφυρωθεί.
«Ο Ουίλιαμ τον έχει αποκηρύξει», σχολιάζουν ειδικοί, προσθέτοντας ότι ο πρίγκιπας της Ουαλίας δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση του έναντι του Χάρι, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον (όταν θα ανέβει εκείνος στον θρόνο).
Για τους τύπους
Οταν τα αδέλφια με τις συζύγους τους εμφανίστηκαν μαζί στη νεκρώσιμη ακολουθία για τον θάνατο της γιαγιάς τους πριν από ενάμιση χρόνο, τα βρετανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ενθουσιάστηκαν με την ιδέα ότι όλα ξεπεράστηκαν και τα σύννεφα διαλύθηκαν στις σχέσεις του Ουίλιαμ με τον Χάρι. Ομως, όλα έγιναν για τους τύπους και βάσει οδηγιών του πατέρα τους, ώστε να μην αμαυρωθεί με ανάρμοστες δημόσιες κινήσεις η εξόδιος ακολουθία της βασίλισσας Ελισάβετ.
Οι επαΐοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο τονίζουν ότι ο Ουίλιαμ και η Κέιτ (πριγκίπισσα της Ουαλίας Κάθριν, όπως αποκαλείται πλέον) δεν μπορούν να ξεχάσουν τις θεατρικές εξομολογήσεις της Μέγκαν Μαρκλ στην Οπρα Γουίνφρεϊ, το ντοκιμαντέρ στο Netflix, που εξέθετε όλα τα σκοτεινά μυστικά της βασιλικής οικογένειας και, κυρίως, των δύο πριγκίπων, με στόχο να εμφανιστεί η δούκισσα του Σάσεξ ως παραγκωνισμένη και αδικημένη από όλους τους γαλαζοαίματους, αφήνοντας, μάλιστα, υποψίες για ρατσιστική συμπεριφορά εις βάρος της. Ο βασιλιάς Κάρολος είχε ενοχληθεί βαθιά από τη στάση των Σάσεξ και μετέπειτα από το βιβλίο του γιου του, Χάρι («Ρεζέρβα»), ο οποίος κατηγορούσε τον πατέρα του για αδιαφορία.
Τα βρετανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης υποστήριξαν πως ο Κάρολος ένιωσε ιδιαίτερη χαρά που ο δευτερότοκος γιος του έκανε μια υπερατλαντική πτήση μόνο και μόνο για να τον δει τρία τέταρτα της ώρας και να του ευχηθεί «περαστικά». Η «Sun» μίλησε για «συγκινητική στιγμή», αφού ο βασιλιάς Κάρολος καθυστέρησε την αναχώρησή του για το Σάντριγχαμ για να δει τον Χάρι. Ακόμη όμως κι αν έχει αμβλυνθεί η στάση του βασιλιά απέναντι στον Χάρι, η Μέγκαν παραμένει ανεπιθύμητη στο παλάτι, γεγονός που επισκιάζει τις σχέσεις τους. Πόσω μάλλον, που η βασίλισσα Καμίλα συμφωνεί με την Κέιτ και δεν θέλει να τη βλέπει.
Ο πρωτότοκος σε ρόλο αντιβασιλέα
Οσο διάστημα ο βασιλιάς Κάρολος θα ακολουθεί τις θεραπείες για τον καρκίνο και θα παραμείνει απομονωμένος στο Σάντριγχαμ -όσο κι αν δηλώνει ότι θα εξακολουθεί να εργάζεται- πολλά από τα βασιλικά του καθήκοντα θα αναλάβει ο πρίγκιπας Ουίλιαμ. Φυσικά, ο Κάρολος θα συνεχίσει να ασχολείται με τις υποθέσεις του βασιλείου και να έχει επαφές με τον πρωθυπουργό, η δε βασίλισσα Καμίλα θα αντικαταστήσει τον σύζυγό της σε ορισμένες δημόσιες εμφανίσεις.
Οπως προβλέπει ο νόμος του 1937 περί αντιβασιλείας, στην περίπτωση που η υγεία του βασιλιά δεν του επιτρέπει δημόσιες εμφανίσεις ή επιδεινωθεί και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα συνταγματικά καθήκοντά του, θα τον αντικαθιστά ο διάδοχός του. Ηδη ο Ουίλιαμ έκανε την απονομή τιμητικών τίτλων στο κάστρο του Ουίνδσορ, πριν από τρεις ημέρες – ένα καθήκον που ανήκει αποκλειστικά στον βασιλιά.
O νόμος
Σε περίπτωση αδυναμίας του βασιλιά, ο νόμος περί αντιβασιλείας προβλέπει, επίσης, τον ορισμό ενός συμβουλίου από μέλη της βασιλικής οικογένειας που θα εκτελούν όλες τις πράξεις που είναι απαραίτητες για τη συνέχιση της μοναρχίας. Τους ρόλους των «συμβούλων του κράτους», εν προκειμένω, θα αναλάβουν η βασίλισσα Καμίλα, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και τα αδέλφια του Καρόλου, πριγκίπισσα Αννα και πρίγκιπας Εδουάρδος (Χάρι και Αντριου έχουν εκπέσει των τίτλων και καθηκόντων τους). Υπενθυμίζεται ότι η βασίλισσα Ελισάβετ είχε ορίσει αντιβασιλέα τον Κάρολο στα τελευταία χρόνια της μοναρχίας της, καθώς αδυνατούσε να ανταποκριθεί σε όλα τα καθήκοντά της και ιδίως στις επίσημες επισκέψεις στο εξωτερικό.
ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ
Σιγή ιχθύος για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον
«Η σιωπή είναι χρυσός», λέει το γνωστό ρητό, ωστόσο στην περίπτωση των ζητημάτων υγείας της βασιλικής οικογένειας φαίνεται πως δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα. Το Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε την τελευταία διάγνωση για τον βασιλιά Κάρολο, ωστόσο το Κένσινγκτον τηρεί σιγήν ιχθύος για το χειρουργείο στο οποίο υπεβλήθη η πριγκίπισσα Κέιτ Μίντλετον.
Η κατάσταση της υγείας της παραμένει άγνωστη, ενώ το μόνο που έχει γίνει γνωστό -περίπου έναν μήνα μετά το χειρουργείο στην κοιλιακή χώρα- είναι πως «αναρρώνει καλά». Οσοι παρακολουθούν τα ζητήματα του «στέμματος» σημειώνουν πως αν γινόταν ξεκάθαρο για ποιο λόγο υπεβλήθη σε πολύωρο χειρουργείο και θα χρειαστεί να είναι εκτός των καθηκόντων της έως τον Απρίλιο, θα πυροδοτούσε λιγότερη παραφιλολογία και δεν θα διακινούνταν λιγότερα σενάρια. H διάγνωση δεν δημοσιοποιήθηκε, ωστόσο έχει γίνει γνωστό πως δεν αφορά σε κάποια μορφή καρκίνου.
Ανάρρωση
Ο γιατρός Σάσανκ Γκιουργιάν σημείωσε στο «Hello» πως η πληγή από το χειρουργείο θα χρειαστεί τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες να επουλωθεί πλήρως, ενώ, αν η πληγή είναι η μεγαλύτερη, θα χρειαστούν ακόμα και έξι με εννιά μήνες. Πολλές είναι οι πλευρές που ισχυρίζονται ότι η υγεία της σχετίζεται με τις τρεις εγκυμοσύνες ή κάποιου είδους παλινδρόμηση. Αλλοι πάλι κάνουν λόγο για υστερεκτομή, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «Marca».
Οι φήμες που κυκλοφορούν από «πηγές κοντά στο παλάτι» στον βρετανικό Τύπο αφορούν και θέματα που δεν σχετίζονται με την υγεία της. Συνδέουν την απουσία της από τον δημόσιο βίο με προβλήματα στον γάμο της με τομ διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Ουίλιαμ. Αλλοι υποστηρίζουν πως δεν μιλάει δημοσίως για να προστατεύσει τα παιδιά της.
Οι πληροφορίες που μετέδωσε το ισπανικό κανάλι «Telecinco» τον περασμένο μήνα ότι η ζωή της Κέιτ βρισκόταν σε μεγάλο κίνδυνο και πως η μετεγχειρητική διαδικασία έγινε περίπλοκη και έπρεπε να σωθεί η ζωή της απορρίφθηκαν ως ψευδείς ειδήσεις. Εκπρόσωπος του παλατιού του Κένσινγκτον δήλωσε στο «People» πως «κάτι τέτοιο δεν ισχύει». Παράλληλα, χαρακτήρισε όλη τη φημολογία ως «ανοησίες».