Οι χώρες της ΕΕ ετοιμάζονται, έτσι, να βοηθήσουν τις εταιρείες τους να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, εν μέσω του αυξανόμενου κινδύνου να φορολογηθούν επιπλέον λόγω πολέμου. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει επιβάλει πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε περισσότερα από 1.600 ρωσικά φυσικά και νομικά πρόσωπα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Παράλληλα, έχει απαγορεύσει στις ευρωπαϊκές δικηγορικές εταιρείες να παρέχουν εμπορικές υπηρεσίες σε Ρώσους πελάτες.
Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στη Ρωσία: Ποιες έμειναν…πίσω
Περισσότερες από 1.000 ξένες επιχειρήσεις έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Ρωσία μέσα στον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με έναν τρέχοντα απολογισμό που τηρείται από το Πανεπιστήμιο Yale στις ΗΠΑ και ενημερώθηκε τελευταία φορά στις 16 Μαΐου. Ωστόσο, δεκάδες μεγάλες εταιρείες με έδρα την ΕΕ εξακολουθούν να είναι παρούσες στη ρωσική αγορά.
Σε αυτές περιλαμβάνονται ορισμένες από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες (Deutsche Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank International, UniCredit) και ενεργειακές εταιρείες (Engie, OMV και Total).
Περιλαμβάνονται γνωστές μάρκες μόδας, όπως η Armani, η Benetton, η Diesel και η Lacoste. Στη ρωσική αγορά παραμένει παρούσα και η εταιρεία παραγωγής ενεργειακών ποτών Red Bull, η δανέζικη εταιρεία παραγωγής ιατρικού εξοπλισμού Coloplast, η ολλανδική εταιρεία καταναλωτικών αγαθών Philips και η εταιρεία ποτών Heineken, η εσθονική εταιρεία ταξί Bolt, η γαλλική αλυσίδα ξενοδοχείων Accor και η εταιρεία καλλυντικών Clarins, καθώς και η γερμανική εταιρεία μηχανικών Bosch.
Η παραμονή στη Ρωσία έχει κόστος
Τους τελευταίους 12 μήνες, η παραμονή στη Ρωσία ήταν ένα υπολογισμένο στοίχημα του ρίσκου φήμης μίας εταιρείας, έναντι της οικονομικής ανταμοιβής.
Για παράδειγμα, η αξία της μετοχής της αυστριακής Raiffeisen Bank International έχει μειωθεί κατά 40% μετά τον πόλεμο, λόγω της δυσφήμισης της εταιρείας, η οποία αποφάσισε να διατηρήσει την παρουσία της στη Ρωσία. Αλλά την ίδια στιγμή, τα κέρδη από τις ρωσικές δραστηριότητές της σκαρφάλωσαν σε ρεκόρ 2,2 δισ. ευρώ το 2022, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 60% των συνολικών κερδών, σύμφωνα με την ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta.
Η Ρωσία έκανε τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα τον Μάρτιο, λέγοντας ότι οι ξένες επιχειρήσεις έπρεπε να πληρώσουν φόρο 10% επί των περιουσιακών στοιχείων που θα πουλούσαν, αν έφευγαν.
«Δημιουργούμε συνθήκες ώστε … η έξοδος να μην είναι επωφελής για τις ξένες επιχειρήσεις», δήλωσε τότε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ στο τηλεοπτικό κανάλι Russia 24.
Αυξημένο ρίσκο
Αλλά, εξαιτίας αυτού, η επερχόμενη νομοθεσία θα μπορούσε να καταστήσει την παραμονή έναν ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό και ηθικό κίνδυνο από ό,τι πριν.
Μέχρι τώρα, οι περισσότερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δεν πλήρωναν σχεδόν καθόλου φόρους εντός της Ρωσίας για τα κέρδη τους εκεί, λόγω των ευνοϊκών συνθηκών διπλής φορολόγησης. Ωστόσο, επίσης τον Μάρτιο, το υπουργείο Οικονομικών πρότεινε το πάγωμα τέτοιων φορολογικών συμφωνιών με περίπου 40 «μη φιλικές» χώρες που επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία, όπως οι 27 της ΕΕ.
Ο Πούτιν δεν έχει ακόμη εφαρμόσει την πρόταση, αλλά πρόκειται για ένα προεδρικό διάταγμα που θα μπορούσε να εφαρμοστεί από μέρα σε μέρα.
Ο Πούτιν ζήτησε επίσης δημοσίως από την κυβέρνησή του, στις 2 Μαΐου, να «διευκρινίσει» έως τις 20 Μαΐου πώς θα χειριστεί στο μέλλον τις πληρωμές μερισμάτων στους μετόχους από τα «μη φιλικά» έθνη. Και, σύμφωνα με μια ρωσική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας των πληροφοριών, οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επιβολή φόρου έως και 25% στα ρωσικά κέρδη των εταιρειών της ΕΕ, όπως η Armani, η Clarins, η Raiffeisen και οι υπόλοιπες που παρέμειναν στη Ρωσία…
Ειδήσεις σήμερα
Επικίνδυνα παιχνίδια διακινητών στον Έβρο
Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τον ιερέα με τα άσεμνα βίντεο σε ανήλικους
Εκλογές 2023: Ο ρόλος του τουρκικού προξενείου στην εκλογή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φερχάτ