Η Αμίτ περιέγραψε στο MEGA τις φρικαλεότητες που σημειώθηκαν το πρωί του Σαββάτου στο μουσικό φεστιβάλ.
«Το Σάββατο το πρωί στις 06:00 ήμουν στο πάρτυ εγώ και ο καλύτερός μου φίλος. Ακούσαμε πυροβολισμούς, είδαμε τις ρουκέτες στον ουρανό και μετά από 15 λεπτά είδαμε να πυροβολούν συνεχώς προς το μέρος μας».
«Ήθελαν να σκοτώσουν όποιον έβλεπαν στο πάρτυ. Κάθε γυναίκα, κάθε παιδί που έβλεπαν», συμπλήρωσε.
Η Αμίτ και ο φίλος της άρχισαν να τρέχουν για να σωθούν. Η ίδια δήλωσε πως βλέποντας πλέον τα βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης νιώθει πως είναι τυχερή που έτρεξε για να σωθεί στο δάσος, όπου και έμειναν εκεί για 9 ώρες, μέχρι να τους βρει η αστυνομία.
«Προσευχηθήκαμε και σωθήκαμε. Ακούγαμε όμως τα ουρλιαχτά των φίλων μου και ανθρώπων που δεν είναι ζωντανοί και κανείς δεν ξέρει τίποτα για αυτούς. Κανείς δεν ξέρει που είναι οι σοροί τους. Ήταν απαίσιο, ήταν εφιάλτης αυτό που ζήσαμε».
Η Αμίτ έχασε τουλάχιστον τρεις φίλους της στο αιματοβαμμένο φεστιβάλ, ενώ ευχή της είναι «όλοι οι φίλοι μου, που δεν ξέρουμε που βρίσκονται, να γυρίσουν ασφαλείς».
Πόλεμος στο Ισραήλ: «Η Χαμάς σχεδίαζε την επίθεση στο Ισραήλ για πάνω από ένα χρόνο»
Η επιχείρηση της Χαμάς στο Ισραήλ σχεδιαζόταν για πάνω από ένα χρόνο, δήλωσαν πηγές στο Sky News.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η επίθεση έγινε σκόπιμα το Σάββατο, που είναι εβραϊκή αργία, για να προκαλέσει τη μέγιστη δυνατή ζημιά. Μάλιστα προειδοποιούν ότι αν ο Νετανιάχου επεκτείνει το μέτωπο θα το κάνει και η Χαμάς, καθώς οι σύμμαχοί της «δεν θα την αφήσουν σε αυτή τη μάχη μόνη της».
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
«Πλημμύρα Αλ-Άκσα»: Γιατί η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ ονομάστηκε έτσι – Ο ρόλος του τεμένους
Αφότου οι μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ και εκτόξευσαν πλήθος ρουκετών, σε μία αιφνιδιαστική επίθεση το πρωί του Σαββάτου, αρχηγός της οργάνωσης ονόμασε την επιχείρηση «Πλημμύρα Αλ-Ακσα», λέγοντας ότι η επίθεση έγινε προς υπεράσπιση του ιερού τεμένους Αλ-Ακσα.
Οι ανακοινώσεις της Χαμάς αναφέρουν το βέτο του Ισραήλ στη Γάζα και τη βία κατά των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ως κίνητρο για την επίθεση, καθώς και την αντίθεση της Χαμάς στην ύπαρξη του εβραϊκού κράτους.
Εξάλλου, η Χαμάς έχει κατηγορήσει το Ισραήλ ότι επέτρεψε σε εβραϊκές ομάδες να βεβηλώσουν το τέμενος, ενώ ισχυρίζεται ότι θέλουν να εγείρουν τον δικό τους ναό στα ερείπια του ιερού του προφήτη Μωάμεθ.
Το Αλ-Άκσα το οποίο φιλοξενεί και τον Θόλο του βράχου μπορεί γεωγραφικά να είναι μακριά από τη Γάζα, αποτελεί όμως μαζί με την Μέκκα και τη Μεδίνα την τριάδα των Αγίων Τόπων κατά τους μωαμεθανούς, με αποτέλεσμα συχνά να γίνεται σημείο ανάφλεξης στη διαμάχη Ισραήλ – Παλαιστίνης.
Σύμφωνα με το Ισλάμ, ο προφήτης Μωάμεθ ανήλθε στον ουρανό από το τζαμί Αλ-Άκσα, το οποίο βρίσκεται επάνω σε ένα λόφο στο κέντρο της Παλιάς Πόλης στην Ιερουσαλήμ.
Το σημείο όπου βρίσκεται το τζαμί είναι επίσης ιερό για τον Ιουδαϊσμό, στο Ναό του Βουνού, τοποθεσία του Πρώτου και του Δεύτερου ναού που περιλάμβανε τα Ιερότερα των Ιερών – την κατοικία του Θεού – δίνοντας στην περιοχή συμβολικό βάρος στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι αναφέρουν την ιστορία τους στον ιερό τόπο, ως απόδειξη της διεκδίκησής τους στην Ιερουσαλήμ.
Ακόμα και στις καλύτερες ημέρες, η ατμόσφαιρα στον ιερό τόπο είναι τεταμένη. Ενώ οι μουσουλμάνοι συχνά προσεύχονται στο τζαμί, ισραηλινές δυνάμεις κάποιες φορές περιορίζουν την πρόσβαση των παλαιστινίων.
Παρόλο που χριστιανοί και εβραίοι μπορούν να επισκεφθούν το τζαμί, δεν επιτρέπεται να προσευχηθούν εκεί. Ιστορικά η αστυνομία του Ισραήλ έχει επιπλήξει ή απομακρύνει κάθε μη μουσουλμάνο που έχει προσπαθήσει να προσευχηθεί, εξαιτίας του γεγονότος πως ακόμα και οι πιο μικρές αλλαγές στα πρότυπα, συχνά ερμηνεύονται από την άλλη πλευρά ως πράξη εχθρικότητας.
Πόλεμος στο Ισραήλ: «Μας χτυπούν ανελέητα», λέει ο Έλληνας διευθυντής νοσοκομείου της Γάζας
«Μας χτυπούν συνέχεια, δεν έχουν σταματήσει ούτε ένα λεπτό τους βομβαρδισμούς. Τα F–16, τα F–35 χτυπούν σχολές, τζαμιά, νοσοκομεία, ασθενοφόρα, Πανεπιστήμια. Έχουν κόψει το νερό, το ρεύμα. Δεν έχουμε φαγητό, δεν έχουμε τίποτα, εδώ και τόσες μέρες. Τουλάχιστον δύο νοσοκομεία έχουν κλείσει», τονίζει ο Τζαμίλ Σουλεϊμάν, ο οποίος εκτελεί χρέη διευθυντή σε νοσοκομείο της Γάζας.
«Δεν έχουν αφήσει κανένα σπίτι όρθιο στο Μπετ Χανούν, όλοι φύγαμε από την πόλη και εγώ μαζί με τα παιδιά μου. Όπου βρίσκεται ένα σπίτι, το χτυπούν χωρίς να υπολογίσουν τίποτα. Χτύπησαν ένα σούπερ μάρκετ και 65 άνθρωποι πέθαναν επί τόπου. Ήταν παιδιά, ηλικιωμένοι, γυναίκες που πήγαν να ψωνίσουν», προσθέτει.
Ειδήσεις σήμερα
Τριετίες: Αυτοί είναι οι πίνακες με τις αυξήσεις στους μισθούς
Ανησυχία για την σεισμική δραστηριότητα στο Λαύριο – Τι λέει στον ΕΤ ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος