Την Πέμπτη το απόγευμα ο κ. Ορμπαν βγήκε από την αίθουσα επιτρέποντας στους Ευρωπαίους να αποφασίσουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία. Αυτό λέγεται εποικοδομητική αποχή και είναι ο πρώτος ηγέτης που κάνει χρήση αυτής της διαδικασίας στα χρονικά της Ε.Ε. Ωστόσο, δεν συνέβη το ίδιο την νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, όπου «μπλοκάρισε» τη λήψη απόφασης, δεδομένο ότι και στο θέμα αυτό απαιτείται ομοφωνία.
Ο υπό αναθεώρηση Προϋπολογισμός περιλαμβάνει 50 δισ. ευρώ προς την Ουγγαρία, εκ των οποίων 33 δισ. ευρώ σε δάνεια και 17 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις για την περίοδο 2024-2027. Καλύπτει επίσης πρόσθετες κοινοτικές δαπάνες για τη Μετανάστευση, την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, καθώς και την αύξηση του κόστους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η Κομισιόν ήταν πρόθυμη να ξεμπλοκάρει υπό προϋποθέσεις 10 δισ. ευρώ προς την Ουγγαρία προκειμένου να άρει το βέτο ο κ. Ορμπαν, ωστόσο ο Ούγγρος πρωθυπουργός απαίτησε όλα τα «παγωμένα» χρήματα, ένα ποσό άνω των 20 δισ. ευρώ. Μάλιστα, απείλησε ότι εάν δεν ικανοποιηθεί η απαίτησή του θα «ξαναμπλοκάρει» την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, όταν φτάσει η ώρα για τον καθορισμό ημερομηνίας.
Η Κίνα εκμεταλλεύεται τη διώρυγα του Παναμά, επιμένει ο Τραμπ - Τι πραγματικά ισχύει
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επανέλθουν στις αρχές του επόμενου έτους στο θέμα του Προϋπολογισμού, με στόχο να ολοκληρώσουν τη διαπραγμάτευση. Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι όλα τα κράτη-μέλη, με εξαίρεση την Ουγγαρία, συμφωνούν με την τελευταία συμβιβαστική πρόταση που βρέθηκε χθες το βράδυ στο τραπέζι, η οποία καλύπτει πλήρως τις ανάγκες για πρόσθετες δαπάνες στη Μετανάστευση, την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, καθώς και το πρόσθετο κόστος δανεισμού της Ε.Ε.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει τον περασμένο Ιούνιο την αύξηση του κοινοτικού Προϋπολογισμού για την περίοδο 2024-2027 κατά 66 δισ. ευρώ σε φρέσκο χρήμα, προκειμένου η Ε.Ε. να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απρόβλεπτες δαπάνες που έφεραν την τελευταία τριετία οι απανωτές κρίσεις και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Στη διαπραγμάτευση που ακολούθησε οι χώρες του Βορρά με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον Προϋπολογισμό, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, υποχρέωσαν τον Σαρλ Μισέλ να «κουρέψει» κατά τα 2/3 το προτεινόμενο φρέσκο χρήμα, με αποτέλεσμα στην τελευταία συμβιβαστική πρόταση τα 66 δισ. ευρώ να έχουν γίνει 22,5 δισ. ευρώ.
Πάντως, το «κούρεμα» αυτό δεν φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα στη χώρα μας, η οποία έχει τις βασικές χρηματοδοτήσεις «κλειδωμένες» τόσο για τη συνοχή όσο και τη γεωργία. Αντίθετα, η Ελλάδα θα βγει κερδισμένη από τη συμφωνία, γιατί εξασφαλίζονται πρόσθετες χρηματοδοτήσεις της τάξης των 2 δισ. ευρώ για τη Μετανάστευση και 1,5 δισ. ευρώ ετησίως για τις φυσικές καταστροφές. Από τις δύο αυτές πηγές χρηματοδότησης η Ελλάδα θα επωφεληθεί, δεδομένου ότι είναι χώρα πρώτης γραμμής στη Μετανάστευση, ενώ θα λάβει πρόσθετα κονδύλια για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία από το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών.
Ειδήσεις σήμερα
«Θερμό επεισόδιο» του Κασσελάκη με τον πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ μπροστά στις κάμερες
Η ευθανασία διχάζει την Ευρώπη – Τι ισχύει και σε ποιες χώρες