«Όλες οι ενημερώσεις, κάθε μορφή ενημέρωσης, όλες οι ανταλλαγές δεδομένων, όλες οι δραστηριότητες επιθεώρησης, γενικά κάθε είδους εργασία βάσει της συμφωνίας αναστέλλονται, δεν θα πραγματοποιηθούν», δήλωσε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι τα σχέδια της Μόσχας για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία θα αναγκάσουν το ΝΑΤΟ να καταλάβει και να αξιολογήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.
Πυρηνικά: Ανησυχία και καταδίκη από τη Δύση για την απόσυρση της Ρωσίας από τη «New START»
Δεκάδες χώρες της Δύσης, μεταξύ τους και οι ΗΠΑ, είχαν εκφράσει στα τέλη του Φλεβάρη την ανησυχία τους για την απόσυρση της Ρωσίας από την συνθήκη «New START» για τον έλεγχο των πυρηνικών.
Μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας, η Γαλλία κάλεσε τη χώρα να «επιδείξει υπευθυνότητα και να αναθεωρήσει το συντομότερο δυνατόν», υπενθυμίζοντας ότι η «συνθήκη συνιστά ένα βασικό εργαλείο της διεθνούς αρχιτεκτονικής ελέγχου των πυρηνικών όπλων και της στρατηγικής σταθερότητας».
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι η απόφαση του Πούτιν να αποσυρθεί η Ρωσία από τη συνθήκη New START για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, υποβιβάζει τις προσπάθειες αποπυρηνικοποίησης.
Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε «πολύ απογοητευτική και ανεύθυνη» την απόφαση της Ρωσία για τη New START, διαβεβαιώνοντας ότι η Ουάσιγκτον παρέμενε «έτοιμη να συζητήσει» με τη Μόσχα το θέμα των στρατηγικών πυρηνικών όπλων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο, από μεριάς του, για ένα «μεγάλο λάθος του Πούτιν», αν και υπογράμμισε ότι δεν ανησυχούσε πως ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά.