Ο πρόεδρος Μακρόν είναι ανήσυχος, ιδίως για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που θα είναι αντιμέτωπος με τη Λεπέν, όπως όλα δείχνουν. Οι δημοσκόποι καθησυχάζουν ότι θα είναι πρώτος αύριο το βράδυ – που θα διεξαχθεί ο α’ γύρος των εκλογών. Γεγονός είναι, πάντως, ότι από εκεί που περίμενε ο ίδιος -και οι περισσότεροι του στενού του κύκλου και στην Ευρώπη- έναν εκλογικό περίπατο και μια χαλαρή διαδικασία, ξαφνικά οι γαλλικές προεδρικές εκλογές μετατράπηκαν σε κρίσιμη αναμέτρηση. Οι αναλυτές επιρρίπτουν ευθύνες στον ίδιο τον Μακρόν για την άνοδο της Λεπέν, καθώς υποστηρίζουν ότι δεν έκανε «κανονική» προεκλογική εκστρατεία, αφήνοντας την εθνο-λαϊκίστρια αντίπαλό του να «αλωνίζει» σε όλη τη γαλλική επαρχία. Ο Εμανουέλ Μακρόν έριξε το βάρος της πολιτικής του δραστηριότητας στις ευρωπαϊκές και διεθνείς επαφές για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μίλησε πολλές φορές με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν για να τον πείσει να τερματίσει την επίθεση, ενώ είχε αλλεπάλληλες συνομιλίες με ηγέτες για τον πόλεμο και τα ενεργειακά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εξ αιτίας του. Καθυστερημένα ασχολήθηκε με τη δική του προεκλογική εκστρατεία, για να ανακαλύψει πως ο ρόλος της Γαλλίας ως διεθνούς μεσολαβητή δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιλογή των Γάλλων ψηφοφόρων -παρά το γεγονός ότι οι πολίτες επικροτούσαν τις κινήσεις του στην ουκρανική κρίση.
Ο πρόεδρος Μακρόν ανακάλυψε πόσο είχαν ενοχληθεί ορισμένοι ψηφοφόροι όταν πήγε στο χωριό Σπεζέ της Βρετάνης. Κάποιοι τον ρώτησαν αν συμπαθεί τον Πούτιν – αφού μιλάει τόσο συχνά μαζί του! Εκείνος, έκπληκτος στην αρχή, προσπάθησε να εξηγήσει στους ενοχλημένους ψηφοφόρους πόσα διακυβεύονται στην ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία από αυτόν τον πόλεμο, ενώ τόνισε πως άλλοι είναι εκείνοι που έχουν χρηματοδοτηθεί από τον Πούτιν – εννοώντας, φυσικά, τη Μαρίν Λεπέν, που μέχρι πρότινος διατυμπάνιζε τη φιλία της με το Κρεμλίνο, αλλά μετά τη ρωσική εισβολή έπαψε να αναφέρεται στο ζήτημα.
Πολλοί ψηφοφόροι δηλώνουν απογοητευμένοι γενικά από την πολιτική κατάσταση και τους υποψηφίους και τονίζουν ότι δεν θα ψηφίσουν. Σύμφωνα με τις δημοσκοπικές εταιρίες, υπάρχει κίνδυνος για υψηλό ποσοστό αποχής, πάνω από το 30%.
«Ο κίνδυνος είναι πιο μεγάλος από ποτέ», προειδοποιούσε χθες στο πρωτοσέλιδό της η γαλλική εφημερίδα «Libération», κάτω από τη φωτογραφία της Μαρίν Λεπέν. «Υπάρχει πραγματική ανησυχία αυτή τη φορά», δηλώνει και ο βουλευτής του κυβερνώντος LREM (του κόμματος Μακρόν) Ερβέ Μπερβίλ: «Κοιτάξτε τι συνέβη τα έξι τελευταία χρόνια. Το Brexit, η προεδρία Τραμπ…», τονίζει, θέλοντας να κινητοποιήσει τους αναποφάσιστους και τους αδιάφορους για την εκλογική διαδικασία. Η Λεπέν μοιάζει να έχει πείσει αρκετούς Γάλλους με τη «νέα εμφάνισή της» ως πολιτικού που ενδιαφέρεται κυρίως για τους Γάλλους πολίτες («πρώτα η Γαλλία», κατά τα πρότυπα Τραμπ).Το κόμμα της
«Εθνικός Συναγερμός» εμφανίζεται πλέον ως ευρωσκεπτικιστικό και αντιμεταναστευτικό, αλλά έχει αφήσει τις ακροδεξιές κορόνες, εστιάζοντας στα προβλήματα του μέσου πολίτη. Η Λεπέν επικέντρωσε τις προεκλογικές ομιλίες της στις αυξήσεις πολλών καθημερινών αγαθών, επιρρίπτοντας την ευθύνη στο Μακρόν, χωρίς καν να αναφερθεί στις αιτίες της οικονομικής κρίσης και στον πόλεμο. Αντίθετα, ο υποψήφιος Ερίκ Ζεμούρ ακολούθησε την πεπατημένη ακροδεξιά ρητορική που τον έβλαψε, προς όφελος της Λεπέν, η οποία από το 16% έφθασε στο 22% μέσα σε ένα μήνα. «Εχει εξελιχθεί, μαθαίνει από τα λάθη της», έλεγαν πολίτες της Βρετάνης στο BBC, που το 2017 είχαν ψηφίσει τον Εμανουέλ Μακρόν.
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ (για α’ γύρο)
Εμανουέλ Μακρόν (Δημοκρατία Εμπρός-LREM): 26%
Μαρίν Λεπέν (Εθνικός Συναγερμός): 22%
Ζαν Λικ Μελανσόν (Ανυπότακτη Γαλλία): 16,%
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Ερικ Ζεμούρ (ακροδεξιός): 10%
Βαλερί Πεκρές (Ρεπουμπλικανοί): 9%
Γιανίκ Ζαντό (Οικολόγοι): 5%
Aν Ινταλγκό (Σοσιαλιστικό Κόμμα): 2%
Ειδήσεις σήμερα
Πάτρα: Πραγματοποιήθηκε η ανάσυρση του τάμπλετ από τον τάφο της Τζωρτζίνας
Φορολογικές δηλώσεις 2022: 9+1 μυστικά για πιο… λάιτ εκκαθαριστικά
Νέα Σμύρνη: Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της φρίκης που έζησε η ανήλικη στα χέρια του πατέρα της
Δώρο Πάσχα 2022: Πότε καταβάλλεται φέτος και πώς υπολογίζεται