Συνολικά 14 ολλανδικά πανεπιστήμια επεξεργάζονται ένα πρόγραμμα για να μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των ξένων φοιτητών και να ευνοήσουν την εισαγωγή στις τάξεις τους νέων Ολλανδών.
Ο αριθμός των αλλοδαπών φοιτητών στην χώρα υπερτριπλασιάστηκε μέσα σε μια δεκαετία, κυρίως μετά το Brexit, καθώς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των προγραμμάτων των ολλανδικών ΑΕΙ είναι πλέον αγγλόφωνο και έχουν πρόγραμμα σπουδών σχεδόν αποκλειστικά με επίκεντρο τη διεθνή αγορά εργασίας.
Μόνο πέρυσι η Ολλανδία φιλοξένησε 115.000 σπουδαστές. Περίπου το 40% των νέων φοιτητών στα ολλανδικά πανεπιστήμια προέρχονται από το εξωτερικό.
«Όταν η ροή αυτή είναι ανεξέλεγκτη, αυτό οδηγεί, μεταξύ άλλων, σε υπερπλήρεις αίθουσες διαλέξεων, υψηλό φόρτο εργασίας των καθηγητών και έλλειψη καταλυμάτων και ασκεί πίεση στην προσβασιμότητα της εκπαίδευσης», έχει παραδεχθεί το ίδιο το ολλανδικό υπουργείο Παιδείας.
Το σημαντικό είναι ωστόσο ότι στατιστικά, σχεδόν το ένα τρίτο των αλλοδαπών που φοιτούν στην χώρα επιλέγουν να ζήσουν και να εργαστούν στην Ολλανδία μετά τη λήψη των διπλωμάτων τους.
Όλα αυτά δημιουργούν προβλήματα στους ντόπιους, αφου αυξάνεται η δυσκολία αρχικά να βρουν θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας και στην συνέχεια, στην αγορά εργασίας μετά την ολοκλήρωση των σπουδών.
Το θέμα απασχολεί έντονα και τους πολιτικούς, από όλα τα μέρη του πολιτικου φάσματος, αλλά η γενναία πρόταση που έχει γίνει να αυξηθούν οι παραδόσεις στην ολλανδική γλώσσα και να περιοριστούν τα μαθήματα στην Αγγλική δεν έχει περάσει.
Οι λόγοι ειναι, προφανώς, οικονομικής φύσης: κάθε αλλοδαπός φοιτητής φέρνει στη χώρα και δεκάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως. Έτσι, το σχέδιο είναι ακόμα υπό συζήτηση και, εάν εφαρμοστεί, θα τεθεί σε ισχύ το νωρίτερο από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.