Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως προετοιμάζεται για μια εκτεταμένη εκστρατεία στη Γάζα και για «την εφαρμογή ευρέως φάσματος επιθετικών σχεδίων που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη επίθεση από αέρα, θάλασσα και ξηρά».
«Τάγματα και στρατιώτες του ισραηλινού στρατού αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα και είναι έτοιμοι να αυξήσουν την ετοιμότητα για τα επόμενα στάδια του πολέμου, με έμφαση σε μια σημαντική χερσαία επιχείρηση», ανέφερε η ανακοίνωση.
Ήδη δίνονται στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την προετοιμασία των ισραηλινών.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, προανήγγειλε την επιχείρηση κατά την επίσκεψή του σε στρατιώτες έξω από τη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας πως «Το επόμενο στάδιο έρχεται».
עם הלוחמים שלנו בעוטף עזה, בקו החזית. כולנו מוכנים.
(צילום: אבי אוחיון, לע״מ) pic.twitter.com/TiGzHcWhPK
— Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו (@netanyahu) October 14, 2023
Σημειώνεται πως το Ισραήλ είχε δώσει τελεσίγραφο για την εκκένωση της Γάζας, το οποίος έληξε στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου.
Η σχεδιαζόμενη επίθεση του Ισραήλ έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ιραν, το οποίο προειδοποίησε με γενικευμένη κρίση αν συμβεί.
Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ φοβούνται το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου στα σύνορα με τον Λίβανο εάν η Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από το Ιράν, αποφασίσει να παρέμβει στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.
Πόλεμος στο Ισραήλ: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής για τη Μέση Ανατολή
Έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συγκαλεί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην επιστολή πρόσκλησης προς τους 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, η τηλεδιάσκεψη κορυφής θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Οκτωβρίου στις 5:30 μ.μ. (ώρα Βεγλίου σ.σ.).
«Είναι υψίστης σημασίας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με τις Συνθήκες και τις αξίες μας, να καθορίσει την κοινή μας θέση και να καθορίσει μια σαφή ενιαία πορεία δράσης που να αντανακλά την πολυπλοκότητα της εξελισσόμενης κατάστασης» σημειώνει ο Σαρλ Μισέλ.
Τονίζει ότι «οι βίαιες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ το περασμένο Σάββατο είχαν ως αποτέλεσμα την τραγική απώλεια περισσότερων των χιλίων αθώων Ισραηλινών πολιτών. Οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και χωρίς καμία προϋπόθεση. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον τρόμο».
«Στεκόμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τον λαό του Ισραήλ και τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, ιδίως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» συμπληρώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Υπογραμμίζει παράλληλα ότι «οι τραγικές σκηνές που εκτυλίσσονται στη Λωρίδα της Γάζας ως αποτέλεσμα της πολιορκίας και της έλλειψης βασικών αναγκών σε συνδυασμό με τις καταστροφές που προκάλεσαν οι σημαντικοί βομβαρδισμοί, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στη διεθνή κοινότητα», προσθέτοντας ότι «αυτή η σύγκρουση έχει πολλές συνέπειες, μεταξύ άλλων και για εμάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο κ. Μισέλ επισημαίνει ότι «η Ένωση ήταν πάντα και πρέπει πάντα να είναι σταθερός υπέρμαχος της ειρήνης και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, όπως στην περίπτωση του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η Ένωση πρέπει να εργαστεί για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την αποφυγή περιφερειακής κλιμάκωσης της σύγκρουσης και τυχόν παραβιάσεων του ανθρωπιστικού δικαίου».
Ααναφέρει επίσης ότι «η ισχυρή δέσμευση με τους περιφερειακούς παράγοντες είναι καίριας σημασίας, καθώς αυτοί επηρεάζονται περισσότερο από τη σύγκρουση και μπορούν να διαδραματίσουν αποτελεσματικό ρόλο. Δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπουμε τη σημασία της αναζήτησης μιας διαρκούς και βιώσιμης ειρήνης που βασίζεται σε μια λύση δύο κρατών μέσω ανανεωμένων προσπαθειών στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή».
«Η σύγκρουση θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για την ασφάλεια των κοινωνιών μας. Αν δεν είμαστε προσεκτικοί, έχει τη δυνατότητα να επιδεινώσει τις εντάσεις μεταξύ των κοινοτήτων και να τροφοδοτήσει τον εξτρεμισμό» συμπληρώνει.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταλήγει τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μετανάστευσης και μετακινήσεων μεγάλου αριθμού ατόμων σε γειτονικές χώρες που έχουν ήδη σημαντικό αριθμό προσφύγων στο έδαφός τους. «Εάν δεν αντιμετωπιστεί προσεκτικά, υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω μεταναστευτικών κυμάτων προς την Ευρώπη. Είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις προκλήσεις μαζί. Η ενότητά μας είναι η δύναμή μας».
Πόλεμος στο Ισραήλ: Μπαράζ από ρουκέτες στο Τελ Αβίβ, ήχησαν οι σειρήνες
Σειρήνες ήχησαν περίπου στις 9 το βράδυ του Σαββάτου (14/10) στο Τελ Αβίβ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ξαφνικά η ισραηλινή πόλη τέθηκε σε συναγερμό μετά από πολλές εκρήξεις που ακούστηκαν και οι πολίτες αναγκάστηκαν να σπεύσουν σε καταφύγια.
Όπως αναφέρουν και διεθνή ΜΜΕ, η αμυντική αεράμυνα ήταν αυτή που εξουδετέρωσε μια δέσμη από ρουκέτες πιθανότατα προερχόμενα από δυνάμεις της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας.
Το γνωστό ως «Iron Dome» κατάφερε να αποτρέψει ένα ακόμη πυραυλικό χτύπημα στην καρδιά του Ισραήλ και ενώ οι σειρήνες σταμάτησαν να ηχούν, η πόλη παραμένει σε έκτακτη σε έκτακτη κατάσταση.
Ισραηλινά MME ανέφεραν επίσης ότι ήχησαν και οι σειρήνες για επίθεση με ρουκέτες και στο Ασκελόν.
Πόλεμος στο Ισραήλ: Εννέα όμηροι σκοτώθηκαν στη Γάζα το τελευταίο 24ωρο
Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι εννέα αιχμάλωτοι, μεταξύ των οποίων και τέσσερις αλλοδαποί, σκοτώθηκαν λόγω των ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών στη Γάζα το τελευταίο 24ωρο.
Στην ανακοίνωση που ανάρτησαν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κασάμ στο Telegram υποστηρίζει ότι οι όμηροι σκοτώθηκαν «λόγω των σιωνιστικών βομβαρδισμών στις περιοχές όπου έμεναν».
Πύραυλοι εκτοξεύτηκαν εναντίον ενός ισραηλινού φυλακίου στον νότιο Λίβανο
Πύραυλοι εκτοξεύτηκαν σήμερα εναντίον ενός φυλακίου του ισραηλινού στρατού στα σύνορα με τον νοτιοανατολικό Λίβανο, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο έναν μάρτυρα από την περιοχή αυτή.
Η ίδια πηγή έκανε λόγο για σφοδρό βομβαρδισμό από την πλευρά του Ισραήλ και ότι ακούγονται πυρά.
Πόλεμος στο Ισραήλ: Αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα
Αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν σήμερα στη χερσόνησο του Σινά, όπου τα εφόδια θα φυλαχθούν μέχρι να καταστεί δυνατή η ασφαλής μεταφορά τους στη Γάζα, ανέφεραν ένα στέλεχος της Ερυθράς Ημισελήνου και ένας εθελοντής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυκλοφορία διακόπηκε για πολλές ημέρες λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών στην πλευρά του παλαιστινιακού θύλακα. Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας ενισχύουν την ασφάλεια της διάβασης και μεταξύ άλλων μετακινούν τα τσιμεντένια φράγματα και οι πληροφορίες ότι την κλείνουν είναι αναληθείς, είπε μια πηγή των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου.
Δύο πτήσεις, μία εκ των οποίων από την Τουρκία, έφτασαν νωρίτερα στο αεροδρόμιο της πόλης Αλ Αρίς του Σινά, που απέχει 45 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Συνολικά αυτήν την εβδομάδα έχουν φτάσει στο Σινά τουλάχιστον πέντε αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια για τους κατοίκους της Γάζας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι ένα αεροσκάφος με φάρμακα και άλλο ιατρικό υλικό προσγειώθηκε στην Αλ Αρίς. «Κάθε ώρα που τα εφόδια αυτά παραμένουν στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων, περισσότερα κορίτσια και αγόρια, γυναίκες και άνδρες, ειδικά οι πιο ευάλωτοι, θα πεθάνουν», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Τα υλικά αυτά μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 300.000 ανθρώπων και περιλαμβάνουν φάρμακα για 1.200 τραυματίες και 1.500 καρδιοπαθείς, υπερτασικούς, διαβητικούς, διευκρίνισε ο Οργανισμός.
Στην Αίγυπτο υπάρχει ανησυχία για την πιθανότητα να εκτοπιστούν οι κάτοικοι της Γάζας λόγω της πολιορκίας του θύλακα και των ισραηλινών βομβαρδισμών. Όπως και άλλες αραβικές χώρες, η Αίγυπτος λέει ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να παραμείνουν στη γη τους και εργάζεται για να διασφαλίσει την παράδοση της βοήθειας εντός της Λωρίδας της Γάζας.
Ειδήσεις σήμερα
Κύπρος: Πενθεί η Πάφος – Νεκρό το εξάχρονο αγοράκι που έπαιζε στην πισίνα