Πούτιν: «Χαιρετίζουμε το σχέδιο του Πεκίνου – Ζηλεύουμε την ανάπτυξη της Κίνας»
Στις δηλώσεις που έκαναν στους δημοσιογράφους, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι έχει εξοικειωθεί «με το σχέδιο για τη διευθέτηση της κρίσης στη Ουκρανίας, το οποίο προτάθηκε από το Πεκίνο».
«Μελετήσαμε προσεκτικά τις προτάσεις σας για την επίλυση της οξείας κρίσης στην Ουκρανία. Είμαστε πάντα ανοιχτοί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Θα συζητήσουμε οπωσδήποτε όλα αυτά τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοβουλιών σας, τις οποίες σεβόμαστε ανεπιφύλακτα. Εκτιμώ τη δίκαιη στάση σας στα διεθνή θέματα», ανέφερε ο Πούτιν.
Putin admitted that Russia is a little jealous of China. Xi nodded approvingly.
All over the world, China’s development is of genuine interest, and we even envy you a little. China has created a very effective system for developing the economy and strengthening the state. It is… https://t.co/ouxypgdliB pic.twitter.com/egMTXKMxns
— GraphicW (@GraphicW5) March 20, 2023
Ακόμη, συνεχάρη τον Σι για την επανεκλογή του στο ανώτατο αξίωμα του κινεζικού κράτους για τρίτη φορά, γεγονός που δείχνει ότι «ο λαός της Κίνας έχει εκτιμήσει το έργο του Σι Τζινπίνγκ κατά την προηγούμενη δεκαετία».
«Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει κάνει ένα κολοσσιαίο άλμα στην ανάπτυξή της. Σε όλο τον κόσμο, αυτό προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον και σας ζηλεύουμε για όσα έχετε πετύχει», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, συμπληρώνοντας πως η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν πολλά κοινά καθήκοντα και στόχους. «Σε γενικές γραμμές, η αλληλεπίδρασή μας στη διεθνή σκηνή συμβάλλει σίγουρα στην ενίσχυση των θεμελιωδών αρχών της παγκόσμιας τάξης και της πολυπολικότητας», είπε ακόμα ο Πούτιν.
Σι Τζινπίνγκ: «Φίλος ο Πούτιν – Θα πετύχουμε την ανάπτυξη και την ευημερία των χωρών μας»
Από την πλευρά του, ο Σι Τζινπίνγκ αποκάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν φίλο του, αναφέροντας: «Αγαπητέ πρόεδρε Πούτιν, σε αποκαλώ πάντα αγαπητό μου φίλο. Είμαι πολύ χαρούμενος, που μετά από πρόσκλησή σας, επισκέπτομαι ξανά τη Ρωσία σε μια κρατική επίσκεψη, ειδικά αμέσως μετά την επόμενη επανεκλογή μου ως πρόεδρος της Κίνας. Και ως πρώτη χώρα για μια επίσκεψη επέλεξα τη Ρωσία». Ακόμη, στάθηκε στην «ευημερία» της Ρωσίας, χάρη στις ενέργειες του Πούτιν.
Κέιτ Μίντλετον: «Να στραφούμε στην αγάπη και όχι στον φόβο» - Τι ανάφερε στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά της
«Στο πλαίσιο ανάπτυξης της διεθνούς στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-Ρωσίας, πρέπει, αφενός, να επιτύχουμε τον στόχο της διασφάλισης της δικαιοσύνης και της ισότητας στον κόσμο και, αφετέρου, κατά τη διαδικασία αυτή, να επιτύχουμε την ανάπτυξη και την ευημερία των χωρών μας», πρόσθεσε ο ηγέτης της Κίνας.
Μετά τις δηλώσεις τους, οι πρόεδροι Ρωσίας και Κίνας άρχισαν τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες, ενώ η επίσημη συνάντησή τους θα πραγματοποιηθεί στο Κρεμλίνο, αύριο στις 15:00 (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδας).
Πρόκειται για το πρώτο διεθνές ταξίδι του Κινέζου ηγέτη μετά την επανεκλογή του και θα διαρκέσει έως τις 22 Μαρτίου.
Ο Σι Τζινπίνγκ, ως αρχηγός κράτους, έχει επισκεφθεί τη Ρωσία οκτώ φορές από το 2013, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Συνολικά, τα τελευταία δέκα χρόνια, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ έχουν συναντηθεί περισσότερες από 40 φορές σε διάφορες μορφές.
Το κινεζικό σχέδιο ειρήνης
Η Ουκρανία επιμένει στην «απόσυρση» των ρωσικών δυνάμεων από το έδαφός της, δήλωσε υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος λίγο πριν από την άφιξη στη Ρωσία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.
«Φόρμουλα για την επιτυχία της εφαρμογής του κινεζικού ‘ειρηνευτικού σχεδίου’. Η πρώτη και βασική αρχή είναι η παράδοση ή η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων κατοχής από το ουκρανικό έδαφος» προκειμένου «να αποκατασταθεί η κυριαρχία» και «η εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας, έγραψε στο Twitter ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Ολέξι Ντανίλοφ.
Η Κίνα παρουσίασε στα τέλη Φεβρουαρίου ένα έγγραφο 12 θέσεων για την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, στο οποίο ζητεί από τη Μόσχα και το Κίεβο να «σταματήσουν τις εχθροπραξίες» και να διεξάγουν ειρηνευτικές συνομιλίες. Ωστόσο, αντίθετα με τα όσα ζητούν η Ουκρανία και η Δύση, δεν αναφέρεται στην απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος, προτείνοντας να τερματιστούν οι «μονομερείς» κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.
Το Κίεβο αντιμετωπίζει με κάποια ανησυχία την άφιξη σήμερα του Σι στη Μόσχα, καθώς φοβάται ότι το Πεκίνο, στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας, ενδέχεται κάποια στιγμή να αποφασίσει να της προσφέρει όπλα.
Η Δύση προειδοποιεί την Κίνα να μην δώσει όπλα στη Ρωσία
Τόσο η Ουκρανία όσο και μπλοκ χωρών της Δύσης καλούν τον Σι να διεξάγει συνομιλίες προς την κατεύθυνση του τερματισμού του πολέμου, ενώ οι ΗΠΑ έχουν επισημάνει πως αξιολογούν τις μέχρι στιγμής συνομιλίες Μόσχας-Πεκίνου ως αποδοχή των ρωσικών θέσεων.
Το Κίεβο διαμηνύει ότι παρακολουθεί στενά το ταξίδι του Σι, ενώ αναμένει από τον Κινέζο πρόεδρο να ανοίξει διάλογο για την αποκλιμάκωση της βιαιότητας του πολέμου.
Η Δύση θεωρεί ότι η συνάντηση θα έχει επιτυχία εάν ο Πούτιν πεισθεί να αποσύρει στρατεύματα και να σταματήσει τον βομβαρδισμό πόλεων, νοσοκομείων και σχολείων. Την ίδια στιγμή, έχει προειδοποιήσει την Κίνα ότι η παροχή οπλισμού στη Ρωσία θα έχει βαριές συνέπειες.
Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας θα τεθεί επί τάπητος κατά τις διμερείς συνομιλίες.