Η πολιτική και η στρατηγική του Ερντογάν είναι γνωστές επί χρόνια (και περιγράφεται στο άρθρο). Αλλά πολύ λίγα γνωρίζουμε για το πώς θα κινηθεί σε περίπτωση εκλογής του ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Και ο Αραβικός Κόλπος είναι για την Τουρκία κομβικός πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά και ασφαλώς εμπεριέχει κινδύνους, αστάθεια, καθώς και παρουσία -πέραν των Αμερικανών- ορισμένων κρατών που ενδυναμώνουν τον ρόλο και την παρουσία τους στην περιοχή (κυρίως Κίνα, Ινδία και σε ένα βαθμό η Ρωσία).
Ανταγωνισμός
Την τελευταία δεκαετία υπήρξε μεγάλη συζήτηση σχετικά με την αρχιτεκτονική ασφάλειας της περιοχής του Αραβικού Κόλπου. Αυτή η συζήτηση έχει διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό από τον αναδυόμενο ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Κίνα και το Ιράν. Αρκετές κρίσιμες εξελίξεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όπως οι αραβικές εξεγέρσεις του 2011, το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου της Υεμένης το 2014, ο αποκλεισμός του Κατάρ το 2017 από μία σειρά αραβικών κρατών ως και η πυραυλική στόχευση από το Ιράν των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας/ΑRAMCO το 2019, έπεισαν τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ, δηλαδή Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) ότι ούτε η παραδοσιακή αμερικανική στρατιωτική ασφάλεια ούτε ένας αναβαθμισμένος κατάλογος οπλικών συστημάτων θα τους προστάτευε από τις πολυμετωπικές και αναδυόμενες απειλές.
Η «διάβρωση» του αμερικανικού ρόλου ως βασικού εγγυητή της ασφάλειας της περιοχής ανάγκασε τα κράτη του Αραβικού Κόλπου να ακολουθήσουν μια στρατηγική διαφοροποίησης, η οποία στοχεύει στην εξασφάλιση ευρύτερης συνεργασίας με πλήθος χωρών, ειδικά στον τομέα της ασφάλειας. Η στροφή των ΗΠΑ στην Ασία και ο μετέπειτα πόλεμος στην Ουκρανία έχουν διαφοροποιήσει την υποδομή ασφάλειας του Κόλπου, εισάγοντας νεοφερμένους και τροφοδοτώντας εικασίες σχετικά με τον πιθανό ρόλο τους. Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας και της Ρωσίας, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο σε αυτό το πλαίσιο. Ωστόσο, ένας περιφερειακός παράγοντας που δεν τονίστηκε πολύ αλλά διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε ζητήματα ασφάλειας στον Κόλπο, εν μέσω της στροφής των ΗΠΑ προς την Ασία, ήταν η Τουρκία.
Νέα σελίδα
Οταν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία στην Τουρκία το 2002, ξεκίνησε μια νέα, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, η οποία ανύψωσε το καθεστώς, τον ρόλο και την επιρροή της χώρας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε ευρύτερο επίπεδο. Η τουρκική εξωτερική πολιτική διαμορφώθηκε όλα αυτά τα χρόνια με αναφορά στην ολιστική κατανόηση της γεωγραφίας, της Ιστορίας και της ενεργού δράσης. Η Μέση Ανατολή γενικά, και το Λεβάντε ως και ο Αραβικός Κόλπος ειδικότερα, κατέλαβαν μια κρίσιμη θέση στο ιδιαίτερα φιλόδοξο όραμα της Τουρκίας. Αν και αυτό το όραμα παρέμεινε σταθερό στον στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας και στα γραπτά διαφόρων ελίτ και υπευθύνων λήψης αποφάσεων, η προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας μετατοπίστηκε μετά τις αραβικές εξεγέρσεις του 2011 από ήπια δύναμη σε σκληρή δύναμη, ως απάντηση στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφάλειας και τις αυξανόμενες περιφερειακές απειλές.
Ως εκ τούτου, η Τουρκία επεδίωξε να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην περιφερειακή ασφάλεια ως και να αναβαθμίσει την άμεση παρουσία της στο εξωτερικό σε θέματα σκληρής ασφάλειας. Κατά την τελευταία δεκαετία, ο ρόλος της Τουρκίας στον Κόλπο με προσανατολισμό την ασφάλεια διαμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό από κρίσιμες εσωτερικές, περιφερειακές και διεθνείς δυναμικές. Η περιφερειακή ανασφάλεια, τα δομικά τρωτά σημεία του ΣΣΚ και η εξάρτηση από εξωτερική προστασία και η μείωση των δεσμεύσεων/εγγυήσεων ασφαλείας της Ουάσιγκτον στον Κόλπο συνέβαλαν στον αυξανόμενο ρόλο της Αγκυρας στην περιοχή.
Η στρατηγική στη Μ. Ανατολή επί Ερντογάν
Το τουρκικό κατεστημένο επεδίωξε έναν ενισχυμένο ρόλο στην περιοχή του Κόλπου, επηρεαζόμενο από την εσωτερική δυναμική της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της λίαν υπολογίσιμης ανόδου της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και της κίνησης του Ερντογάν για μια αυτόνομη εξωτερική πολιτική. Η εκδήλωση της φιλοδοξίας της Τουρκίας να παίξει μεγαλύτερο ρόλο ασφαλείας στην περιοχή του Κόλπου εκδηλώθηκε με τη δημιουργία της πρώτης της στρατιωτικής βάσης στη Μέση Ανατολή, που βρίσκεται στο Κατάρ. Κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2017 στον Κόλπο, ο Ερντογάν αποκάλυψε ότι πρότεινε στον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας τη δημιουργία μιας τουρκικής στρατιωτικής βάσης σε σαουδαραβικό έδαφος τουλάχιστον δύο χρόνια πριν από την κρίση (είναι γνωστό διαχρονικά ότι το Ριάντ δεν βλέπει θετικά την παρουσία ξένων βάσεων στο έδαφος του βασιλείου). Η Αγκυρα συνδέει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής του Κόλπου με αυτή της Τουρκίας.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Συμφέροντα
Τα ρήγματα μεταξύ της Τουρκίας και ορισμένων χωρών του ΣΣΚ είχαν και έχουν μικρότερη σημασία από τα κοινά τους συμφέροντα και τις περιφερειακές στρατηγικές επιταγές. Μεταξύ 2011 και 2016, τα κράτη του ΣΣΚ ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για την ανάπτυξη αμυντικών και στρατιωτικών σχέσεων με την Αγκυρα. Η αμυντική δέσμευση Τουρκίας-ΣΣΚ φαινόταν συμπληρωματική, με τις αυξανόμενες ικανότητες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας και τους μεγάλους αμυντικούς προϋπολογισμούς του ΣΣΚ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Τουρκία και τα κράτη του ΣΣΚ υπέγραψαν βασικές αμυντικές συμφωνίες και η Αγκυρα αύξησε σημαντικά τις εξαγωγές όπλων στις χώρες του Αραβικού Κόλπου. Μεταξύ 2012-2016, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία κατέλαβαν τη δεύτερη και τρίτη θέση στον κατάλογο πελατών για τις αμυντικές εξαγωγές της Τουρκίας, αντιπροσωπεύοντας περίπου 20% η καθεμιά.
Στενή σχέση με Κατάρ από το 2014 και μετά
Το 2014 σηματοδότησε τη γέννηση μιας μοναδικής σχέσης μεταξύ του Κατάρ και της Τουρκίας. Τα δύο μέρη ενίσχυσαν τους αμυντικούς και στρατιωτικούς δεσμούς τους, με αποτέλεσμα την κατασκευή της προαναφερθείσας στρατιωτικής βάσης. Μεταξύ 2017 και 2021, το Ομάν αναδείχθηκε ως ο μεγαλύτερος αποδέκτης εξαγωγών όπλων της Τουρκίας, αντιπροσωπεύοντας το 16% του συνόλου. Το Κατάρ ήταν τρίτο με 14%. Αυτά τα στοιχεία υπογραμμίζουν ότι υπάρχει περιθώριο για περισσότερα στο μέλλον, ειδικά αν η Τουρκία διατηρήσει τον γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης της τοπικής αμυντικής βιομηχανίας της.
Φιλοδοξίες
Η κρίση του 2017 στον Κόλπο παραμένει ο πιο ορατός και αξιόπιστος δείκτης των φιλοδοξιών της Τουρκίας να διαδραματίσει ενισχυμένο ρόλο ασφάλειας στον Κόλπο. Η Αγκυρα υπερασπίστηκε την Ντόχα όταν η Ουάσιγκτον ήταν διστακτική και η αμερικανική διοίκηση διχάστηκε, με τον Τραμπ να υποκινεί κατά του Κατάρ. Αν και συμβολική, η ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στην Ντόχα απέτρεψε τις χώρες που είχαν αποκλειστεί από το να στρατιωτικοποιήσουν την κρίση, αποτρέποντας κάθε πιθανό σχέδιο εισβολής. Η κρίση του Κόλπου επιτάχυνε τη γεωστρατηγική συνιστώσα της πολιτικής της Αγκυρας στον Κόλπο, με την Τουρκία να γίνεται βασικός παράγοντας στην ασφάλεια της περιοχής του Κόλπου για πρώτη φορά από την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πριν από έναν αιώνα. Αν και οι σχέσεις της Τουρκίας με ορισμένες χώρες του GCC πέρασαν δυσκολίες, οπισθοδρομήσεις ως και κρίσεις μεταξύ 2017 και 2020, η συμφωνία Al-Ula του 2021 μεταξύ του μπλοκ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, που τερμάτισε την κρίση του Κόλπου, άνοιξε τον δρόμο για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας – ΗΑΕ όσο και με τη Σαουδική Αραβία.
Αυτή η εξέλιξη έδειξε πως τα ρήγματα και οι ρήξεις μεταξύ της Τουρκίας και ορισμένων χωρών του ΣΣΚ έχουν μικρότερη σημασία από τα κοινά τους συμφέροντα και τις περιφερειακές στρατηγικές επιταγές, που απαιτούν συνεργασία και συντονισμό. Ωστόσο, τα κράτη του ΣΣΚ σπάνια βρίσκονται στην ίδια σελίδα και μήκος κύματος σχετικά με οποιοδήποτε περιφερειακό ζήτημα (ανά πάσα στιγμή). Ενώ ορισμένοι μπορεί να υποστηρίξουν έναν αναβαθμισμένο τουρκικό ρόλο ασφαλείας στον Κόλπο (κυρίως Κατάρ, Κουβέιτ και Ομάν), άλλοι μπορεί να μην είναι τόσο πρόθυμοι – για παράδειγμα η Σαουδική Αραβία.
Ιράν
Οσον αφορά το Ιράν, ενώ η κρίση του Κόλπου ώθησε την Αγκυρα πιο κοντά στην Τεχεράνη με στόχο να βοηθήσει το Κατάρ να ξεπεράσει τον αποκλεισμό (από Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν και ΗΑΕ), οι Ιρανοί δεν ήταν ευχαριστημένοι που η Τουρκία ανέπτυξε μεγαλύτερο οικονομικό ρόλο ως και στρατιωτικό ρόλο στον Κόλπο. Κατά τις πρώτες ημέρες του αποκλεισμού, οι ιρανικές αρχές εμπόδισαν τη διέλευση τουρκικών φορτηγών που μετέφεραν τρόφιμα και αγαθά στο Κατάρ, επικαλούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ομοίως, οι Ιρανοί δεν ήταν ευχαριστημένοι με την άμεση στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στον Κόλπο μέσω του Κατάρ, εκφράζοντας ανησυχίες για την πιθανή μόνιμη ανάπτυξη τουρκικών αεροσκαφών στην Ντόχα.
Ο ανταγωνισμός με Κίνα, Ρωσία και Ινδία
Η Κίνα, η Ρωσία και ακόμη και η Ινδία θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν πρόκληση για τον αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας στον τομέα της ασφάλειας στον Κόλπο στο μέλλον. Αυτές οι χώρες έχουν τη δική τους αντίληψη για την ασφάλεια στον Κόλπο, που συχνά εκδηλώνεται σε νέες έννοιες και έγγραφα πολιτικής, παράλληλα με βαθύτερες πολιτικές, οικονομικές σχέσεις και σχέσεις ασφαλείας με τα μέλη του ΣΣΚ. Αυτά τα κράτη έχουν μεγαλύτερες οικονομίες και αμυντικές βιομηχανίες από την Τουρκία και ως εκ τούτου μεγαλύτερη ικανότητα να ανέχονται το κόστος που συνδέεται με την ασφάλεια της περιοχής του Κόλπου. Η Ινδία και η Κίνα ειδικότερα έχουν επίσης ισχυρότερα κίνητρα να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στον Κόλπο και να συμμετάσχουν στις ρυθμίσεις ασφαλείας σε αυτήν την περιοχή.
Τα κράτη του ΣΣΚ βλέπουν αυτούς τους εξωπεριφερειακούς παράγοντες ως αποτελεσματικούς εταίρους αντιστάθμισης κινδύνου έναντι των ΗΠΑ που είναι κυρίως προσανατολισμένες σε Ρωσία και Κίνα. Σε αντίθεση με την Τουρκία, αυτές οι τρεις εξωπεριφερειακές χώρες είναι πυρηνικές δυνάμεις, ενώ δύο από αυτές, η Κίνα και η Ρωσία, είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με δυνατότητα βέτο. Υπό αυτή την έννοια, η Τουρκία θεωρείται λιγότερο ισχυρός παίκτης. Σε μια εξαιρετικά ασταθή περιοχή, το ζήτημα της μελλοντικής ασφάλειας είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, ειδικά με αμέτρητες μεταβλητές που εμπλέκονται. Υπάρχει επί του παρόντος ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ των δυνατοτήτων της Τουρκίας και εκείνων των εξωπεριφερειακών ανταγωνιστών της, τόσο σε οικονομικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.
Επιρροή
Ωστόσο, η γεωγραφική εγγύτητα της Τουρκίας, η προθυμία της να μοιραστεί αμυντική τεχνολογία και η φήμη της ως αξιόπιστου, αφοσιωμένου και ικανού εταίρου την τελευταία δεκαετία θα μπορούσαν να της προσφέρουν σχετική επιρροή έναντι των ανταγωνιστών της, επιτρέποντας στην Τουρκία να διαδραματίσει έναν αναβαθμισμένο ρόλο ασφαλείας στον Κόλπο. Αν τυχόν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση δυσφορίας των ΗΠΑ με την περιοχή και η ανερχόμενη περιφερειακή στάση της Τουρκίας συνεχίσει να κινείται προς την κατεύθυνση προς τα εμπρός, η Αγκυρα μπορεί να έχει την ευκαιρία να ενισχύσει τη θέση της στον Κόλπο. Τούτου λεχθέντος, η εσωτερική, περιφερειακή και διεθνής δυναμική που παίζει θα πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη, καθώς έχουν την ικανότητα να παρεμποδίζουν τις φιλοδοξίες της Αγκυρας από αυτή την άποψη.
Η Τουρκία πρέπει να σταθεροποιήσει την εσωτερική της πολιτική, να ενισχύσει την οικονομική της δύναμη και να αυξήσει σημαντικά τις επιχειρηματικές της αλληλεπιδράσεις με τις χώρες του Κόλπου, προκειμένου να ανταγωνιστεί εξωπεριφερειακούς παράγοντες και να διευκολύνει έναν πιθανό ενισχυμένο ρόλο ασφάλειας για την ίδια στο μέλλον.
Σε περίπτωση πιθανής εκ νέου επικράτησης του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου, αυτή η τάση ενίσχυσης της παρουσίας της Τουρκίας στον Αραβικό Κόλπο αναμένεται (παρά τις οικονομικές δυσχέρειες) να συνεχιστεί. Αν όμως την προεδρική εκλογή κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου, τότε είναι άγνωστο το πώς θα κινηθεί απέναντι στα κράτη του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής. Προφανώς πολλά θα κριθούν από τις εξελίξεις στις σχέσεις της Δύσης με τον Κόλπο, αλλά και από τις επαφές ορισμένων αραβικών κρατών με την ομάδα BRICSA (δηλαδή Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Νότια Αφρική), ενώ πολλά θα κριθούν επίσης από τον πόλεμο της Ουκρανίας ως και από την επερχόμενη αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Κίνα (που εκτιμάται ότι το πολύ σε 3-4 χρόνια θα λάβει και ενεργό στρατιωτική αντιπαράθεση). Οψόμεθα.
Ειδήσεις σήμερα
Γιώργος Καραϊβάζ: Έτσι οι Αρχές έφτασαν στη στη σύλληψη των δύο αδερφών
Εκλογές 2023-Debate: Πότε, πως και με ποιους όρους θα γίνει
Τραγωδία στα Τέμπη: Γιατί «ψάχνουν» την έκρηξη στο τρένο