Το Ρολόι, που θεσμοθετήθηκε το 1947, δεν είχε ποτέ ξανά «δείξει» ώρα τόσο κοντά στα μεσάνυχτα, που σηματοδοτούν τον απόλυτο κίνδυνο καταστροφής.
Το Συμβούλιο Επιστήμης και Ασφάλειας Πυρηνικών Επιστημόνων μετακίνησε τους δείκτες προς τα εμπρός, σε μεγάλο βαθμό (αν και όχι αποκλειστικά) λόγω των αυξανόμενων κινδύνων που προκύπτουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Για πρώτη φορά φέτος, η ανακοίνωση για το Ρολόι της Αποκάλυψης μεταδίδεται τόσο στα αγγλικά, όσο και στα ρωσικά και τα ουκρανικά.
NOW – Doomsday Clock has been set to 90 seconds to midnight, the closest it has ever been to annihilation. pic.twitter.com/Zb8QHb1Fql
— Disclose.tv (@disclosetv) January 24, 2023
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να εισέλθει σε μια δεύτερη τρομακτική χρονιά, με τις δύο πλευρές να είναι πεπεισμένες ότι μπορούν να κερδίσουν. Διακυβεύονται η κυριαρχία της Ουκρανίας και οι ευρύτερες ευρωπαϊκές ρυθμίσεις ασφάλειας που ισχύουν σε μεγάλο βαθμό από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Επίσης, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εγείρει βαθιά ερωτήματα σχετικά με το πώς αλληλεπιδρούν τα κράτη, διαβρώνοντας τους κανόνες διεθνούς συμπεριφοράς που προϋποτίθενται, ώστε να δοθούν επιτυχείς απαντήσεις σε μια ποικιλία παγκόσμιων κινδύνων», ανακοίνωσε το Συμβούλιο.
Γερμανία: Συνελήφθη 27χρονη αστυνομικός - Κατηγορείται ότι νάρκωσε και κακοποίησε σεξουαλικά δύο άτομα
«Και το χειρότερο από όλα: Οι απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων υπενθυμίζουν στον κόσμο ότι η κλιμάκωση της σύγκρουσης -από ατύχημα, πρόθεση ή λάθος υπολογισμό- είναι ένας τρομερός κίνδυνος. Η πιθανότητα η σύγκρουση να ξεφύγει από τον έλεγχο οποιουδήποτε παραμένει υψηλή», προειδοποίησαν οι επιστήμονες.
Το «Ρολόι της Αποκάλυψης» είχε μετακινηθεί στα δυόμισι λεπτά το 2017, στη συνέχεια στα δύο λεπτά πριν τα μεσάνυχτα τον Ιανουάριο του 2018, όπου και παρέμεινε για το 2019. Τον Ιανουάριο του 2020, μετακινήθηκε προς τα εμπρός στα 100 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα. Οι δείκτες του ρολογιού παρέμειναν στα 100 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα, τόσο το 2021, όσο και το 2022.
Μία ομάδα συμβούλων, ερευνητών και ειδικών σε θέματα πολιτικής, μαζί με το Συμβούλιο, αξιολογεί ετησίως την κατάσταση του κόσμου για να αποφασίσει εάν οι δείκτες του ρολογιού θα κινηθούν προς τα εμπρός, θα γυρίσουν πίσω ή θα παραμείνουν εκεί που βρίσκονται.
Πέραν του πολέμου στην Ουκρανία και του πυρηνικού κινδύνου, οι επιστήμονες συνυπολογίζουν τον κίνδυνο που συνιστούν οι βιολογικές απειλές (όπως π.χ. ο κορονοϊός και άλλες ασθένειες), η κλιματική αλλαγή και η κακή χρήση άλλων τεχνολογιών. Οι κίνδυνοι που λαμβάνονται υπόψη από το Συμβούλιο αποτελούν απόρροια της ανθρώπινης δραστηριότητας και, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, «είναι στο χέρι της ανθρωπότητας το να τους θέσει ξανά υπό έλεγχο».
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Οι πίνακες με τα νέα ποσά από 35 ως 40 έτη για 13 Ταμεία
Νίκος Ξανθόπουλος: Το τελευταίο «Αντίο» στο παιδί του λαού