Μετά τους χαρακτηρισμούς «χασάπης» και «ναζί» για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, η Αγκυρα προχώρησε χθες στο πρώτο σημαντικό μέτρο κατά του Ισραήλ μετά από ένα εξάμηνο, σημειώνουν αναλυτές.
Το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε «σε μια πρώτη κίνηση και με άμεση εφαρμογή από σήμερα (Τρίτη)» την επιβολή εμπάργκο στην εξαγωγή 54 προϊόντων προς το Ισραήλ, κυρίως μεταλλευμάτων, κατασκευαστικών υλικών, λιπασμάτων και καυσίμων αεροπλάνων , ώσπου να υπάρξει εκεχειρία στη Γάζα.
«Το μέτρο θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου το Ισραήλ, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, κηρύξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτρέψει την επαρκή και αδιάλειπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας» σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Τη Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, είχε καταγγείλει την άρνηση του Ισραήλ σε αίτημα της Τουρκίας να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα από αέρος με τουρκικά αεροσκάφη που θα κάνουν ρίψεις, όπως κάνει επί μήνες η Ιορδανία.
Ο Ισραηλινός ομόλογός του Ισραελ Κατζ απάντησε λακωνικά χθες πως το Ισραήλ θα απαντήσει στη «μονομερή παραβίαση» των εμπορικών συμφωνιών με την Τουρκία, επιβάλλοντας αντίστοιχους εμπορικούς περιορισμούς. «Ο Τούρκος πρόεδρος θυσιάζει και πάλι τα οικονομικά συμφέροντα του λαού της Τουρκίας για να υποστηρίξει την Χαμάς» είπε ο Κατζ.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Ο Τούρκος πρόεδρος υιοθετεί πιο σκληρή γραμμή λόγω της κατάρρευσης του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του Μαρτίου, σύμφωνα με παροικούντες την Αγκυρα. Πολλοί ψηφοφόροι πιστεύεται πως τιμώρησαν το ΑΚΡ εκτός από την ακρίβεια και για το Μεσανατολικό, γιατί εκτός από τους λεονταρισμούς τόσους μήνες περίμεναν πιο αποφασιστική στάση για όσα συμβαίνουν στη Γάζα. Κόμματα της αντιπολίτευσης που υποσχέθηκαν σκληρότερες κυρώσεις εναντίον του Ισραήλ, κατέγραψαν σημαντικά κέρδη.
Από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου έκλεισε το κεφάλαιο εξομάλυνσης των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων που είχε ανοίξει το 2022. Τον Νοέμβριο ο Ερντογάν ανακάλεσε τον πρέσβη της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ, αλλά δήλωνε πως πλήρης ρήξη σχέσεων με το Ισραήλ είναι αδύνατη. Στην πολιτική δεν υπάρχει αδύνατο, σχολιάζουν πολλοί.
Παρά τις αυξανόμενες πιέσεις που δέχεται εντός κι εκτός- ακόμη και από τις ΗΠΑ πλέον ανοικτά τελευταία- για κατάπαυση του πυρός, για την απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα και μια ανάσα για 2,5 εκατομμύρια πολιορκημένους Παλαιστινίους, ο Ισραηλινός ηγέτης εμφανίστηκε χθες αμετακίνητος.
«Το Ισραήλ θα τελειώσει με την εξάλειψη της Χαμάς και στη Ράφα (στη μεθόριο με την Αίγυπτο) και δεν υπάρχει καμία δύναμη στον κόσμο που θα μας σταματήσει» δήλωσε.
Λίγο νωρίτερα η Ουάσιγκτον επαναλάμβανε πως χερσαία επίθεση στην πυκνοκατοικημένη πόλη θα πλήξει και την ασφάλεια του Ισραήλ.
Καθώς οι συνομιλίες στο Κάιρο για επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας συνεχίζονται χωρίς αχτίδα φωτός στον ορίζοντα, σε κοινό άρθρο στην «Washington Post» ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν και ο μονάρχης της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ καλούν για «εκεχειρία τώρα» και ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 για ειρήνη και ασφάλεια για όλους στη Μέση Ανατολή.
Ειδήσεις σήμερα
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δράση συμμορίας που εμπλέκεται σε 31 ληστείες και διαρρήξεις
Μπάιντεν: «Λάθος» ο τρόπος που διεξάγονται οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
Σε ψηφοφορία σήμερα στην Ευρωβουλή το νέο πλαίσιο για μετανάστευση και άσυλο