Η Κιμ Μέργκιτς από την Αμβέρσα του Βελγίου κατηγορήθηκε ότι έκλεψε αρχαιολογικά αντικείμενα, αφού πήρε μαζί της τρεις πέτρες κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Μαναβγκάτ, μιας πόλης στα ανατολικά της Αττάλειας, στην Τουρκία. Το Μαναβγκάτ υπήρξε στην αρχαιότητα ελληνική αποικία, όπου χτίστηκαν οι πόλεις Σέλγη και Σίδη περίπου τον 6ο π.Χ. αιώνα. Η περιοχή καταλήφθηκε από τους Σελτζούκους Τούρκους το 1220 μ.Χ. και ενσωματώθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1472.
Η τουρίστρια που έκλεψε τις αρχαιότητες ήρθε αντιμέτωπη με την αστυνομία στο αεροδρόμιο, κρατήθηκε και τώρα αντιμετωπίζει βαρύ πρόστιμο ή πιθανή ποινή φυλάκισης.
Η Μέργκιτς φέρεται να πήρε τις τρεις πέτρες και να τις έκρυψε στη βαλίτσα της για να τις πάρει σπίτι, με την ιδέα να τις βάλει στο… ενυδρείο της.
Αφού ανακαλύφθηκαν οι πέτρες στην κατοχή της και η Μέργκιτς κρατήθηκε στο αεροδρόμιο, οι τρεις πέτρες στάλθηκαν από την Επαρχιακή Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού της Αττάλειας για ανάλυση στο Μουσείο της Αττάλειας, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης και τους βελγικούς The Brussels Times.
Οι ειδικοί του μουσείου αποκάλυψαν ότι δύο από τις τρεις πέτρες ήταν μαρμάρινες, «κομμάτια που καλύπτουν το δάπεδο» του αρχαιολογικού χώρου και η τρίτη πέτρα, «με δύο στυλιζαρισμένες ροζέτες πάνω της ήταν ένα αρχιτεκτονικό διακοσμητικό κομμάτι».
Τουρκία: Πολύ αυστηρή η νομοθεσία για τα αντικείμενα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος
Η ανάλυση των λίθων επιβεβαίωσε ότι όντως προστατεύονται από τον νόμο της Τουρκίας ως πολιτιστικά και φυσικά αγαθά και έτσι απαγορεύεται η απομάκρυνσή τους από τη χώρα.
Σύμφωνα με το άρθρο 24, ο νόμος ορίζει: «Είναι ευθύνη του Κράτους να διατηρεί στα χέρια του κράτους και στα μουσεία κινητά πολιτιστικά και φυσικά αγαθά, τα οποία είναι κρατική περιουσία και χρήζουν προστασίας, και να τα προστατεύει και να τα αξιολογεί. Τέτοια περιουσιακά στοιχεία, όσα κατέχονται από φυσικά και νομικά πρόσωπα, μπορούν να αγοραστούν από το Υπουργείο καταβάλλοντας την αξία τους.
Ο έλεγχος τέτοιων έργων που θα μεταφερθούν στο εξωτερικό με οποιοδήποτε μέσο μπορεί να γίνει από μουσεία που υπάγονται στο Υπουργείο ή από εξειδικευμένο προσωπικό σε κάποιες πύλες εξόδου του τελωνείου. Το ποιες πύλες θα έχουν εξειδικευμένο προσωπικό καθορίζεται από ξεχωριστό κανονισμό».
Η Μέργκιτς παραμένει υπό κράτηση στην Τουρκία εν αναμονή της δίκης. Σύμφωνα με το 7sur7, μπόρεσε να «μιλήσει στον δικαστή» ο οποίος της επιβεβαίωσε ότι «είναι ύποπτη για λαθρεμπόριο αρχαιολογικών λίθων».
Σύμφωνα με το γαλλικό Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών, η Τουρκία «νομοθετεί αυστηρά» και «τιμωρεί» άτομα που κρίνονται ένοχα για απάτη σε σχέση με την «εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών και αρχαιοτήτων».
Η 28χρονη τουρίστρια, που ταξίδευε μαζί με τον σύντροφό της, είπε στο Sky News: «Καταλαβαίνουμε ότι κάναμε λάθος και ότι κάναμε κάτι που δεν είναι σύμφωνο με τον νόμο εδώ, αλλά απλά δώστε μας ένα πρόστιμο. Θα το πληρώσουμε. Δεν έχει σημασία πόσο. Καταλαβαίνουμε ότι έγινε ένα λάθος. Αλλά τιμωρούμαι πολύ πιο σκληρά».
Ειδήσεις σήμερα
Βρετανία: 15χρονη μαθήτρια δολοφονήθηκε μέσα σε σχολικό λεωφορείο – Συνελήφθη ένα αγόρι
Viral: Αρκούδα «ρημάζει» το πικνίκ μίας οικογένειας – Σοκαριστικό βίντεο