Ενώ η ΕΕ έχει συγκρουστεί με την Κίνα για σειρά θεμάτων, από τις σχέσεις με τη Ρωσία έως τις καταγγελίες περί παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα τελευταία χρόνια, το Πεκίνο παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ.
«Είναι σημαντικό η Κίνα και η ΕΕ να τηρήσουν το πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, να ξεπεράσουν τα προβλήματα και τις δυσκολίες και να επικεντρωθούν στη συναίνεση και τη συνεργασία», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ.
«Η Κίνα είναι έτοιμη να εργαστεί με την ΕΕ και να αντιμετωπίσει την επίσκεψη αυτή ως ευκαιρία για να αξιοποιήσει περαιτέρω τη δυνατότητα αντιμετώπισης των παγκόσμιων προκλήσεων και να παράσχει περισσότερη σταθερότητα και θετική ενέργεια σε έναν κόσμο γεμάτο αβεβαιότητες», πρόσθεσε.
Η φον ντερ Λάιεν θα συναντήσει τον Μακρόν για γεύμα εργασίας σήμερα προκειμένου να συζητήσουν θέματα όπως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο ενεργειακός τομέας και οι προετοιμασίες για τα ταξίδια τους στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της κοινής τους συνάντησης με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι ο Σι Τζινπίνγκ θα έχει συνομιλίες με τον Μάκρον προκειμένου να χαράξουν μια πορεία για τις διμερείς σχέσεις, να εμβαθύνθουν τη συνεργασία και να ανταλλάξουν απόψεις σε σημαντικά ζητήματα.
Politico: «Ο Μακρόν θέλει να γοητεύσει τους Κινέζους, μετά την αποτυχία του με τον Πούτιν»
«Οι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον εύχονται καλή τύχη στον Εμανουέλ Μακρόν, που θέλει να προσελκύσει το Πεκίνο μακριά από την Μόσχα», γράφει σήμερα (3/4) το Politico, καθώς η Ουάσιγκτον φέρεται να έχει αμφιβολίες για τις προσπάθειες του Μακρόν να επικοινωνήσει με τον Σι Τζινπίνγκ, ενόψει του ταξιδιού του αυτή την εβδομάδα.
Η Γαλλία ελπίζει να αποτρέψει τον ηγέτη της Κίνας Σι Τζινπίνγκ από το να προσεγγίσει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και θέλει οι Κινέζοι αντ’ αυτού να διαδραματίσουν μεσολαβητικό ρόλο για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, δεν είναι σαφές τι δύναμη έχει ο Μακρόν — και το φόντο του τριήμερου ταξιδιού του που ξεκινάει αύριο Τρίτη (4/4) δεν είναι εύκολο. Η Ευρώπη εξακολουθεί να νιώθει τον αντίκτυπο της διακοπής των εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία και οι γεωπολιτικές εντάσεις κλιμακώνονται μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Ο Γάλλος πρόεδρος θέλει να παίξει ένα πιο «προσωπικό χαρτί» με τον Κινέζο ομόλογό του, αφού άσκησε σφοδρή κριτική για ώρες άκαρπων τηλεφωνικών συνομιλιών με τον Πούτιν πέρυσι – μια προσπάθεια που απέτυχε να σταματήσει την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Μακρόν αναμένεται να περάσει αρκετές ώρες σε συζητήσεις με τον Σι και το ταξίδι περιλαμβάνει μια επίσκεψη σε μια πόλη που έχει προσωπική αξία για τον Κινέζο πρόεδρο.
Ο Τραμπ επέλεξε την Τάλσι Γκάμπαρντ για διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών
«Μπορείτε να μετρήσετε με το ένα χέρι τον αριθμό των παγκόσμιων ηγετών που θα μπορούσαν να έχουν μια εις βάθος συζήτηση με τον Σι», είπε ένας σύμβουλος των Ηλυσίων που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος. Αλλά ενώ οι προσδοκίες στη Γαλλία για μια σημαντική πρόοδο είναι μέτριες, η άποψη μεταξύ άλλων δυτικών αξιωματούχων είναι ακόμη πιο ζοφερή.
Δεδομένων των αποτυχημένων προσπαθειών του Μακρόν να παίξει κεντρικό ρόλο στην επίλυση συγκρούσεων, όπως η διακοπή του πολέμου στην Ουκρανία ή η διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν, υπάρχουν αμφιβολίες στις ΗΠΑ και αλλού ότι αυτό το ταξίδι θα αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα.
Eλάχιστες προσδοκίες απο τον Λευκό Οίκο
Ο Λευκός Οίκος έχει ελάχιστες προσδοκίες ότι ο Μακρόν θα καταφέρει κάτι, σύμφωνα με τρεις κυβερνητικούς αξιωματούχους που δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να μιλούν δημόσια. Ο Σι είναι απίθανο να ενεργήσει σύμφωνα με τα αιτήματα του Μακρόν ή να περιορίσει οποιαδήποτε από τις δυναμικές κινήσεις της Κίνας στον Ειρηνικό, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Οι βοηθοί του Λευκού Οίκου υπενθύμισαν με θλίψη τις αποτυχημένες προσπάθειες του Μακρόν να παρουσιαστεί ως «ειρηνοποιός» με τον Πούτιν την παραμονή της εισβολής πριν από περισσότερο από ένα χρόνο και αναμένουν τα ίδια αυτή τη φορά.
Υπάρχει επίσης ανησυχία στην κυβέρνηση Μπάιντεν για τις σχέσεις της Γαλλίας με την Κίνα σε μια εποχή που οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, παρόλο που ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει το ταξίδι, δήλωσαν οι τρεις αξιωματούχοι. Δεν υπάρχει κακή διάθεση απέναντι στις προσπάθειες του Μακρόν στο Πεκίνο, τόνισαν. Αλλά αυτό που μπορεί να περιπλέξει περαιτέρω τις προσπάθειες του Μακρόν είναι μια αναδυόμενη κόντρα μεταξύ της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ταξιδεύει με τον πρόεδρο, και των Κινέζων.
Σε μια ομιλία υψηλού προφίλ για τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας την Πέμπτη, η φον ντερ Λάιεν προέτρεψε τις χώρες της ΕΕ να «αποβάλουν τον κίνδυνο» από την υπερβολική εξάρτηση από την Κίνα. Υπονόησε επίσης ότι η ΕΕ θα μπορούσε να τερματίσει την επιδίωξη μιας εμπορικής συμφωνίας ορόσημο με την Κίνα, η οποία συνάφθηκε το 2020 αλλά στη συνέχεια σταμάτησε. Τα σχόλιά της προκάλεσαν ταχεία αντίδραση από Κινέζους διπλωμάτες. Ο Φου Κονγκ, πρεσβευτής της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι «λίγο απογοητευμένος».
«Αυτή η ομιλία περιείχε πολλές παραποιήσεις και παρερμηνείες των κινεζικών πολιτικών και των κινεζικών θέσεων», είπε ο Φου στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CGTN. Η επίσκεψη των Ευρωπαίων θα εξεταστεί επίσης από τη σκοπιά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεδομένου του αυταρχικού άξονα της Κίνας και των φερόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρη τη χώρα.
Ειδήσεις σήμερα
Πέθανε σε ηλικία 81 ετών η τραγουδίστρια Ρένα Κουμιώτη