Περίπου 600 νεκροί, εκ των οποίων περίπου 150 γυναικόπαιδα και 2.000 τραυματίες είναι ο νεότερος απολογισμός ενός 24ώρου βομβαρδισμών προχθές, ανακοίνωσε το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας. Ηταν η πιο αιματηρή ημέρα για τη χώρα από το τέλος του προηγούμενου πολέμου μεταξύ Ισραήλ- Χεζμπολάχ το 2006, επισήμαναν Λιβανέζοι αξιωματούχοι.
Ηταν το πιο φονικό 24ωρο από τη λήξη του 15χρονου εμφυλίου το 1990, είπαν άλλοι. Πληροφορίες από αξιωματούχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν ότι ορισμένα νοσοκομεία έχουν κυριολεκτικά κατακλυστεί από τον μεγάλο αριθμό των νεκρών και των τραυματιών, κάτι που έρχεται να προστεθεί στις προκληθείσες από τις εκρήξεις της περασμένης εβδομάδας με τηλεειδοποίηση/βομβητές και σε ασύρματους που σκότωσαν δεκάδες και τραυμάτισαν χιλιάδες άλλους. Αυτή η επίθεση αποδόθηκε ευρέως στην ισραηλινή προσπάθεια να στοχοποιήσει στελέχη της Χεζμπολάχ, αν και το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη για τη μαζική δολιοφθορά των ηλεκτρονικών συσκευών.
Οι εχθροπραξίες μεταξύ ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και της Χεζμπολάχ συνεχίστηκαν χθες. Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν και πάλι προάστιο της Βηρυτού, με νέο απολογισμό περίπου 10 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Στόχος του νέου πλήγματος ακριβείας στην επιχείρηση, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, φέρεται να ήταν ένας ακόμη υψηλόβαθμος διοικητής της Χεζμπολάχ.
Ο στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, Αλί Καράκι, πιστεύεται πως ήταν ο στόχος μιας από τις επιθέσεις τη Δευτέρα, ενώ ο Ιμπραΐμ Ακίλ, υπ’ αριθμόν δύο στην ιεραρχία της οργάνωσης, «εξουδετερώθηκε» σε ανάλογη επιχείρηση την περασμένη εβδομάδα.
Στο μέτωπο της μεθορίου Λιβάνου- Ισραήλ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε πως στο Βόρειο Ισραήλ εκτοξεύτηκαν χθες περίπου 300 ρουκέτες, χωρίς να αναφερθούν θύματα. Από την άλλη πλευρά, συνεχίστηκαν οι «στοχευμένες» επιθέσεις εναντίον «τρομοκρατικών θέσεων» της φιλοϊρανικής οργάνωσης. Περίπου 1.600 στόχοι εξουδετερώθηκαν τη Δευτέρα και εκατοντάδες επιπλέον χθες, ανακοίνωσε το Τελ Αβίβ.
Στο μεταξύ καραβάνια δεκάδων χιλιάδων αμάχων, που φοβούνται ότι θα βιώσουν την τραγωδία των Παλαιστινίων αμάχων της Γάζας, συνέχισαν να εγκαταλείπουν τον Νότιο Λίβανο για να μην πέσουν ως παράπλευρες απώλειες της σύγκρουσης, όπως τους προειδοποίησε προχθές ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Δεν έχουμε πόλεμο εναντίον σας, αλλά εναντίον της Χεζμπολάχ που σας χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες».
Νέα φάση επιχειρήσεων
Χθες ο Χέρζι Χαλεβί, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού, πρόσθεσε πως «οι αμυντικές επιχειρήσεις θα επιταχυνθούν και θα κλιμακωθούν. Η Χεζμπολάχ δεν θα πάρει ανάσα». «Η επόμενη φάση είναι ήδη εδώ. Από τις στοχευμένες επιθέσεις, το Ισραήλ έχει περάσει τις τελευταίες ημέρες στα τυφλά χτυπήματα μετά τις πολύνεκρες εκρήξεις βομβητών της Χεζμπολάχ την περασμένη εβδομάδα. Είναι προφανές πως το Τελ Αβίβ επιμένει στην κλιμάκωση», απάντησε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Φιράς Αμπιάντ.
Νέες απειλές από Πούτιν στην Ουκρανία: «Θα μετανιώσει για την επίθεση στο Καζάν»
Μέσω εκπροσώπου, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε ότι «είναι πράγματι πολύ ανήσυχος από την κλιμάκωση της κατάστασης» κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου, ειδικά από τον μεγάλο αριθμό θυμάτων αμάχων και τους χιλιάδες εκτοπισμένους. Ο Ισραηλινός εκπρόσωπος, υποναύαρχος Χαγκάρι, δήλωσε σε χθεσινό βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι: «Στη Γάζα, στοχεύουμε για να διαλύσουμε τη Χαμάς και να φέρουμε πίσω στην πατρίδα όλους τους ομήρους. Και στον Βορρά, να ακυρώσουμε την απειλή που θέτει η Χεζμπολάχ και να επιτρέψουμε στους κατοίκους από το Βόρειο Ισραήλ να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους».
ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥΣ
Ανησυχία Αμερικής για περιφερειακή σύρραξη
Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν μικρό αριθμό επιπλέον στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή μετά την απότομη έξαρση της βίας μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον ακριβή αριθμό των δυνάμεων ή το τι θα κάνουν. Ωστόσο, ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος, με τον οποίο επικοινώνησε ο υπογράφων, αποκάλυψε ότι ο αριθμός των στρατευμάτων θα είναι δεκάδες και το πρωταρχικό τους καθήκον θα είναι η προετοιμασία για πιθανή στρατιωτική αναχώρηση Αμερικανών πολιτών, σε περίπτωση που ξεσπάσει μεγαλύτερος περιφερειακός πόλεμος. «Αν χρειαστεί εκκένωση, ο στρατός των ΗΠΑ έχει πεζοναύτες που έχουν αναπτυχθεί εκεί κοντά που θα μπορούσαν να εκτελέσουν την αποστολή. Εχουμε περισσότερες δυνατότητες και προσωπικό στην περιοχή σήμερα από ό,τι στις 14 Απριλίου, όταν το Ιράν πραγματοποίησε την επίθεση με drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ», κατέληξε.
Οι ΗΠΑ ψάχνουν λύση για εκτόνωση
Η Ουάσιγκτον εργάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς, σε διαρκή συνεννόηση με όλους τους εταίρους, για την εξεύρεση του δρόμου προς την αποκλιμάκωση της έντασης στον Λίβανο, καθώς και στη Λωρίδα της Γάζας, διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, τον ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, κατά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο, όπως μετέδωσε χθες το Ρόιτερς. «Θέλουμε να σταματήσει η αιματοχυσία άμεσα και στα δύο μέτωπα και να επιτρέψουν όλοι οι άμαχοι στα σπίτια τους», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η αμερικανική κυβέρνηση θα παρουσιάσει «συγκεκριμένες ιδέες» προς αυτή την κατεύθυνση για να συζητηθούν», πρόσθεσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπογραμμίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν συμφωνούν με την προοπτική χερσαίας επέμβασης των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων και στον Λίβανο.
«Εκτιμούμε πως βρισκόμαστε πιο κοντά παρά ποτέ στο ξέσπασμα ενός περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή μετά την 7η Οκτωβρίου και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί», τόνιζε την ίδια στιγμή άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, διατηρώντας την ανωνυμία του.
Η Ουάσιγκτον εκτιμά πως μετά τον τελευταίο γύρο επιχειρήσεων του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο στόχος της αποδυνάμωσης της οργάνωσης έχει επιτευχθεί και δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω επικίνδυνη κλιμάκωση, που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την περιοχή.
«Πρέπει να είμαστε σαφείς. Δεν μπορούμε να γίνουμε μάρτυρες ενός γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή. Ολοι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα», είπε στο CNN ο πρώην υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λίο Πανέτα.