Στις έντονες συζητήσεις των ημερών προστέθηκε το θέμα των χιονοδρομικών κέντρων, καθώς οι επιχειρήσεις που διευθύνουν αυτά τα χειμερινά θέρετρα -που αποτελούν αγαπημένους τόπους χριστουγεννιάτικων διακοπών για πολλούς Ευρωπαίους- ζητούν επίμονα να επαναλειτουργήσουν τον Δεκέμβριο. Το θέμα απασχολεί τις κυβερνήσεις της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Αυστρίας, που προς το παρόν διατηρούν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και εξετάζουν τρόπους χαλάρωσής τους μέσα στον Δεκέμβριο.
Με τους εκατοντάδες νεκρούς που θρηνεί καθημερινά η Ιταλία (822 θύματα του κορονοϊού χθες) και τα σχεδόν 30.000 κρούσματα καθημερινά, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε διστάζει να δώσει το «πράσινο φως» για τη λειτουργία των χιονοδρομικών, αλλά και για τις μετακινήσεις των Ιταλών τα Χριστούγεννα σε παρόμοια θέρετρα γειτονικών χωρών. Επίσης, η γαλλική κυβέρνηση δεν βιάζεται να επιτρέψει την ελεύθερη λειτουργία των 350 χιονοδρομικών θερέτρων.
Οι εγκαταστάσεις τους θα ανοίξουν την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά με περιορισμούς, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο, ακόμη αναμένεται η τελική απόφαση για το σχέδιο λειτουργίας τους, παρά την έκκληση των ιδιοκτητών ότι θα οδηγηθούν σε χρεοκοπία αν δεν εκμεταλλευτούν τις γιορτές.
Στη Γαλλία, θα αρχίσει σταδιακά η μικρή χαλάρωση του λοκντάουν από την 1η Δεκεμβρίου και θα αρθεί η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Ανάλογες απαγορεύσεις και μικρά διαλείμματα χαλάρωσης των απαγορευτικών μέτρων περιλαμβάνονται και στο σχέδιο της κυβέρνησης στην Ισπανία.
Οι συνέπειες της πανδημίας απασχολούν τις κυβερνήσεις, που γνωρίζουν πλέον πως το τέλος των πολύμηνων περιορισμών θα αργήσει να έρθει. Ιταλία και Γαλλία ζητούν νέα ευρωπαϊκή στήριξη για τις επιπτώσεις του κορονοϊού, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ.
Στη Γερμανία, παράταση των περιοριστικών μέτρων με μικρό διάλειμμα τις μέρες των Χριστουγέννων ζήτησε η καγκελάριος Μέρκελ από τη Bουλή, ενώ απευθυνόμενη στους πολίτες κάλεσε όλους να αναλάβουν προσωπική ευθύνη για το επόμενο κρίσιμο διάστημα.
Μετά από συνάντηση με τους επικεφαλής των κρατιδίων, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ότι στην ολιγοήμερη εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων (23-31 Δεκεμβρίου) θα χαλαρώσουν «ελαφρά» τα μέτρα στο λιανεμπόριο και θα επιτρέπονται οι ιδιωτικές συναντήσεις με όριο τα δέκα άτομα, αλλά πρόσθεσε ότι καλό θα ήταν «να μην εξαντλείται αυτό το περιθώριο», γιατί οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων παραμένουν υψηλοί και το Σύστημα Υγείας δέχεται μεγάλη πίεση. «Αν περιμέναμε μέχρι να γεμίσουν οι ΜΕΘ θα ήταν αργά».
Η καγκελάριος Μέρκελ προϊδέασε τους κυβερνήτες και τα μέλη της Βουλής ότι καλό θα ήταν να παραμείνουν τα περιοριστικά μέτρα μέχρι τον Μάρτιο. Υποσχέθηκε, δε, ότι οι άνθρωποι που πλήττονται από την καραντίνα θα μπορούν να βασιστούν σε κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες «θα μετριάσουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας».
Λίβανος: Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στα νότια προάστια της Βηρυτού
Στη Βρετανία, η κυβέρνηση θα επιβάλει τοπικούς περιορισμούς, προκειμένου να άρει το εθνικό lockdown στις 2 Δεκεμβρίου. Κάθε περιοχή της χώρας θα χαρακτηριστεί σε διαφορετική υγειονομική βαθμίδα, ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και στον αριθμό των κρουσμάτων. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε ότι ορισμένες περιοχές μπορεί να βιώσουν ακόμη πιο ασφυκτική καραντίνα αν χαρακτηριστούν ως πιο επιβαρυμένες και ενταχθούν στην 3η βαθμίδα.
Η κυβέρνηση έχει προωθήσει το σχέδιο της «φούσκας των Χριστουγέννων», που σημαίνει ότι στις γιορτές θα πρέπει να συναντηθούν άνθρωποι που ανήκουν σε έναν πολύ στενό κύκλο, οικογενειακό ή φιλικό.
Στο βασιλικό παλάτι της Σουηδίας εφαρμόζεται σκληρή καραντίνα αφού ο πρίγκιπας Κάρολος Φίλιππος και η πριγκίπισσα Σοφία βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, την ώρα που σε όλη τη χώρα αυστηροποιούνται τα μέτρα μετά την επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.
Οι τελευταίες εβδομάδες έδειξαν πως η Σουηδία δεν έχει επιτύχει μεγάλη ανοσία όπως ήλπιζε με τα πιο χαλαρά μέτρα, ενώ ανησυχία εκφράζουν και οι κυβερνήσεις της Φινλανδίας, της Δανίας και της Ουκρανίας, που βλέπουν το ποσοστό των μολύνσεων να εκτινάσσεται.
Τρίτο κύμα απειλεί τη Νότια Κορέα
Σε γενικό συναγερμό βρίσκεται η Νότια Κορέα, καθώς καταγράφηκαν χθες πάνω από 500 κρούσματα για 3η συνεχόμενη μέρα (583 για την ακρίβεια) και δύο θάνατοι ασθενών. Αυτή η επιδημιολογική εικόνα είναι για τη χώρα η χειρότερη μετά τον Μάρτιο.
Η κυβέρνηση αποδίδει τη νέα αυξανόμενη διάδοση κρουσμάτων στην κοινότητα σε σποραδικές εστίες στη χώρα και φοβάται για το «τρίτο κύμα της πανδημίας». Η Νότια Κορέα έχει ήδη περάσει δύο κύματα του κορονοϊού, σύμφωνα με τους επιστήμονές της, στη διάρκεια των οποίων χάθηκαν 515 άνθρωποι. Οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούν ότι τώρα η πανδημία μπορεί να μην ελέγχεται, καθώς εντοπίζονται εστίες σε γραφεία, σχολεία, γυμναστήρια, και κέντρα εκπαίδευσης του στρατού.
Στη Νότια Κορέα, τη χώρα των 51,2 εκατομμυρίων κατοίκων, τα μέτρα της χρήσης μάσκας και της κοινωνικής αποστασιοποίησης τηρούνται ευλαβικά και μάλιστα ήταν συνηθισμένα σε εποχιακές ιώσεις πολύ πριν από την πανδημία.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου