Ολοκληρώνοντας την ομιλία του -κατά τη διάρκεια της οποία δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο- τον λόγο πήρε η πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους.
Όπως είπε, μεταξύ άλλων, «καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι βιώνετε γιατί η ίδια εισβολή, με άλλους πρωταγωνιστές, συντελέστηκε το 1974 στην Κύπρο από την Τουρκία. Η Κύπρος, όπως και η Ουκρανία, είναι θύματα εισβολής και κατοχής μιας ισχυρότερης γείτονος χώρας. Για περισσότερο από 47 χρόνια βιώνουμε τις συνέπειες των παράφορων παραβιάσεων από την Τουρκία των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Όμως, στο σημείο αυτό η σύνδεση «κόπηκε» με αποτέλεσμα να μην ακουστεί η θέση του Βολοντίμιρ Ζελένκσι λόγω… τεχνικού προβλήματος. Μάλιστα, το ΥΠΕΞ της Ουκρανίας τόνισε ότι έγινε προσπάθεια επανασύνδεσης, ώστε να απαντήσει ο πρόεδρος αλλά δεν τα κατάφεραν. Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι θα τοποθετηθεί γραπτώς και θα αποστείλει τις θέσεις του στη Λευκωσία, ενώ διπλωματικές πηγές στο Κίεβο ανέφεραν πως η Ουκρανία έχει στηρίξει και έχει υιοθετήσει όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Κυπριακό και, ως εκ τούτου, δεν τίθεται θέμα μη αναγνώρισης των όσων έχει βιώσει η Κύπρος από την τουρκική εισβολή.
Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μετά την ομιλία του Ουκρανού Προέδρου, ενώπιον της ολομέλειας της Κυπριακής Βουλής, ανέφερε πως τον ενόχλησε το γεγονός ότι ο κ. Ζελένσκι δεν ανέφερε τίποτα για το Κυπριακό, καθώς η Κύπρος βιώνει εδώ και πολλές δεκαετίες όσα βιώνουν οι Ουκρανοί.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Κατά την έξοδό του από το Συνεδριακό Κέντρο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων, η οποία ανέφερε πως «είναι η κατάλληλη ώρα για να μαζέψουμε όλη τη δύναμή μας, ο ουκρανικός λαός είναι Ευρωπαίοι, εμείς εκτιμούμε τις ευρωπαϊκές αξίες, εμείς εκτιμούμε την ανθρώπινη ζωή» και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μείνει κοντά στον ουκρανικό λαό.
Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε τη στήριξη της Κύπρου προς την Ουκρανία, επισημαίνοντας πως «στηρίξαμε όλα ανεξαίρετα τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήμασταν από τους υποστηρικτές να δοθεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και να ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις, ήμουν εξ εκείνων που επέμεναν έντονα μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βερσαλλίες ότι το αίτημα του φίλου Προέδρου της Ουκρανίας Ζελένσκι θα έπρεπε να γίνει αποδεκτό».
«Ό,τι μπορούμε θα κάνουμε, μακάρι να είχαμε ανάλογη συμπαράσταση όταν εμείς δεχόμασταν την τουρκική εισβολή», σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πριν αποχωρήσει από τον χώρο.
Ειδήσεις σήμερα
Ουκρανική πρεσβεία στην Ελλάδα: Ρωσική προπαγάνδα ότι το τάγμα Αζόφ είναι παραστρατιωτική μονάδα
Μάνος Δασκαλάκης: «Η Ρούλα Πισπιρίγκου αγόραζε φάρμακα από το διαδίκτυο»
Άγιος Παντελεήμονας: Σοκάρουν τα νέα στοιχεία για τα 3 παιδιά – Έχουν δαγκώματα σε όλο τους το σώμα