Άμαχοι «λεηλατούν τις βάσεις της Χαμάς» και «δεν πιστεύουν πια την κυβέρνηση (σ.σ. της Χαμάς)» που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα ο οποίος σφυροκοπείται αδιάκοπα από το Ισραήλ, ανέφερε ο Γκάλαντ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε από πολλά τηλεοπτικά κανάλια.
Προς επίρρωση των δηλώσεων του Γκάλαντ, ο στρατός του Ισραήλ επελαύνει μέσα στην πόλη, καταλαμβάνοντας και καταστρέφοντας από άκρη σε άκρη τις βάσεις και τις δομές της Χαμάς.
Λίγο πριν από τις δηλώσεις του Γκάλαντ, ισραηλινοί στρατιώτες εδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες στις οποίες φαίνονται να έχουν καταλάβει το λεγόμενο «κοινοβούλιο της Χαμάς» στην πόλη της Γάζας και ύψωσαν την ισραηλινή σημαία.
Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Χαμάς δίνει 70 ομήρους για 5θήμερη κατάπαυση πυρός
Ίσως και ως ένδειξη της δύσκολης θέσης στην οποία έχει περιέλθει, η Χαμάς ανακοίνωσε χθες στην ομάδα των μεσολαβητών είναι έτοιμη να απελευθερώσει έως και 70 γυναίκες και παιδιά που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, εφόσον κηρυχθεί πενθήμερη εκεχειρία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ.
Η εκεχειρία θα πρέπει να περιλαμβάνει την κατάπαυση του πυρός και να επιτραπεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας παντού στη Λωρίδα της Γάζας, πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι μια Ισραηλινή στρατιωτίνα που ήταν μεταξύ των ομήρων σκοτώθηκε στις 9 Νοεμβρίου από ισραηλινό βομβαρδισμό.
Πόλεμος στο Ισραήλ: Επιβεβαιώνει ο ισραηλινός στρατός
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε σήμερα την ταυτότητα στρατιωτίνας ομήρου της Χαμάς, μετά τη δημοσιοποίηση από τον ένοπλο βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος βίντεο που εικονίζει τη νεαρή αιχμάλωτη.
«Είμαστε στο πλευρό της οικογένειας Μαρσιάνο, η κόρη της οποίας, η Νόα, απήχθη βάρβαρα από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα περί τα μεσάνυχτα, επιβεβαιώνοντας έτσι –για πρώτη φορά– την ταυτότητας μιας από τους περίπου 240 ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.
Το βράδυ χθες Δευτέρα, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς, δημοσιοποίησαν βίντεο στο οποίο η στρατιωτίνα διαβάζει μήνυμα στα εβραϊκά, αναφέροντας το όνομα και τον αριθμό στρατιωτικού μητρώου της και ότι είναι κρατούμενη στη Γάζα τέσσερις ημέρες.
Τραγωδία στην Τουρκία: 14μελής οικογένεια ανάμεσα στα θύματα της φωτιάς
«Αντιπρόσωπος του Τσαχάλ (σ.σ. του ισραηλινού στρατού) μετέβη στο σπίτι της οικογένειας (Μαρσιάνο) και την ενημέρωσε για τη δημοσιοποίηση του βίντεο», ανέφεραν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, κατηγορώντας της Χαμάς πως «συνεχίζει να ασκεί ψυχολογική τρομοκρατία και να συμπεριφέρεται με απάνθρωπο τρόπο (δίνοντας στη δημοσιότητα) φωτογραφίες και βίντεο των ομήρων».
«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα (…) για να ξαναφέρουμε τους ομήρους στα σπίτια τους», προσέθεσαν στο κείμενο.
Ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς κατηγόρησε χθες τον ισραηλινό στρατό πως «αργοπορεί και αποφεύγει» να εκπληρώσει τους όρους που τού έθεσε σε διαπραγματεύσεις με μεσολάβηση του Κατάρ. Ακόμη, διαβεβαίωσε πως είναι έτοιμος να προχωρήσει στην απελευθέρωση 70 γυναικών και παιδιών υπό ομηρία στη Λωρίδα της Γάζας σε αντάλλαγμα για την κήρυξη πενθήμερης κατάπαυσης του πυρός και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, με ηχητικό μήνυμα του εκπροσώπου του Αμπού Ουμπέιντα μέσω Telegram.
