Μολονότι η καγκελαρία απέφυγε να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα, είναι τοις πάσι γνωστό ότι η πολιτική των Μέρκελ-Σόιμπλε αποσκοπεί στην απορρόφηση των προσφύγων/μεταναστών ώστε να διατηρηθεί η ορμή της γερμανικής οικονομίας και να διασωθεί το ασφαλιστικό σύστημα.
Πρόκειται για στοίχημα μακράς πνοής αλλά αφάνταστα υψηλού ρίσκου, που μόνο πολιτικοί με γερό στομάχι και στόφα ηγέτη μπορούν να φέρουν σε πέρας. Πόσω μάλλον όταν μέχρις στιγμής οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν προσλάβει ελάχιστους πρόσφυγες, με τη δικαιολογία ότι «δεν ξέρουν καλά γερμανικά και δεν διαθέτουν τα ζητούμενα προσόντα», ενώ παράλληλα οι έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν ότι κατά 52%-65% οι Γερμανοί απορρίπτουν την πολιτική της καγκελαρίας στο προσφυγικό.
Ανάσα για τη Μέρκελ ήταν η προχθεσινή συμφωνία Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών να απαγορευθεί η ισλαμική μπούρκα σε δημόσιους χώρους, σε διαδηλώσεις και στην οδήγηση ΙΧ («αυτό το ένδυμα εμποδίζει την ενσωμάτωση», είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος) ενώ συνεχίζεται η συζήτηση για το «μπουρκίνι» στις παραλίες, που βρίσκεται υπό διωγμόν στη Γαλλία.
Οι απώλειες που υπέστη η CDU προς όφελος της ακροδεξιάς, αντιμεταναστευτικής «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD) σε τρία γερμανικά κρατίδια, τον Μάρτιο, δεν πτόησαν την καγκελάριο, που τα παίζει όλα για όλα στις τοπικές εκλογές του Σεπτεμβρίου (για τοπική Βουλή στις 4 και 18 Σεπτεμβρίου σε Μεκλεμβούργο και Βερολίνο και για τους δήμους στις 11 του μηνός στην Κάτω Σαξονία).
«Την ισλαμική τρομοκρατία δεν μας τη φέρνουν οι πρόσφυγες. Την είχαμε ήδη εδώ», τόνισε η Μέρκελ σε προεκλογική ομιλία στο Μεκλεμβούργο, υποσχόμενη στενότερη παρακολούθηση των υπόπτων με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το κόμμα της θα βγει δεύτερο στο κρατίδιο με 23%, έναντι 24% των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), από 19% της Αριστεράς (Die Linke) και της AfD και με τους Πράσινους μόλις στο 6%.
Ο Τραμπ διόρισε πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ τον πιστό συνεργάτη του, Μάθιου Γουίτακερ
Μέχρις στιγμής, η Μέρκελ ελέγχει τη διαμάχη με το σύμμαχό της, το χριστιανοκοινωνιστή πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ, σχετικά με την είσοδο προσφύγων και τις απονομές ασύλου. Είναι γεγονός πάντως, ότι το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου μείωσε την εισροή προσφύγων στη Γερμανία σε 16.000 το μήνα, έναντι 90.000 στις αρχές του χρόνου.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η ισχυρότερη πολιτικός της Ευρώπης δεν πρόκειται να αφήσει τίποτα στην τύχη. Ετσι στο συνέδριο της CDU τον Δεκέμβριο θα ανακοινώσει περισσότερα μέτρα για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφαλείας στη Γερμανία, μετά τις απανωτές επιθέσεις του καλοκαιριού (Βίρτσμπουργκ, Ανόβερο, Μόναχο κ.λπ.) και μάλλον θα αποκαλύψει οριστικά αν θα διεκδικήσει τέταρτη θητεία τον Σεπτέμβριο του 2017.
Στο μεταξύ, βέβαια, θα έχει το «ηράκλειο καθήκον» να κρατήσει ενωμένη την Ευρώπη μετά το Brexit και να δώσει όλες της τις δυνάμεις για να μην καταρρεύσει η συμφωνία Τουρκίας-Ε.Ε. για το προσφυγικό, κάτι που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τη χώρα μας.
Πρώτο βήμα στην κατάρτιση ενός νέου ευρωπαϊκού σχεδίου αποτελεί η αυριανή της συνάντηση με τους Ματέο Ρέντσι και Φρανσουά Ολάντ στο ιταλικό νησί Βεντοτένε, ανοιχτά της Νάπολης. Ο τόπος κουβαλάει έντονο συμβολισμό, αφού εκεί το 1941 οι κρατούμενοι Ιταλοί αντιφασίστες Αλτιέρο Σπινέλι και Ερνέστο Ρόσι συνέγραψαν το πρωτόλειο μανιφέστο της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Στη νήσο Βεντοτένε θα συζητηθεί η ατζέντα της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 15ης Σεπτεμβρίου, που θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία χωριστού προϋπολογισμού της ευρωζώνης.
Στο θέμα της Τουρκίας ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στήριξε πάση δυνάμει την καγκελάριο, τονίζοντας ότι «δεν του αρέσουν καθόλου αυτά που κάνει ο Ερντογάν» με τις μαζικές διώξεις, ωστόσο η συνεργασία μαζί του είναι «απολύτως απαραίτητη» για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών και το συμφέρον της Γερμανίας.
Στην ίδια γραμμή κινείται ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, παίρνοντας αποστάσεις από το επίμαχο έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, που διέρρευσε στην ARD και κατηγορεί την Τουρκία του Ερντογάν ως φυτώριο ισλαμικών τρομοκρατικών οργανώσεων στη Μέση Ανατολή.
Μετά την οργισμένη αντίδραση της Αγκυρας η καγκελαρία προσπάθησε να κατεβάσει τους τόνους, αν και παραδέχθηκε ότι ήταν σε γνώση του εγγράφου. Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, επέμεινε στην ουσία του εγγράφου, λέγοντας ότι «διατυπώνει εμπιστευτικά μια αιχμηρή περιγραφή ενός κομματιού της τουρκικής πραγματικότητας».