Απίστευτος συνωστισμός επικράτησε σε κεντρικούς δρόμους μεγάλων πόλεων το βράδυ της Τετάρτης, καθώς οι πολίτες προτού αυτοπεριοριστούν αποφάσισαν να βγουν για φαγητό και ποτό, δυσχεραίνοντας όμως την ήδη ασφυκτική κατάσταση, λόγω εξάπλωσης, που βιώνει η χώρα. Μεγάλη ήταν και η κυκλοφοριακή ροή προς επαρχιακές περιοχές, καθώς πολλοί επέλεξαν να περάσουν την καραντίνα στο πατρικό ή το εξοχικό τους.
Η Λιθουανία ανακοίνωσε την Τρίτη εθνικό λοκντάουν για τρεις εβδομάδες, ενώ η Ιταλία κλιμάκωσε τους περιορισμούς με μίνι καραντίνα στις «κόκκινες» ζώνες (Λομβαρδία, Μιλάνο, Καλαβρία). Η επιθετική εξάπλωση του ιού έχει προκαλέσει ανησυχία στη χώρα, καθώς διπλασιάστηκε ο αριθμός θανάτων από 200 στην αρχή της εβδομάδας σε 445 χθες, ενώ τα κρούσματα έφτασαν χθες τα 34.500.
Στο Παρίσι, αυστηροποιήθηκε το πλαίσιο λειτουργίας καταστημάτων που πωλούν (delivery) φαγητό και ροφήματα και πλέον θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 10 το βράδυ, καθώς η πορεία μετάδοσης του ιού δεν δείχνει να ανακόπτεται, με τη χώρα να καταγράφει περισσότερα από 40.000 κρούσματα.
Επιπλέον, ο δήμος ανακοίνωσε πως θα αναλάβει την παράδοση τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης για να διευκολυνθούν οι πολίτες και να περιοριστούν περαιτέρω οι μετακινήσεις.
Και μπορεί η κυβέρνηση της Γαλλίας να έχει θέσει σε εφαρμογή ένα από τα αυστηρότερα σχέδια περιορισμού στην Ευρώπη, όμως ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Νταρμανέν, φαίνεται πως δεν… κατανόησε πλήρως τα μέτρα.
Ο υπουργός βρίσκεται στο επίκεντρο του γαλλικού Τύπου και των πολιτών καθώς αποφάσισε να πάει για τρέξιμο σε απόσταση πέραν του ενός χιλιομέτρου μακριά από τον σπίτι του, που είναι το επιτρεπτό.
Δραματική είναι η κατάσταση στην Ελβετία, όπου ο στρατός τέθηκε στη διάθεση των καντονιών που έχουν ανάγκη από βοήθεια για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού και της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία. Αν και στο πρώτο «κύμα» της πανδημίας η Ελβετία είχε μείνει σχεδόν ανεπηρέαστη, την Τρίτη κατέγραψε 10.000 σε ένα 24ωρο, ωστόσο έχει επιβληθεί καραντίνα σε τοπικό επίπεδο.
Τον ευρωπαϊκό δρόμο φαίνεται πως ακολουθεί σταδιακά η Σουηδία, που μέχρι στιγμής έχει αποφασίσει να μη λάβει δραστικά μέτρα για την αναχαίτιση του ιού.
Ο πρωθυπουργός Στέφαν Λέβεν, ο οποίος αυτοαπομονώθηκε καθώς περιλαμβάνεται σε έμμεσες επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος, ανακοίνωσε αυστηρότερες συστάσεις προς τους πολίτες, προειδοποιώντας πως η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στις ΜΕΘ. «Η ανάπαυλα του καλοκαιριού τελείωσε», σημείωσε.
Η Σουηδία έχει περιορίσει τις συναθροίσεις σε οχτώ άτομα (μέτρο-χάδι) σε σχέση με τους περιορισμούς στην Ευρώπη, ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες η ρητορική της πολιτικής ηγεσίας και της επιστημονικής ομάδας έχει σκληρύνει, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων αυξάνεται συνεχώς.
Από την έντυπη έκδοση