Χθες, λίγο μετά τις 6 τα ξημερώματα σημειώθηκε σεισμός 2,8 ρίχτερ, ενώ είχε προηγηθεί το Σάββατο δόνηση 3,7 ρίχτερ, η οποία έγινε αισθητή σε αρκετές περιοχές της Αττικής.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός των 2,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 6:09 το πρωί της Δευτέρας. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα 5 χλμ. βόρεια της Αγίας Μαρίνας Λαυρεωτικής. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίστηκε στα 9,5 χλμ.
Οπως εξήγησε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο καθηγητής Σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος «στην περιοχή από τις 26/9 παρατηρείται έντονη τοπική σεισμική δραστηριότητα, η οποία μέχρι πριν από τρεις ημέρες δεν είχε ξεπεράσει το μέγεθος 3,2 ρίχτερ. Το Σάββατο έγινε ο ισχυρότερος, ανέβηκε το μέγεθος στα 3,7 ρίχτερ και έκτοτε ακολούθησαν και άλλοι μικρότερων μεγεθών, ένας εκ των οποίων αυτός που έγινε χθες το ξημέρωμα μεγέθους 3,2 ρίχτερ».
Σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας «επειδή υπάρχει αυτή η επιμονή της σεισμικής δραστηριότητας, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Από την άλλη μεριά, η περιοχή δεν έχει ιδιαίτερα πλούσιο σεισμικό ιστορικό και ούτε είναι γνωστό κάποιο μεγάλο ρήγμα. Από τη μία λοιπόν έχουμε την επιμονή της σεισμικής δραστηριότητας που μας επιβάλλει την ιδιαίτερη προσοχή στην παρακολούθηση και στην αξιολόγηση και από την άλλη βέβαια μεριά έχουμε ένα σχετικά χαμηλό σεισμικό δυναμικό οπότε αξιολογώντας όλα αυτά καταλήγω ότι προς το παρόν δεν έχουμε ξεπεράσει κάποια κόκκινη γραμμή κινδύνου. Παρόλα αυτά θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε την πορεία της σεισμικής δραστηριότητας».
Ερωτηθείς για το ποια είναι τα δεδομένα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο να ξεπεραστεί η κόκκινη γραμμή, επεσήμανε ότι αυτό που θα παίξει ρόλο είναι το «αν αυξηθεί το πλήθος των σεισμών που γίνονται και ταυτόχρονα και τα μεγέθη, πάνω από το 3,7 ρίχτερ που είναι τώρα, τότε ο προβληματισμός θα μεγαλώσει περισσότερο. Οπότε η ίδια η πορεία θα μας δείξει πού θα μπορούμε να πούμε περαιτέρω».
ΥΦΕΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ
Πέρα όμως από τη σεισμική δραστηριότητα που είναι αυξημένη και συνεχής στο Λαύριο, το ίδιο απασχολούν τους ειδικούς και οι δονήσεις που καταγράφονται στον Κορινθιακό Κόλπο.
Απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει κάποια συσχέτιση στις δύο περιοχές δεδομένου ότι σημειώνονται για ημέρες μικροσεισμοί, ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι πρόκειται για «δύο τελείως διαφορετικές εστίες οι οποίες έχουν συμπτωματικά ενεργοποιηθεί ταυτόχρονα, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια γεωδυναμική συσχέτιση μεταξύ τους».
Η σημερινή εικόνα για τον Κορινθιακό Κόλπο, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, αποτυπώνει ύφεση καθώς έχει μειωθεί το πλήθος των σεισμών και δεν έχουν μεγαλώσει τα μεγέθη. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως, οι ειδικοί παρακολουθούν την εξέλιξη των φαινομένων.