Πόλεμος στο Ισραήλ: Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώνονται σε συγκρούσεις με τον στρατό του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη
Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με ισραηλινές δυνάμεις στον τομέα της Τουλκαρέμ, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο διευθυντής παλαιστινιακού νοσοκομείου.
Οι πέντε Παλαιστίνιοι, ηλικιών μεταξύ 21 και 29 ετών, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επιχείρησης του στρατού του Ισραήλ στην πόλη και σε καταυλισμό προσφύγων της Τουλκαρέμ, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμίν Χαντέρ, διευθυντής του νοσοκομείου Θάμπετ, όπου διαπιστώθηκαν οι θάνατοί τους.
Αυτόπτες μάρτυρες στον καταυλισμό προσφύγων έκαναν λόγο για σφοδρές συγκρούσεις και ανάπτυξη ισχυρών ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή για να αντιμετωπίσουν νεαρούς.
Ο ισραηλινός στρατός περιορίστηκε να επιβεβαιώσει στο AFP ότι διεξήγαγε επιχείρηση στον τομέα αυτόν της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Δεν έκανε κανένα σχόλιο για τον απολογισμό των θυμάτων.
Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε, επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές, ότι τα τρία από τα θύματα σκοτώθηκαν σε πλήγμα UAV, ενώ τα υπόλοιπα δύο από πυρά στον καταυλισμό προσφύγων, σύμφωνα με το Ρόιτερς.
Την Πέμπτη, οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν 14 θανάτους στην Τζενίν, σε τομέα της βόρειας Δυτικής Όχθης όπου η κατάσταση είναι έκρυθμη· επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη επιδρομή εκεί από το 2005, τη χρονιά που ο ΟΗΕ άρχισε να καταμετρά τους θανάτους σε ισραηλινές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι επιχειρήσεις του αποτελούν αντίδραση στη «μεγάλη αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων» στη Δυτική Όχθη, περιοχή που κατέχει το Ισραήλ από το 1967: κάνει λόγο για «πάνω από 550 απόπειρες επίθεσης από την έναρξη του πολέμου» με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου.
Από το ξέσπασμα του πολέμου, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 180 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη από πυρά ισραηλινών στρατιωτών ή εβραίων εποίκων, κατά τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές.
Η Αίγυπτος χώρα-κλειδί για λύση στο Μεσανατολικό
Στη διάρκεια των τελευταίων είκοσι και πλέον χρόνων, η υπολογίσιμη και ορατή πυρηνική και πυραυλική απειλή από το Ιράν για τα αραβικά κράτη έχει αντικαταστήσει τις ανησυχίες που προέρχονται από την επί δεκαετίες ισραηλινο-παλαιστινιακή διαμάχη, με την περιφερειακή επιρροή της Αιγύπτου να έχει επισκιαστεί από αυτή των αραβικών μοναρχιών του Κόλπου, οι οποίες ασκούν πλέον σημαντική επιρροή όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και σε ευρύτερες γεωγραφικές ζώνες.
Ωστόσο, εν μέρει λόγω του μεγάλου πληθυσμού της, της γεωγραφικής της θέσης ως και του ότι ήταν το πρώτο αραβικό κράτος που υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ (1977-1979 επί προέδρου Ανουάρ Σαντάτ), η Αίγυπτος παρέμεινε και παραμένει χώρα-κλειδί για οποιαδήποτε επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.
Σε σχέση με τον απόηχο του πολέμου του 1948, που ακολούθησε τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, η Αίγυπτος ανέλαβε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας και του πληθυσμού της Παλαιστινίων που διέφυγαν ή εκτοπίστηκαν βίαια από τις μάχες του 1948. Το Κάιρο διοικούσε την περιοχή μέχρι τον Πόλεμο των Εξι Ημερών του Ιουνίου 1967, κατά τον οποίο το Ισραήλ κατέλαβε τη συγκεκριμένη περιοχή από την Αίγυπτο. Το 1982, σε συνδυασμό με την ειρηνευτική συνθήκη Αιγύπτου – Ισραήλ του 1979 με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και την επιστροφή από το Ισραήλ της Χερσονήσου του Σινά στην Αίγυπτο, το Ισραήλ παραχώρησε στο Κάιρο τον έλεγχο της συνοριακής διέλευσης της Ράφα, που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο.
Το 2005, με την Παλαιστινιακή Αρχή (PA) να κυβερνά τη Γάζα, το Ισραήλ αποχώρησε πλήρως από τη Λωρίδα. Ωστόσο, το Ισραήλ διατήρησε αυστηρό έλεγχο στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Λωρίδας και περιόρισε τη μετακίνηση των κατοίκων της Γάζας. Η κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας από τη Χαμάς το 2007 ενίσχυσε το βαθμό της απειλής για την ασφάλεια τόσο στην Αίγυπτο όσο και στο Ισραήλ, με το εβραϊκό κράτος να θεωρεί την κατάκτηση της Γάζας από τη Χαμάς ως οπισθοδρόμηση σε κάθε προοπτική διευθέτησης με διαπραγματεύσεις.
Η Αίγυπτος είδε τη Χαμάς όχι μόνο ως εμπόδιο στη μόνιμη λύση της ισραηλινο-παλαιστινιακής αντιπαράθεσης, αλλά και ως σύμμαχο της οργάνωσης των Αδελφών Μουσουλμάνων, που αντιτάχθηκε στο καθεστώς του τότε προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ.
Ο σημερινός πρόεδρος, Ελ Σίσι, ήρθε στην εξουσία το 2013 με την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, από το στρατό. Επιδιώκοντας περιφερειακή σταθερότητα, οι ηγέτες της Αιγύπτου και άλλων αραβικών κρατών υποστηρίζουν ιδιωτικά την επιλογή που υποστηρίζουν και οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ.
Αναγνωρίζοντας την περιορισμένη επιρροή του να επηρεάζει τις επιχειρήσεις του Ισραήλ, το Κάιρο προσπάθησε να εξισορροπήσει την υποστήριξή του προς τους άμαχους κατοίκους της Γάζας έναντι των συνεπειών της ασφάλειας που επιτρέπουν σε μεγάλο αριθμό κατοίκων της να διαφύγουν στην Αίγυπτο. Το Κάιρο έχει συνεργαστεί με Αμερικανούς, Κατάρ, Ισραηλινούς και άλλους διεθνείς αξιωματούχους για να αυξήσει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του περάσματος της Ράφα.
Οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι επιδιώκουν, σχεδόν με κάθε κόστος, να αποφύγουν το προσφυγικό βάρος που έχουν υποστεί περιφερειακά κράτη όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Τουρκία και άλλα φιλοξενώντας μεγάλους πληθυσμούς προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», κατά τη συνάντησή τους στις 7 Νοεμβρίου, ο Σίσι απέρριψε πρόταση του διευθυντή της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, το Κάιρο να διαχειριστεί προσωρινά την ασφάλεια στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο έως ότου η Παλαιστινιακή Αρχή ετοιμαστεί να αναλάβει.
ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Επιδιώκοντας να τερματίσει τη δική της απομόνωση που ακολούθησε τη συνθήκη ειρήνης του 1979 με το Ισραήλ, η Αίγυπτος υποστήριξε τις Συμφωνίες Ισραήλ-ΟΑΠ του Οσλο το 1993, οι οποίες οδήγησαν στο σχηματισμό της Παλαιστινιακής Αρχής.
Σε κάθε προηγούμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, το Κάιρο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμεσολάβηση των εκεχειριών που τερμάτισαν κάθε έκρηξη βίας. Κατά πάσα πιθανότητα, προκειμένου να διατηρήσει τις παγκόσμιες και περιφερειακές σχέσεις της και να αποφευχθεί η επανάληψη της μάχης Ισραήλ – Χαμάς που σχετίζεται με τις 7 Οκτωβρίου, η Αίγυπτος θα συναινέσει σε έναν σημαντικό ρόλο ασφαλείας στη Γάζα.