Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ένα ολόκληρο δίκτυο με fake accounts σε πολλά κοινωνικά δίκτυα, ενώ είχαν δημιουργηθεί και προφίλ υποτιθέμενων συγγενών για να ενισχυθεί η αξιοπιστία τους.
«Εγκέφαλος» θεωρείται το Ιράν, το οποίο εικάζεται ότι έστησε το δίκτυο για λογαριασμό της Χαμάς, ώστε η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση να συγκεντρώσει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορεί.
Σύμφωνα με τους Times of Israel χρησιμοποιήθηκε η πρακτική catfish, όπου οι ψεύτικοι λογαριασμοί θα δημιουργούσαν «ένα είδος ρομαντικής σχέσης μέσω αλληλογραφίας, ηχογραφήσεων και βιντεοκλήσεων» με τους στρατιώτες, ζητώντας πληροφορίες για τη Γάζα με το πρόσχημα ότι «ανησυχούν για τις ζωές των αγαπημένων τους».
Η πλειονότητα των ψεύτικων προφίλ εντοπίστηκε στο Instagram και ο αριθμός των θυμάτων υπολογίζεται από εκατοντάδες, έως χιλιάδες.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
IDF: Hamas again tries to ‘catfish’ soldiers with fake women on social media https://t.co/UfYnxeYItk via @timesofisrael
— ✪ ✪ (@donmufasa) February 16, 2020
Έτσι, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ συνεργάζονται με τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να απαγορεύσουν αυτούς τους λογαριασμούς.
Σημειώνεται, ότι η πρακτική catfish έχει χρησιμοποιεί ξανά στο πρόσφατο παρελθόν και για την ακρίβεια στον πόλεμο από της Ουκρανίας και από τις δύο πλευρές. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση φέρεται να έφερε μεγαλύτερο αποτέλεσμα για την ουκρανική πλευρά, παρά για τη ρωσική, σύμφωνα με αναλυτές.
Ειδήσεις σήμερα
Πλοία- νοσοκομεία για τους τραυματισμένους Παλαιστίνιους ζήτησε το Ισραήλ
Bloomberg: Ποιο είναι το μέλλον της Γάζας μετά τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς;
Βίντεο που κόβει την ανάσα: Η στιγμή που βόμβα πέφτει σε σχολείο του ΟΗΕ