Φυσικά, πρόκειται για μοντάζ ευφάνταστου χρήστη των κοινωνικών δικτύων, που θεώρησε ότι η δραματική διάσωση του πεντάχρονου αγοριού από την κόλαση του Χαλεπίου θα έπρεπε να ευαισθητοποιήσει τους ισχυρούς ηγέτες, ώστε να παρέμβουν αποφασιστικά για να σταματήσει η αιματοχυσία.
Δεκάδες άμαχοι νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός καθημερινά στο Χαλέπι, τη μεγάλη πόλη της Συρίας, που έγινε το «θέατρο» των πιο σκληρών μαχών στα πέντε χρόνια του πολέμου, μετά την αντεπίθεση που πραγματοποίησαν αντιπολιτευόμενοι αντάρτες για να απωθήσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους τζιχαντιστές, ταυτόχρονα.
Οι μάχες στο Χαλέπι μεταξύ του δυτικού τμήματος, που ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, και της ανατολικής πλευράς, που ελέγχεται από τους επαναστάτες, έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, σπέρνοντας το θάνατο σε εκατοντάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά.
Οι άμαχοι έχουν βρεθεί ανάμεσα σε πολλά πυρά, καθώς οι φιλόδοξοι μνηστήρες μιας πόλης με μεγάλη Ιστορία στη Μέση Ανατολή είναι πολλοί.
Το Χαλέπι, οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας, είναι ένα από τα προπύργια των Σύρων ανταρτών που θέλουν να εκδιώξουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ.
Οι δυνάμεις του Ασαντ, υποστηριζόμενες από ξένους σιίτες μαχητές (Ιρανούς φρουρούς της επανάστασης, μαχητές Χεζμπολάχ του Λιβάνου και Ιρακινούς) στο έδαφος και από τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη από αέρος, προσπαθούν να ανακαταλάβουν ολόκληρη την πόλη -προς το παρόν ελέγχουν ένα τμήμα- ώστε να κερδίσουν τη νομιμοποίηση και την ψυχολογική ενίσχυση που χρειάζονται τόσο απέναντι στο συριακό λαό όσο και στις δυνάμεις που έχουν εμπλακεί στο δύσκολο περιφερειακό παιχνίδι.
Το σφυροκόπημα των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον των επαναστατών και οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει πολλά θύματα την τελευταία εβδομάδα ανάμεσα στους αμάχους, που, αν και σουνίτες, έχουν αρνηθεί να σταθούν στο πλευρό των ισλαμιστών παραστρατιωτικών και των άλλων τζιχαντιστών.
«Σταματήστε το σφυροκόπημα», ήταν η έκκληση του γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ώστε να καταφέρουν οι υπηρεσίες του Οργανισμού να δώσουν ανθρωπιστική βοήθεια προς τους εγκλωβισμένους κατοίκους.
Σε έκθεσή του ο ΟΗΕ αναφέρει πως, αν δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός, η τραγωδία των κατοίκων του Χαλεπίου θα εξελιχθεί στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή των τελευταίων ετών. «Η μάχη για εδάφη και πόρους διεξάγεται μέσω αδιάκριτων επιθέσεων σε κατοικημένες περιοχές, συμπεριλαμβάνοντας τη χρήση βομβών-βαρελιών, σκοτώνοντας εκατοντάδες άμαχους, μεταξύ των οποίων και δεκάδες παιδιά», δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν.
Μοζαμβίκη: Τουλάχιστον 21 νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το τελευταίο 24ωρο
Η Ρωσία δήλωσε έτοιμη για 48ωρη εκεχειρία στο Χαλέπι, ώστε να διανεμηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια, όμως η συνεργασία της Μόσχας με την Ουάσιγκτον στην κατάπαυση του πυρός και τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων κινδυνεύει να ναυαγήσει, εξαιτίας της ρωσικής κίνησης να χρησιμοποιηθούν ιρανικές βάσεις για τους βομβαρδισμούς των τζιχαντιστών.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε ατυχή την απόφαση των Ρώσων να χρησιμοποιούν ιρανικές βάσεις για την απογείωση των μαχητικών τους που πλήττουν στόχους στη Συρία.
Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, ο Ασαντ και η αντίδραση της Τουρκίας για τους Κούρδους
Στη Συρία μαίνεται ένας πόλεμος δι’ αντιπροσώπων. Κοινός στόχος όλων είναι η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους -της βασικής τζιχαντιστικής απειλής στη Συρία- όμως τα συμφέροντά τους διαφέρουν αναλόγως του πώς αντιμετωπίζουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ και τις άλλες δυνάμεις εκτός του ISIS. Στη διπλωματική σκακιέρα, όπου οι διεθνείς και περιφερειακοί παίκτες κινούν τα πιόνια για τον έλεγχο της Συρίας, θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα η επαναπροσέγγιση της Μόσχας με την Αγκυρα. Ωστόσο, τα συμφέροντα στην περιοχή είναι τόσο πολύπλοκα και οι δυνάμεις διεκδικούν τόσο πολλά, ώστε είναι πολύ δύσκολο να υποχωρήσουν στο ελάχιστο οι Ρώσοι ή οι Αμερικανοί και, φυσικά, ούτε λόγος για την Αγκυρα που φοβάται την ενίσχυση των Κούρδων, την απώλεια εδαφών της και τη δημιουργία κουρδικού κρατιδίου.
● Οι Ρώσοι θέλουν την παραμονή του Ασαντ στην ηγεσία, αφού στην Ταρτούς βρίσκεται η ναυτική βάση τους – η μοναδική ρωσική βάση στη Μεσόγειο.
● Οι ΗΠΑ θέλουν την ανατροπή του Ασαντ και στηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας (YPG) που μάχονται τον ISIS. Δεν απορρίπτουν τη δημιουργία κουρδικού κράτους στα νότια σύνορα της Τουρκίας που θα περιλαμβάνει μέρος της βόρειας Συρίας.
● Η Τουρκία θέλει την ανατροπή του Ασαντ, ενώ δεν επιθυμεί, βέβαια, τη δημιουργία κουρδικού κράτους. Με αφορμή, μάλιστα, την απελευθέρωση της συριακής πόλης Μάνμπιτζ από τους Κούρδους, επαπειλείται νέα αμερικανοτουρκική διπλωματική «σύγκρουση». Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεκαθάρισε ότι η Αγκυρα αναμένει από τις δυνάμεις της πολιτοφυλακής των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) στη Συρία να αποσυρθούν ανατολικά του Ευφράτη μετά την ανακατάληψη της συριακής πόλης Μάνμπιτζ. Η πόλη Μάνμπιτζ (αρχαία Ιεράπολις) έχει στρατηγική θέση ανάμεσα στα κουρδικά καντόνια του Κομπάνι και του Αφρίν. Με αφορμή την απελευθέρωση της πόλης από τις κουρδικές δυνάμεις πολιτοφυλακής του YPG (Κούρδοι της Συρίας, που σύμφωνα με την Αγκυρα αποτελούν παρακλάδι του ΡΚΚ) η Αγκυρα επαναπροβάλλει τις αιτιάσεις της προς τις ΗΠΑ για το Κουρδικό, το οποίο έχει λάβει άλλες διαστάσεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα – με αναζωπύρωση του αντάρτικου στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας.
Οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν τους αμάχους σαν ασπίδες
Οι αεροφωτογραφίες που δημοσιοποίησαν οι συριακές δημοκρατικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης (SDF) για να καταδείξουν πως οι τζιχαντιστές του ISIS εγκαταλείπουν την πόλη Μπάνμπιτζ χρησιμοποιώντας αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες. Οι τζιχαντιστές του ISIS εγκαταλείπουν με κονβόι οχημάτων την πόλη -που ανακαταλήφθηκε από τον SDF ύστερα από πόλεμο 10 εβδομάδων- έχοντας πάρει μαζί τους πολλά μέλη οικογενειών αμάχων για να διασφαλίσουν την αποχώρησή τους.
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής