Το μέτρο, με ισχύ για 30 ημέρες, επιτρέπει την επέμβαση των ένοπλων δυνάμεων για την επιβολή της τάξης και προβλέπει την αναστολή συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένων των ελευθεριών της κυκλοφορίας των προσώπων, της συνάθροισης και το απαραβίαστο της ιδιωτικής κατοικίας. Διάταγμα που το περιλαμβάνει δημοσιεύθηκε το βράδυ του Σαββάτου (τοπική ώρα· το πρωί της Κυριακής ώρα Ελλάδας) στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Πέραν της πρωτεύουσας, το μέτρο αφορά τους νομούς Κούσκο και Πούνο (νότια) και το λιμάνι Καγιάο, σε μικρή απόσταση από τη Λίμα.
Πάνω από 100 δρόμοι είχαν αποκλειστεί από διαδηλωτές χθες Σάββατο, κυρίως στον νότο, επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας, καθώς και γύρω από την πρωτεύουσα.
Οι αρχές μολαταύτα άνοιξαν ξανά χθες το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης Κούσκο, σημαντικό για τον τομέα του τουρισμού του Περού, καθώς είναι το πλησιέστερο στον αρχαιολογικό χώρο Μάτσου Πίτσου.
Οι διαδηλώσεις στη χώρα των Άνδεων ξέσπασαν μετά την παύση, τη σύλληψη και την προφυλάκιση την 7η Δεκεμβρίου του πρώην προέδρου της αριστεράς Πέδρο Καστίγιο, που κατηγορήθηκε για «πραξικόπημα» όταν αποπειράθηκε να διαλύσει το Κογκρέσο, ενώ το σώμα ετοιμαζόταν να τον αποπέμψει από το αξίωμα.
Η Ντίνα Μπολουάρτε, η αντιπρόεδρός του ως εκείνη την ημέρα, εκλεγμένη με το ίδιο κόμμα, τον διαδέχθηκε, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Οι διαδηλωτές, που τη χαρακτηρίζουν «προδότρια», απαιτούν να εγκαταλείψει την εξουσία, να κλείσει το κοινοβούλιο και να διεξαχθούν άμεσα προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.
Όμως η κυρία Μπολουάρτε επιμένει ως αυτό το στάδιο πως δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί.